Home » Haken » My first Southbay shawlette!

My first Southbay shawlette!

Geplaatst in: Haken 38
Southbay shawlette | Southbay sjaal/omslagdoek Jip by Jan

Niet dat de galerij met Southbay sjaals nu compleet is – er kunnen er nog veel meer bij – maar ik vind het wel erg leuk dat er nu ook een omslagdoek van mezelf tussen staat.

Ik haakte mijn eerste exemplaar met Drops Merino Extrafine (zie deze blogpost, waar ik het begin van mijn Southbay sjaal laat zien, voor meer informatie). Hoewel ik het resultaat heel mooi vind, vond ik dit garen niet het meest fijn om mee te haken moet ik bekennen. Het splijt sneller dan ik gewend ben van andere garens.

Southbay shawlette | Southbay sjaal/omslagdoek Jip by Jan

Toen ik de sjaal lang en breed genoeg vond haakte ik vier toeren vasten in wit, lichtroze, roze en groen langs de hele sjaal. Dus niet alleen langs de onderkant, maar ook langs de bovenkant. Daarna haakte ik een rij stokjes met wit. De laatste toer, de golfjes haakte ik alleen langs de onderkant: 9 stokjes tussen twee stokjes uit de vorige toer, 5 stokjes overslaan, 1 halve vaste, 5 stokjes overslaan enzovoort.

Southbay shawlette | Southbay sjaal/omslagdoek Jip by Jan

In het midden achter naaide ik weer zo’n mooi leren labeltje vanΒ Nicollie.

Southbay shawlette | Southbay sjaal/omslagdoek Jip by Jan

Langs de rand haakte ik knoopsgaten, zodat de sjaal ook dicht kan. Handig tijdens het fietsen. Moet alleen nog even de knoopjes aanzetten…

Praktische informatie over mijn Southbay sjaal

De sjaal weegt 662 gram en het garen weegt 50 gram per bol, dus zitten in mijn sjaal ongeveer 13 a 14 bollen. De looplengte van een bol Drops Merino ExtraFine is ongeveer 105 m.
Mijn sjaal is 90 cm hoog (inclusief de rand) en 190 cm breed.

Bloglovin

38 Responses

 1. Gerda Hartman
  | Beantwoorden

  Super mooi. Hier ligt het garen ook te wachten om wat mee te doen.

 2. gekkiggeitje.nl
  | Beantwoorden

  Heel mooi! En ik vind die labeltjes ook zo tof… πŸ™‚

 3. curlycreative
  | Beantwoorden

  Wauw gaaf, verkoop je t ook?

 4. Nat
  | Beantwoorden

  Supermooie kleurencombinatie!

 5. Truus de Mier
  | Beantwoorden

  Prachtig, durf me niet aan zo’n project te wagen, ben bang dat ik het niet afmaak.

  Groeten van Juffrouw Mier

  • Janneke Assink
   | Beantwoorden

   Je zou eerder bang moeten zijn dat je niet kan stoppen Juffrouw Mier πŸ˜‰ Het haakt echt heerlijk dit patroon.

 6. Marjolein
  | Beantwoorden

  Wow, wat mooi! De kleurencombinatie is prachtig!

  Groetjes Marjolein

 7. Sofie
  | Beantwoorden

  Waaaaw, heel mooi, vooral met die kleuren die in je sjaal herhaalt worden, knap werk!

 8. Wendy
  | Beantwoorden

  Prachtige sjaal en wat een mooie kleurtjes

  Groetjes Wendy

 9. Meetje Lief!
  | Beantwoorden

  Wat een plaatje!! Goed gedaan. Liefs Marcella

 10. Angeline
  | Beantwoorden

  Dit zijn echt van die sjaals die je zo heerlijk weghaakt waar dan ook…verstand op nul en haken maar en iedere sjaal is weer anders door het garen en de kleuren die je gebruikt!Mooi….

 11. kreamade
  | Beantwoorden

  Heel erg mooi! Handig met de knoopsgaten!! gr. Hennie

 12. Inge Roosen
  | Beantwoorden

  Amai, die is echt wel supermooi! Lijkt ook zo zacht en ongelooflijke mooie kleuren.
  grtjs
  Pixie

 13. craftyqueens.nl
  | Beantwoorden

  Erg mooi! En wat een goed idee van die knoopsgaten, ik vind zo’n driehoekige shawl ook altijd onhandig op de fiets.. Ga ik ook eens proberen!

 14. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Dank jullie wel allemaal voor jullie complimenten! *bloos*

 15. Oh what a beautiful shawl!

 16. Liza Veenendaal
  | Beantwoorden

  Mooie kleuren… de sjaal is echt mooi geworden! Veel plezier met dragen.
  Groetjes,
  Liza

 17. Liz
  | Beantwoorden

  Nice colors!

 18. Little Train
  | Beantwoorden

  Heel mooi geworden! Het is een prachtig patroontje! Het garen ziet er lekker zacht uit.

 19. Patricia Smit
  | Beantwoorden

  Wat een leuk blog heb je, ben volger geworden!
  Je sjaal is prachtig en super handig, die knoopsgaten. Ben benieuwd hoe die je staat met knopen dicht, misschien een e
  ideetje voor je volgende blogpost?
  Fijn weekend!
  Gr Patricia

  • Janneke Assink
   | Beantwoorden

   Hallo Patricia,

   Dank voor je compliment en dat je bent gaan volgen!
   De knopen worden er binnenkort aangezet en dan volgen er zeker foto’s!

   Hartelijke groet,
   Janneke

 20. Wat is hij prachtig geworden, Janneke! Supermooie kleurencombinatie en de rand is ook al zo mooi geworden. Het blijft me verbazen hoeveel twists je aan dit patroon kunt geven en daardoor telkens een heel andere “look” krijgt. Marianne, xx

 21. Saskia
  | Beantwoorden

  Supermooie kleurencombinatie!!!

  Lieve groetjes, Saskia

 22. Angeline
  | Beantwoorden

  Het is een plaatje geworden♥,had hem al gspot op Instagram!

 23. lisanne
  | Beantwoorden

  Deze omslagdoek is echt prachtig! Heb je ook een foto van de omslagdoek volledig uitgevouwen? En op welke plaatsen maak je de knopen vast?

 24. Jan
  | Beantwoorden

  Hoi Lisanne, dank je wel voor het compliment. Op deze facebookfoto (https://www.facebook.com/JipbyJan/photos/a.523315277751407.1073741834.116516025098003/687165604699706/?type=1&theater) zie je de omslagdoek helemaal uitgevouwen. De plek voor de knopen heb ik bepaald door de sjaal om te slaan en te passen waar het goed zit. Is ook afhankelijk van je maat/breedte schouders enzo.

  • Lisanne
   | Beantwoorden

   Bedankt voor het antwoorden! Mag ik vragen hoeveel bollen je precies van groen/roze/appelgroen/naturel/lichtbeige je hebt gebruikt? Dan weet ik even hoeveel bollen ik kan bestellen via internet.

   • Jan
    | Beantwoorden

    Hoi Lisanne, Ik weet het niet heel zeker, maar ik dacht 1 roze, 1 naturel, 1 donkerroze en 2 groen (omdat die toeren natuurlijk telkens het langst zijn, gebruik je daar net iets meer van). De rest van het genoemde aantal lichtbeige.

 25. Sharon
  | Beantwoorden

  Super mooi. Mijn vraag is. Waar zet je ongeveer de knoopjes vast?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Sharon, dank je wel! Ik ben met de omslagdoek voor de spiegel gaan staan en heb met behulp van 4 steekmarkeerders die fungeerden als tijdelijke knoopjes net zo lang geprutst en gepriegeld zodat de sjaal mooi zat. Ik heb er dus geen hapklare oplossing voor. Het is afhankelijk van de grootte van je sjaal, je eigen afmetingen (schouderbreedte), wat je fijn/mooi vindt, enzovoort. Hoop dat het je daarmee lukt! Hartelijke groet, Janneke

 26. Lizzy
  | Beantwoorden

  Hey

  Ik vind je sjaal heel mooi.
  Achter hoeveel toeren verander je van kleur? Ik wil hem ook gaan haken maar in een ander kleurenpalet.

  Met vriendelijke groetjes

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Lizzy, Dank je wel voor je compliment! Ik zou niet weten precies hoeveel toeren, ik heb dat op gevoel gedaan. Het komt gelukkig ook niet zo nauw πŸ™‚

 27. Karen
  | Beantwoorden

  Hallo,
  Ik ben met zon’n mooie sjaal bezig maar hoe maak je mooie hoeken? Ze krullen bij mij om. Mooie kleuren heb je gebruikt. Groeten Karen.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Karen! Wat krult er bij jou om, de punt middenachter?

 28. Karen Schuuring
  | Beantwoorden

  Hallo, nee niet de punt. Als ik vasten omhaak aan de bovenkant word het te strak en gaat krullen bij de hoeken. Ik moet daar dan denk ik meerderen, maar hoe. Begin net met sjaals haken. Groeten Karen.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dat is wel wat ‘schaal in op het oog’, dus wat op de gok, maar als de punt/hoek heel scherp is haak je bijvoorbeeld zowel in de op een-na-laatste steek voor je punt twee vasten, 3 vasten in de steek op de hoek, en nog 2 vasten in de steek erna. Dan goed kijken of het niet trekt en of je dan dus je meerderingen moet aanpassen.

 29. Karen
  | Beantwoorden

  Dank je wel Voorne hulp, gaat goedkomen nu. Gr. Karen

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.