Home » Breien » Mijn eerste gebreide babymutsje

Mijn eerste gebreide babymutsje

Geplaatst in: Breien, Handwerk 10

Gebreid babymutsje

De tijger is wederom niet blij, maar ik wel: mijn eerste gebreide babymutsje is klaar! Hij is lang niet perfect, ik zie er (uiteraard) van alles aan en toch ben ik er blij mee. Want ik krijg de smaak van breien nu echt te pakken en zie allerlei mogelijkheden. Vorig jaar deed ik al eens een poging, maar vond ik het niet leuk genoeg. Niet handig ook met die lange stokken, je kunt er niet echt lekker bij zitten. Ik kwam echter al zoekend naar tutorials rondbreinaalden tegen. En ook op Instagram werden ze me aangeraden. En man, wat scheelt dat! Ook heb ik me nu aangeleerd continentaal te breien, waarbij je de draad links houdt en niet telkens met je rechterarm van de naald hoeft om de draad om te slaan. Veel ergonomischer (en dus langer vol te houden).

Gebreid babymutsje

Ik breidde dit mutsje met een bolletje Schachenmayr Merino Extrafine 85, waarmee ik ook dit krukje met ribbel haakte. Heerlijke zachte wol en een beetje stretch. Leek me wel een lekkere combinatie voor een babymutsje. En ik vind de kleur geweldig 🙂

Inmiddels ben ik met de tweede muts bezig. Volgens hetzelfde patroon, maar dan een aantal maten groter. Ik zette dit keer de steken anders op, al breiend (zie voor hoe je dat doet oa deze handige tutorial van Wieke van Keulen), en dat ziet er een stuk beter uit dan bij het gele mutsje vind ik.

{Edit 20-12-2019: de handige tutorial van Wieke van Keulen staat niet meer online, ik vond dit alternatief van Dol op Wol voor het breiend steken opzetten}

En ik ben ook van plan niet dezelfde fout te maken als bij het gele mutsje… Ik hield namelijk niet de juiste hoogte aan. Niet goed gelezen of niet goed onthouden, ik weet het niet. Hoe dan ook: ik breidde door tot ik een hoogte had van 15 cm in plaats van 10 voordat het minderen moest beginnen. Uithalen was natuurlijk geen optie (want weet je hoeveel tijd er in die extra toeren zit?) dus ik loste het provisorisch op: na elke toer minderen moet je eigenlijk een toer recht breien voor je weer een toer gaat minderen. Die tussentoer sloeg ik over. Daardoor ziet het er bij mij aan de bovenkant wat anders uit. Maar he, als een baby’tje dit mutsje op heeft ziet toch niemand dat? (denk ik, hoop ik)

Gebreide muts in de maak

Deze tweede muts brei ik met bolletjes Scheepjeswol Stonewashed XL die ik nog had liggen van deze gehaakte sjaal.

Mocht je ook willen leren breien, dan kan ik je deze site van harte aanbevelen:

En natuurlijk Pinterest voor alle inspiratie 🙂

10 Responses

 1. Loes
  | Beantwoorden

  Het is weer genieten dit stukje

 2. Juffrouw Mier
  | Beantwoorden

  Jouw eerste werkstuk ziet er goed uit, mooi regelmatig gebreid. Jij bent een multi-talent.

  Groeten van Juffrouw Mier

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Juffrouw Mier voor je mooie compliment!

 3. Margaret
  | Beantwoorden

  Echt een superlief mutsje in een leuke, vrolijke kleur. Helemaal knap dat dit jouw eerste gebreide mutsje is.
  En ga je meer breien dan worden de volgende breisels allemaal maar beter en mooier.

  Veel breiplezier, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Margaret! Ik ga m’n best doen op de volgende breisels. Ik vind de tweede nu al beter worden, dus dat biedt hoop 🙂

 4. Ria Smits
  | Beantwoorden

  Hallo zeg wat nou niet perfect?? voor een eerste breiwerk is het super de luxe en heel goed gedaan (-: (-: en een mens leert van dingen die niet helemaal gaan zoals verwacht (tenminste dat is wel te hopen)
  succes met de volgende, groeten Ria

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat lief, dank je wel Ria! Ik heb in ieder geval al beter geleerd op te zetten, dus ik heb goede hoop dat het met de rest ook goed komt 🙂

 5. Ria Smits
  | Beantwoorden

  Nog even dit, zeg tegen tijg dat ie niet moet miepen maar heel blij moet zijn met de mooie foto’s die van hem gemaakt worden. Kijk of je nou ergens op een hoekje van de bank mooi zit te wezen of dat je een podium krijgt zodat jouw schoonheid wereldkundig gemaakt wordt. Dus tijg lach even vriendelijk naar het vogeltje en een knuf van mijn poes Misha die stiekem een beetje verliefd op je is.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, ik ga hem vermanend toespreken Ria en de knuffel van Misha overbrengen! 😀

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.