Home » Haken » Na inspanning volgt ontspanning… en nog een hobby

Na inspanning volgt ontspanning… en nog een hobby

Geplaatst in: Breien, Haken 19

Het uitwerken van de poef doily had nog heel wat voeten in aarde. Zo relatief makkelijk het was om een doily uit het hoofd te haken, zo lastig was het om dat wat ik eerder had gedaan te reproduceren (ook al had ik aantekeningen gemaakt) en met name: het zo op te schrijven dat een ander het ook nog zou begrijpen.

Kortom: een inspannende klus. En als ik daar dan mee klaar ben (want dat móet eerst af) gaan mijn handen aan de slag met dat wat zich in die tijd heeft opgehoopt in mijn hoofd.

Dit is wat ik afgelopen week maakte:

Gehaakt krukhoesje met label

Niet het krukje zelf, dat kocht mijn schoonzusje bij de Action. Met een uiterst lelijk bontje er op. Of ik daar niet iets leuk op kon haken. Tuurlijk 🙂 En uiteraard was het haken ook niet het probleem, het kiezen wát ik dan precies ging haken en met welk garen, dát was natuurlijk wel weer een uitdaging (lees hier over mijn gebrek wat betreft het maken van keuzes).

Ik bekeek allerlei voorbeelden en kwam tot de conclusie dat ik m’n eigen ribbelpoefpatroon (dat ik nog niet heb uitgewerkt… echt, het komt eraan!) het leukst vond staan bij haar inrichting. Wat betreft garen kwam ik weer uit bij Lang Yarns Sempione, waar ik ook de ribbelpoef mee haakte. Haakt heerlijk, is lekker zacht en heeft de uitstraling die ik zocht. Drie bolletjes wol en een paar uurtjes verder was het hoesje klaar.

Update: het patroon voor de ribbelpoef en het ribbel-krukhoesje staat online! ♥

Gehaakt krukhoesje met label

(Het leren labeltje bestelde ik ooit bij Nicollie (die helaas is gestopt met het maken van labeltjes). Als alternatief kun je ook labels laten maken bij Nominette. T/m 16 januari kun je je labels er bestellen met 15% korting, je vindt de kortingscode onderaan deze blogpost.)

Geïnspireerd op datzelfde ribbelpatroon begon ik met een mand met bolletjes katoen op schoot zomaar wat te haken. Ik vind het fijn om een patroon te haken, omdat je weet wat je krijgt (als je ‘t goed doet…), maar vind het ook heerlijk om af en toe gedachteloos zomaar wat te doen. Zonder idee, alleen met wat garen en een haaknaald. En soms komt er dan iets uit dat leuk is en soms heb je gewoon heerlijk zitten freubelen zonder tastbaar resultaat.

Zo begon ik in verschillende kleuren cirkeltjes met een ribbel te haken, maar begon met te weinig (8) stokjes in de eerste toer. Dat leverde me in plaats van een plat haakwerk een soort hoedje op. Ach, dan maak ik nog zo’n hoedje dacht ik en haak ik ze aan elkaar. Dat leverde een geinig balletje op, waar ik een kwastje aan hing en toen leek het net een ballonnetje.

Vervolgens haakte ik nog een keer hetzelfde, maar dan met het juiste aantal stokjes (12) en kreeg toen wel een plat resultaat. Waar ik vervolgens een driehoek van haakte en toen had ik iets dat leek op een vlieger. Je kan er verder niets mee, maar het is wel geinig 😉 Ik denk dat ik er nog meer ga haken (ooit) en er dan een slingertje van ga maken. Ik haakte al wel vast nog zo’n ballonnetje, met in plaats van een groene een blauwe rand.

Vlieger en ballon haken

Verder had besloten dat ik nu toch eens écht wilde leren breien. Ruim een jaar geleden deed ik al eens een poging, maar raakte nog niet zo bevangen. Daarna probeerde ik nog eens een stukje bij het schrijven van een boek review. En ook toen zette ik er niet mee door. Maar nu spookt het al weken door mijn hoofd. Sinds ik deze blogpost (en met name foto’s) op Blij dat ik brei zag. Want oh, wat vind ik dat gebreide mooi!

Nu ga ik nog niet meedoen met een meebreideken, maar ooit wil ik dit wel kunnen. En dus zocht en vond ik op Youtube en andere websites handige tutorials om weer op gang te komen.

Ik leerde dat continentaal breien ergonomischer zou zijn en ben dat nu driftig aan het oefenen. Nu wil ik nog graag op een rondbreinaald gaan breien, want die lange stokken belemmeren echt lekker zitten (wat je met haken bijvoorbeeld wel heel goed kan). Ik vond ook een tutorial voor het haken van kabels en mijn eerste voorzichtige kabel (mijn man herkende het niet als zodanig, hij dacht dat ik een foutje had gemaakt…) is een feit.

Leren breien

Het bruinige breiwerkje breide ik met een restje Lang Yarns West Tweed (waar ik ook de tweede poef doily mee haakte) en gebreid vind ik het zo mogelijk nog mooier met de kleuraccentjes. Het breiwerkje met het kabelprobeersel is gebreid met Drops Eskimo, een restje van de witte bloemenpoef. Het witte breiwerkje bovenaan is gebreid met Catania.

Kun jij breien? En welke tutorials en/of websites raad jij aan om het breien onder de knie te krijgen?

19 Responses

 1. Annemiek Gofers
  | Beantwoorden

  Hey Jan,
  OOH wat een super leuk krukje zeg! en gewoon gekocht bij de action en je eigen creativiteit op los gelaten, super! Ik durf het bijna niet te vragen: maar heb je het patroon van het krukje? zou het heel graag zelf ook willen gaan maken.
  En succes met het leren breien. Ik vind breien ook erg mooi en leuk, maar zoals je zegt: het zit zo lekker met die lange stokken en op de een of andere manier krijg ik kramp en tintelingen in mijn hand als ik brei, helaas. waarschijnlijk hou ik het gewoon te krampachtig vast, maar heb al van alles geprobeerd. Gelukkig geen last van met haken 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Annemiek, dank voor je compliment! Het patroon van het krukje volgt, vlak na het patroon voor de ribbelpoef. Daar is het namelijk een variatie op.
   Volgens de sites die ik nu lees is continentaal breien dan wellicht ook een optie voor jou, schijnt ergonomischer te zijn. En met rondbreinaalden, dat zijn niet van die lange stokken. Die ga ik binnenkort testen!

 2. Juffrouw Mier
  | Beantwoorden

  Erg mooi, dat krukje, het ziet er ingewikkeld uit, of valt het mee?

  Groeten van Juffrouw Mier

  • Jan
   | Beantwoorden

   Valt reuze mee Juffrouw Mier! Binnenkort zal ik laten zien hoe ik het heb gedaan.

   • Margreet
    | Beantwoorden

    Heb je al laten zien hoe je dit gedaan hebt? Ben heel benieuwd naar het patroon, zou ‘m ook graag maken, leuk leuk leuk!

    • Jan
     | Beantwoorden

     Jazeker Margreet, net gisteravond online 🙂 Heel veel plezier er mee!

 3. Sandra
  | Beantwoorden

  Yep ik kan breien, ooit geleerd op school en van mijn moeder en sinds 2012 brei ik vol op, enige komische (zeggen mijn vriendinnen) is dat ik problemen heb met NL patronen, ik heb mij alle steken eigen gemaakte via Ravelry en voorbeelden en lees Engelse patronen veel makkelijker dan Nederlandse haha.
  Ik neem aan dat je Ravelry al kent en ik vind de video’s van Drops ook duidelijk (behalve dat zij met links de draad voeren maar ach), het fijne daar aan is dat er niet in gesproken wordt = je wordt niet afgeleid.
  Enne rondbreinaalden zijn ook een aanrader.
  Ik vind haken en breien even leuk maar vind haken makkelijker, je hebt 1 steek ipv 100 en mijn haakwerk neem ik makkelijker mee in de trein (ga maar eens naast iemand zitten terwijl je breidt, meh).

  Succes!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, dat laatste zal inderdaad lastig zijn, maar schijnt met rondbreinaalden en continentaal breien (draad links) al een stuk beter zijn. Wat grappig dat je engelse patronen makkelijker leest 🙂 Ravelry en Drops/Garnstudio heb ik inderdaad ontdekt, handig!

 4. Daphne
  | Beantwoorden

  Wat een ontzettend gaaf krukje! Ik denk dat ik binnenkort ook maar weer een ritje moet maken naar de Action.
  De labeltjes zag ik eerder al bij je, super zijn ze. Dank voor de besteltip, ik ga eens kijken naar de mogelijkheden.

  Groetjes, Daphne

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Daphne! Hoop dat je nog een krukje kan scoren, doorgaans moet je er bij de Action snel bij zijn!

 5. JoChapeau
  | Beantwoorden

  Knap !

 6. Carmen
  | Beantwoorden

  Het krukje is superleuk geworden! Haha, die kabelfout maken we volgens mij allemaal op het begin 😉 Het idee is dat je aan weerszijden van de kabel averecht breit, anders zie je de kabel niet goed.
  Dat driehoekige vliegertje lijkt me trouwens heel leuk als slinger, als je er een paar meer van maakt! Heb je er toch nog wat aan 😉

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ah, dank voor de tip Carmen wat betreft die averechtse steek! Ik dacht dat op een van de videootjes (waar niet op werd gesproken) al te zien. Ik ga m’n volgende kabeltje zo proberen!
   Dat slingertje gaat er denk ik nog wel van komen. Ooit 🙂

 7. Mariska
  | Beantwoorden

  Hi,

  Wat leuk dat je ook wilt leren breien. Ik was er ook mee begonnen. Ik had een hele mooie omslagdoek gezien met ingebreid Noors patroon erin. Maar het valt me niet mee

 8. Mariska
  | Beantwoorden

  Op de een of andere manier komt maar de halve reactie in beeld. Ik had een te moeilijk patroon met inbreien op een rondbreinaald en daarna doorknippen en met de naaimachine afhechten. Dus weer aan de kant gelegd. Gelukkig nog veel ideeën om te haken! Als je een leuke manier hebt gevonden om het goed te leren, hoor ik het graag.
  Groetjes,
  Mariska

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ik heb veel aan verschillende tutorials op het web. En kom telkens weer op de site van Sascha: http://sascha-lovetoknit.blogspot.nl Ik probeer nu een babymutsje. Ik laat weten hoe het gaat! Inbreipatronen vind ik ook zó mooi, maar daar waag ik me nog niet aan 😉

 9. Carla
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke,

  Wat leuk dat je met breien bent begonnen. Ik heb vroeger super veel gebreid, vooral truien. Zo’n twee jaar geleden ben ik weer begonnen met haken en helemaal verslaafd. Toch heb ik ook af en toe nog de breinaald in de hand en ben in januari begonnen met de retro sampler van Wieke van Keulen. Dit wordt gedaan met de Fair Isle techniek (op rondbreinaalden) en met het filmpje dat op de blog van Wieke staat kom je een heel eind. Het is mijn eerste keer om op deze manier te breien en het is geweldig om te doen!
  Wieke heeft ook erg veel tutorials op haar blog staan, ook van haken trouwens.
  Dus naast het haken heb ik er ook weer een nieuwe oude hobby bij: Breien.
  Nog even dit; complimenten voor je leuke blog. Bij het lezen krijg ik vaak een glimlach op mijn gezicht omdat er zoveel herkenbaar is, dankjewel!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat jij ook (weer) begonnen bent met breien deze maand. Die retro sampler van Wieke vind ik ook prachtig! Maar nu nog wat te hoog gegrepen. Rondbreinaalden heb ik het weekend ook gehaakt en ik haak nu continentaal. Het voelt goed. Dit keer zet ik door 🙂

   Dank je wel voor je leuke compliment en wat fijn dat er veel herkenbaar is, leuk om te lezen!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.