Home » Naaien » Naai je complete garderobe op maat – De wikkeljurk

Naai je complete garderobe op maat – De wikkeljurk

Geplaatst in: Boeken, DIY, Handwerk, Naaien 16

In een eerdere blogpost schreef ik al iets over het boek Naai je complete garderobe op maat van Tessa Evelegh. Om het boek echt te kunnen beoordelen is het maken van minimaal een van de ontwerpen natuurlijk een must. Ik koos, uit de 25 naaipatronen die in het boek staan, voor de wikkeljurk (zie de foto hieronder links).

Naai je complete garderobe op maat Wikkeljurkje

Stap 1 was het bij elkaar zoeken van de benodigdheden. Ik vond een heerlijke stof bij Samitex Stoffen in Wierden: een donkerblauwe dikkere tricot met witte stipjes.

Stap 2 was het bepalen van de juiste maat en dat was meteen het lastigste van het hele boek. Want al werd er duidelijk aangegeven in het betreffende hoofdstuk dat je jezelf niet voor de gek moest houden en dat confectiematen niet overeenkomen met de tabel voor zelfmaakmode, ik vond uitkomen op maat 42 wat te gortig (normaal heb ik maat 36 aan en volgens de maattabel van bijvoorbeeld La Maison Victor kom ik precies tussen maat 36 en 38 uit). In vijf minuten lezen 4 maten groter.

En nu weet ik best dat maten niks zeggen, maar dat zou ook betekenen dat mensen die normaal maat 42 dragen aan dit boek niets zouden hebben (want het gaat t/m maat 46). Dat leek me stug en dus mailde ik de uitgever, maar daar heb ik helaas nog niets van vernomen. Ik besloot eigenwijs te zijn, met toch een beetje marge, en koos maat 38.

Toen kwam het volgende euvel: er zitten vijf patroonbladen bij het boek, maar op geen een staat een overzichtje dat aangeeft welk patroon er op staat. Dus alle patroonbladen uitgevouwen, voor- en achterkant afgescand en jawel: op het allerlaatste blad dat ik pakte, op de achterkant, stond het patroon dat ik nodig had.

Naai je complete garderobe op maat

Toen op zoek naar de maat: blijken de maten op de patroonbladen niet meevertaald. Er staat dus geen 36, 38, 40 etc, maar 8, 10, 12 etc. Dus even gegoogeld of mijn aanname klopte dat 8 dan 36 zou zijn, 10 38 etc en dat bleek (in het Engels. Een Amerikaanse maat 10 is hier maat 36. Je zult je maar vergissen…).

Wat verder anders is dan patroonbladen die ik gewend ben: alle patroondelen zijn in verschillende kleuren getekend. Nu staat in het boek duidelijk welke patroondelen je moet hebben, maar het is dus even zoeken. Bij het voorgaande zoekwerk viel dat echter wel weer mee 😉

Ik nam alles over op patroonpapier en knipte de stof uit. Bij de markeringen reeg ik een contrasterend draadje en dat vond ik veel handiger werken dan speldjes, want daar blijf ik of overal mee achter hangen of ze vallen er halfweg uit. Het is wel meer werk, maar loonde zich vond ik (niet vergeten eruit te halen voor je gaat naaien, als je ze mee naait, ben je nog langer bezig…*sprak ze uit ervaring*).

Wikkeljurkje naaien

Toen ik deze stappen een keer had doorlopen kon het echte werk beginnen en daar was ik een stuk enthousiaster over. De te volgen werkwijze staat heel duidelijk beschreven en wat ik erg leuk vond, is dat je bij verschillende stappen wordt verwezen naar masterclasses waar je uitleg krijgt over de te gebruiken techniek. Dat begint trouwens al met een masterclass over het naaien van stretchstoffen (bijvoorbeeld over het gebruik van de goede naald en de juiste steek). Daarnaast kwamen bij het wikkeljurkje het vouwen en naaien van plooien, het inzetten van mouwen en het stikken van biaisband aan bod. Erg informatief. Al gebruikte ik zelf geen biaisband om de voorpanden, hals en nek af te werken. Ik sneed daarvoor zelf band uit dezelfde stof als de jurk. En werd daarbij enorm geassisteerd door Max…

Max helpt met naaien

Zelfs bij het foto’s maken vond hij het nodig prominent aanwezig te zijn:

Wikkeljurk naaien uit Naai je complete garderobe op maat

Later wisten we ook nog een foto te maken zonder hem (en de knalrode Legozak) in beeld.

Wikkeljurkje Naai je garderobe compleet Jip by Jan

En boven op mijn werkkamer was het nog wat makkelijker 🙂

Wikkeljurk naaien uit Naai je complete garderobe op maat

Daar kon ik ook ongestoord een aantal details fotograferen. Zoals dit plooitje in de schouder en een piepklein stukje van de eerder genoemde ‘kakstrak’ ingezette mouw 🙂

Wikkeljurk zelf naaien

Natuurlijk naaide ik er een  Nominette kledinglabel in. De eerste keer dat ik hem echt in kleding naai geloof ik. Nominette zette trouwens gisteren mijn blog in de schijnwerpers. Ik zit een dag later nog te blozen.

Wikkeljurk zelf naaien

Het band dat ik langs de voorpanden naaide. Op dit stuk komen de taillenaad en het begin van het strikdeel samen, dus dat was spannend, maar ik vind dat mijn naaimachientje daar knap mee om is gegaan 🙂

Wikkeljurk zelf naaien

Ik vond het, ondanks een wat mindere start, erg leuk om het jurkje te naaien en ben heel blij met het resultaat. Ik kon het vandaag, al spijbelend in de tuin, al aan en het zit heerlijk. En met een panty en hakken is het een prima jurkje voor naar het werk of een feestje.

Haken in de tuin

Ik hoop er zeker nog meer te maken en ook bijvoorbeeld nog een van de rokjes uit het boek. Het scheelt dan natuurlijk dat ik de stap met het uitzoeken van de maat kan overslaan. Want dat vond ik serieus een minpunt aan het boek. Zeker omdat er veel aandacht wordt besteed aan hoe je een patroon aanpast naar je maat, dan is het lastig als de basis niet klopt. Uiteraard is de uitleg hoe dan ook handig, ook voor als je met andere patronen gaat werken.

Mijn gok om voor maat 38 te gaan bleek een juiste, hij sluit mooi om de schouders en de taille is ook goed. Nu is een tricot wikkeljurk natuurlijk wel vergeeflijk. Ik ben benieuwd hoe het gaat als ik een wat strakker model (of een zonder rek) uit het boek ga naaien.

Wat ik absoluut een pluspunt vind aan het boek is de uitleg: elk patroon heeft zo z’n eigen masterclasses en hoewel ik zeker niet alle patronen ooit zou maken – ik zie mezelf nog niet gauw een herenwindjack naaien – zijn de masterclasses die daarbij horen toch interessant (in dit geval: een deelbare rits inzetten, nylon naaien, waterdichte tape).

Per patroon is de werkwijze heel duidelijk uitgelegd, inclusief illustraties ter verheldering.

Bij het lezen van het boek, krijg ik, net als bij het kijken naar Door het oog van de naald, enorm zin om van alles zelf te gaan maken. Wordt vervolgd dus!

Praktische informatie over ‘Naai je complete garderobe op maat’

Ik ben benieuwd of je het boek ook hebt en wat jij er uit hebt genaaid (of er uit zou willen naaien).

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

16 Responses

 1. Emily
  | Beantwoorden

  Wat een leuke jurk heb je gemaakt zeg. Mijn moeder houdt er ook van om jurken te naaien en toevallig kwamen wij er ook achter dat er een stoffenwinkel zit in Wierden. Haha. Ik ben zelf meer van het haken dus ik vind die bloem die je aan het haken bent ook ontzettend mooi ;-). Fijne donderdag.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Emily! Ja, in Wierden, dichtbij dus voor mij. Sterker nog, we woonden er 8 jaar geleden, maar toen zat het er geloof ik nog niet, anders was ik nu failliet 🙂

 2. Joke
  | Beantwoorden

  Heel mooi geworden Jan! En wat knap dat Max nu ook de kunst afkijkt, nadat Leon ook al zijn naaikunsten heeft laten zien. Ik vond het frunnikje voor tante echt geweldig van hem.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Thanks! Ik weet het niet hoor, zie hem met die lompe poten nog niet zo snel achter de naaimasjien 🙂 Leon heeft ook al weer een werkje klaar liggen. Wie weet wat dat nog gaat worden met hem!

 3. Juffrouw Mier
  | Beantwoorden

  Had al eerder over het boek gelezen en twjjfel over de aanschaf ervan. Door jouw berichtje ben ik nog enthousiaster geworden en ik heb nog een boekenbon liggen, dus wie weet. Dat met die maten houdt mij nog wel een beetje tegen.

  Behalve dat wij met veel plezier naar Door het oog van de naald hebben gekeken, vinden wij The british sewing bee ook super. Dat kijken wij via Youtube.

  De jurk is erg mooi geworden!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja, the great british sewing bee is ook fantastisch. Daar is het boek ook van, of eigenlijk, de schrijfster is van gbsb. Super programma, heel inspirerend ook. Wij keken er met het hele gezin naar. Jawel, met mijn mannengezin!

   Dat dat met die maten je tegenhoudt snap ik hoor. Aan de andere kant vind ik het bij andere patronen ook wel eens tricky. Eerst maar met een goedkoop stofje testen kan een optie zijn.

 4. Verie
  | Beantwoorden

  ..erg leuk om je recensie te lezen! En wat een mooi jurkje is het geworden..je hebt een mooi hobby-kamertje zo te zien. Mooi behangetje en een eigen creatie (neem ik aan). Het label vind ik geweldig, naai ook wel eens wat voor mezelf en dan is zo`n eigen label helemaal te gek! Geniet van je jurkje, staat je goed!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 5. Margaret
  | Beantwoorden

  Wat fijn dat je zo goed uiitlegt wat geweldig is aan dit boek en hoe je de dingen waar je tegenaan liep hebt opgelost. Dit boek lijkt me voor een ervaren naaister te doen, maar iemand die net begint loopt met dit boek mogelijk vast.
  Hopelijk geeft de uitgever alsnog een reactie en maken zij een aanvulling op het boek ter verduidelijking.
  De wikkeljurk staat je prachtig.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Margaret! Ik denk inderdaad dat je als beginner wellicht vastloopt. Als het echt je eerste keer achter de naaimachine is, zou ik eerst even wat anders proberen.
   De uitgever heeft inmiddels gereageerd en gaat verder op onderzoek uit wat betreft de maten.

 6. kreamade
  | Beantwoorden

  En weer een boek op de wensenlijst! Vind jouw jurkje helemaal leuk zeg!! Wat leuk dat je blog in de schijnwerpers stond bij Nominette. Al eventjes geleden was ik ook aan de beurt en inderdaad: wat is het mooi om te lezen hè? gr. Hennie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja, wat leuk Hennie! Heb hem even opgezocht (en vergat vervolgens hier te antwoorden :-S). Bedankt voor je compliment!

 7. Nominette
  | Beantwoorden

  Wat een prachtige jurk. We love ‘handmade’! Leuk om te zien dat dat ook in je labeltjes terugkomt.

 8. Melba
  | Beantwoorden

  Hoi,

  Heeft u later nog iets gemaakt uit dit boek, waardoor meer ervaring heeft met hoe de maat tabel werk ?

  Groetjes

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo, Nee, ik heb er nog niet weer iets uit gemaakt, maar heb wel de kleinere maat uiteindelijk aangehouden dan waar ik volgens de tabel op uit kwam. Meet dus vooral even na op goed passende kleding is mijn advies.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.