Home » Breien » Muts breien Cuffed beanie in zwart

Muts breien Cuffed beanie in zwart

Geplaatst in: Breien 7

Of ik een ‘cuffed beanie’ wilde breien. Ik moest eerst even uitgelegd krijgen wat dat was (een muts met een omgeslagen rand) en zei ja, voordat ik wist dat hij in zwart moest worden gebreid…

Gevleid door het feit dat oudste puberzoon iets door mij wilde laten maken – en ook van plan was daarmee te gaan lopen – ging ik op zoek naar een patroon en legde hem verschillende varianten voor. Deze van Drops Design moest het worden: de Clementin Hat.

Even op de fiets naar Het Wolhuis voor het garen zat er, mid-lockdown, niet in, maar gelukkig kan er via mail/app/telefoon/website besteld en om advies gevraagd worden. Omdat Het Wolhuis Drops niet meer in het assortiment heeft, kreeg ik als alternatief Lang Yarns Merino 150 en Rico Essentials merino plus dk aangeraden. Ik bestelde ze allebei en zoon koos voor Lang.

Aangepast: Garen en dus breinaald maat en aantal opzetsteken

Omdat dit ander garen is dan het voorgeschreven garen en ik met naald 3 mm ipv 2,5 mm breide, maakte ik eerst een proeflapje om het aantal op te zetten steken te berekenen. Ik koos voor maat M/L in het patroon, hoofdomtrek 56/58 en moest ipv de voorgeschreven 152, 136 steken opzetten.

Dat deed ik op een avond… Ik ben duidelijk een new be als het aankomt op breien met zwart garen. Ik leerde dat dat dus niet te doen is. Je ziet echt helemaal niks! Dus zette ik in totaal drie keer opnieuw die 136 steken op, want in de eerste paar toeren, die ik dus blind breide, ging er telkens iets mis.

Clementin Hat Drops breien

Na een aantal toeren krijg je echter toch wel zicht op wat je aan het doen bent, ook in de avonden, maar ik was toch ook blij met het thuis werken waardoor ik zo af en toe ook overdag even een paar toeren kon breien.

Omdat het een heel eenvoudig patroon is (vanaf het begin tot ongeveer de laatste 4 cm brei je een boordsteek in het rond) schoot het toch best snel op. Ondanks het zwart en ondanks naald 3.

Cuffed beanie Drops

Voor ik het wist had ik de hoogte van 27 cm bereikt en kon ik aan de minderende toeren beginnen. Afgelopen zondagavond kon ik afhechten en dat kwam toevallig mooi uit, want de oudste was de dag erna jarig. Had ik een zelfgemaakt cadeau voor onze 17-jarige! 🙂

Resultaat Cuffed beanie breien

Hij was blij met het resultaat en fietst de hele week al met z’n zwarte muts op naar school (hij doet examen, dus hij behoort tot de ‘lucky few’ die wel naar school mogen).

Muts voor jongen breien
Gebreide cuffed beanie
Cuffed beanie gebreid
Cuffed beanie breien

Al met al was het superleuk om deze cuffed beanie te breien. De volgende is al in bestelling. Dit keer een bruine, dus dat scheelt met het opzetten en de eerste paar toeren 😉

Verder in bestelling: een grotere patchworkdeken

Verder kwam ook het verzoek om een grotere patchworkdeken. Nu hij 17 is, past hij niet echt lekker meer onder de versie die ik voor hem maakte toen hij een jaar of 4 was.

Toen konden ze er zelfs nog met z’n tweeën onder, maar nu is één dus al een uitdaging. Gelukkig vind ik het maken van zo’n deken erg leuk. Het is ook al weer lang geleden dat ik achter de naaimachine zat, dus daar ga ik me binnenkort maar eens fijn op storten. Ter voorbereiding en inspiratie maakte ik op Pinterest een bord aan (Patchwork).

Deze patchworkdeken maakte ik ook – lang geleden – wordt ook nog steeds gebruikt.
Voor de jongste maakte ik deze versie Patchworkdeken.
… en ook nu het kinderbed inmiddels is verruild voor een heuse 1-persoons, blijft de deken.

Ook geïnteresseerd in Patchwork of Quilten? Ik schreef er eerder meerdere blogs over, zie hier.

Wordt vervolgd!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

7 Responses

 1. Jeanette Renting
  | Beantwoorden

  Heerlijk, zulke verzoeknummers.
  En je patchwork dekens vind ik echt prachtig. Vooral de tweede, met dat beige randje, daar zitten hele mooie stofjes in.

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Ja fijn toch zulke verzoeken? ☺️ Dank je wel, dat is ook mijn favoriet!

 2. cristina
  | Beantwoorden

  Veeeery cute! And the model, too 🙂

 3. Ria Kassenberg
  | Beantwoorden

  Super gaaf en wat een leuke zoon heb jij het staat hem super gaaf !

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Ah dank je wel Ria! Die zoon is zeker leuk, dank je wel, al ben ik natuurlijk lichtelijk bevooroordeeld 😄

 4. […] Link naar patroon, gebruikt garen en andere info, zie blogpost ‘Muts breien Cuffed beeanie in zwart‘ […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.