Home » Breien » Mutsjes breien voor het Nationaal Ouderenfonds

Mutsjes breien voor het Nationaal Ouderenfonds

Geplaatst in: Breien, Haken 12

Dat handwerken goed is voor de mens, daar zijn al verschillende studies heel duidelijk over. Dat je daarnaast door te haken, naaien of breien ook nog iets goeds kunt doen voor een ander, vind ik echt geweldig. Zo sla je twee vliegen in een klap: jij een bestemming voor je creaties, een ander gelukkig met de opbrengst.

Zo vind ik zelf bijvoorbeeld het maken van dekens echt heerlijk en ik kan echt heel blij worden van zo’n stapel gehaakte dekens. Ik maakte afgelopen maandag deze foto in het kader van de hashtag #showyourpileofblankets op Instagram:

(Sneak peek alert: de bovenste en middelste zijn beide Coaster square dekens! De derde is onderweg, dan volgen de ‘officiële’ foto’s en onthulling. Het patroon is volgende week vrijdag online, maar nu al voor te bestellen >>)

Haken voor het goede doel

Maar verder doen die dekens niks. Die liggen daar maar te liggen. Dat is andere koek met bijvoorbeeld de gehaakte vlaggetjes voor Het Nije Huis. Er wordt momenteel door heel Nederland (en daarbuiten) hard gewerkt aan de langste gehaakte vlaggenslinger ter wereld (lees daar meer over in deze blogpost, waar ook het gratis haakpatroon voor mijn Nijehuis-vlaggetje in staat gelinkt). De opbrengsten hiervan gaan naar het inloopcentrum voor kankerpatiënten en hun naasten.

Breien (en haken) voor het goede doel

Een ander goed doel waarvoor je je handwerkvaardigheden voor kunt inzetten is de Goedgemutste Breicampagne. Het is een campagne van Innocent (van de smoothies en de sappen) voor het Nationaal Ouderenfonds. En het werkt heel eenvoudig: je breit of haakt (ja, dat mag ook!) voor 8 december een mutsje dat op een smoothie of sap-flesje past. Je stuurt die (gratis) in en de flesjes gaan -goedgemutst- in januari de koelvakken van de supermarkten in. Per verkocht flesje gaat er 20 cent naar het Nationaal Ouderenfonds. Dit fonds zorgt er vervolgens voor dat ouderen meer sociale contacten krijgen door uitjes, etentjes en andere activiteiten te organiseren.

Een mutsje breien of haken is heel eenvoudig (hier vind je de patronen) en zo gepiept. En kun je nog niet breien? Er wordt zelfs uitgelegd hoe je dat doet. Zo’n mini-mutsje is prachtig oefenmateriaal. Win-win toch?

Ik kreeg mijn eigen smoothie, breinaalden en garen om mutsjes te maken.

Ik kan alleen nog steeds niet uit de voeten met die lange breinaalden. Ze prikken in m’n stoel en verkrampen m’n schouders en maken mijn hele brei-ervaring er dus niet beter op. M’n moeder, die net is bekomen van het breien van mijn vest 😉 breit juist alleen met deze breipennen, dus zij is mooi met deze set aan de slag.

Ik zelf brei met een Pony rondbreinaaldje met een vaste draad (40 cm). Doordat de breinaalden korter zijn dan de andere rondbreinaalden die ik ken, is dit ideaal voor deze kleine lapjes (ik brei de mutsjes als in de instructie plat, als een lapje, en naai dan de zijnaden aan elkaar om het mutsje te vormen). En die kleine bolletjes Durable Coral passen ook helemaal in deze mini-ervaring 🙂

Dit breiwerkje hierboven werd mijn eerste mutsje. Inmiddels ben ik al een aantal variaties verder. Daar is dit dus ook echt een leuk project voor: je varieert en probeert gewoon eens wat. Je mag er alle kleuren in mixen die je wilt, figuurtjes maken en andere steken proberen. Ik vond nog een restje pluizig garen van Schachenmayr (ik geloof uit de Fashion mix serie), daar maak ik pomponnetjes mee en haak ik randjes mee onderlangs wat mutsjes. Mijn opzetsteken zijn nog niet echt om over naar huis te schrijven. Een randje vasten verbloemt dat mooi. Later breide ik met het zachte garen ook nog een heel mutsje (de tweede van rechts).

En zo ziet mijn smoothie er goedgemutst uit:

Leuk toch? Ik brei nog even verder! Wie van jullie doet er ook mee?

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

12 Responses

 1. Hannie
  | Beantwoorden

  Ik ga zeker ook een mutsje haken of meer leuke actie.?

 2. Patricia Caminada
  | Beantwoorden

  Dit doen ze volgens mij al jaren, die smoothie mutsjes breien.Ik zie ze wel voorbij komen , maar een specifiek patroon heb ik nog niet eerder gezien. Ook zou ik niet weten waar ze heen moeten. En ik heb nog nooit in een winkel smoothies met mutsjes gezien.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hoi Patricia, Deze mutsjes worden inderdaad al een aantal jaren gebreid. Ik heb ze zelf ook nog nooit in de winkel gezien, maar ik kom nagenoeg nooit bij dat koelvak en het is alleen in januari dus grote kans dat ik ze mis. De patronen en instructies voor inzenden staan allemaal op deze site: http://www.degoedgemutstebreicampagne.nl.

 3. Joke
  | Beantwoorden

  De steken opzetten doe ik altijd op twee naalden, na het opzetten trek je 1 naald eruit en heb je mooie losse steken om te beginnen. Van mijn moeder geleerd!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Joke, die tip kende ik nog niet! Ga ik bij m’n volgende mutsje proberen.

 4. heidihaakt
  | Beantwoorden

  Ik heb ook net mijn eerste mutsje gebreid, gewoon recht toe recht aan in tricotsteek. Nu heb ik er eentje opgezet waar ik streepjes in ga breien. Zo grappig om te doen, die mini-mutsjes!

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Leuk dat je mee breit Heidi! ‘t Is verslavend leuk he, zo’n mini-mutsje?

 5. anja
  | Beantwoorden

  Mooie actie, komt oorspronkelijk uit UK, en er doen inmiddels aardig wat landen mee. Wat ik nu weer niet begrijp: waarom krijg jij een pakket toegestuurd, met een speciaal voor jou gemaakt etiket, naalden en garens? Dit kost hoe dan ook geld, en dat geld had ook gewoon kunnen worden overgemaakt naar de bankrekening van het Nationaal Ouderenfonds. Ik begrijp dat jij hier niets aan kunt doen, maar eerlijk gezegd ontmoedigt dit mij (en misschien ook anderen?) om mee te doen. Wat doen die paar mutsjes van mij er dan nog toe, die leveren maar 20 eurocent per stuk op, terwijl er dus aan de andere kant geld wordt uitgegeven aan onnodige zaken.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hallo Anja, klopt de actie loopt in meerdere landen. Hier ook al een paar jaar. Ik snap je reactie. En inderdaad, wat dat pakket kostte hadden ze ook aan het Ouderenfonds kunnen geven. Aan de andere kant, ik geef er nu wel aandacht aan en daardoor zijn er weer heel veel meer mensen, die deze actie niet kenden mee gaan breien en haken. Of dat per saldo inderdaad meer oplevert, daar zullen ze bij Innocent en het Nationaal Ouderenfonds vast meer over weten.

 6. Sindy
  | Beantwoorden

  Ik heb een vraag ik ben eigelijk op zoek naar een leuk doel voor de breiende oudere bij mijn op de dagbesteding en ik zat tekijken het is erg leuk maar dat is voor hun temoeilijk. Is er ook iets makkelijks om mee te helpen met onze oudere?

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Leuk dat je op zoek bent naar iets voor op de dagbesteding. Ik kan heel lastig inschatten wat goed te doen zou zijn. Naar mijn idee zijn de mutsjes namelijk niet heel moeilijk (het is een recht lapje breien), maar misschien heb ik dat wel helemaal mis.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.