Home » DIY » Memory pillowcase

Memory pillowcase

Geplaatst in: DIY, Naaien 9
Memory Pillow Jip by Jan
Mijn Mac was de afgelopen twee weken weg voor reparatie en man, wat houd je dan een tijd over! Voor het hoognodige digitale werk had ik een alternatief, maar echt fijn werkt het ding niet en dus was ik nauwelijks online. En zo kon het gebeuren dat ik de stapel met opgespaarde shirtjes en pyjama’s van onze net 10 jaar geworden oudste, omtoverde tot een kussenhoes. Geïnspireerd op de ontelbaar veel memory blankets die ik in de loop der jaren had gezien. Zoveel materiaal voor een deken heb ik nooit verzameld, want de jongste draagt de kleren van de oudste en daarna gaan ze vaak nog weer door naar een neefje. Maar de echte Luuk kleding, de dingen waar ik hem nog zo in zie lopen en die typisch zijn voor hem, die heb ik bewaard. 

The last two weeks my Mac has been away for repair and oh my, did that save me time! I could do the work I absolutely needed to do on a spare laptop, but as that is an absolutely unpractical thing to work with, I was hardly online and didn’t waste my time on the internet. And so it happened that I turned a pile of shirts and pyjamas of my oldest son, who just turned 10 years old, into a memory pillowcase. Inspired by all those beautiful memory blankets I saw in the last few years. I didn’t have enough material for a blanket, so I chose a pillow case instead.

Memory Pillow Jip by Jan

Ik bestelde een rolkussen en maakte de hoes aan de hand van die afmetingen. Ik maakte het piping band zelf met Clover Wrap ‘n Fuse Piping. Werkt super makkelijk en geeft een mooi detail vind ik.

Ik verstevigde de stof eerst met vlieseline, zodat het eindresultaat mooier is, maar ook omdat dat de rekbare stoffen makkelijker naait. Dan sneed ik er rechte stukken uit en maakte een drietal banen, samen breed genoeg voor het hoofddeel van het kussen. De hoogte van de banen is afhankelijk van de diameter van het kussen dat je gebruikt: pi (ongeveer 3,14) keer de diameter. De banen naaide ik vervolgens aan elkaar. Daar stikte ik aan beide kanten band op en twee logo’s van Luuk’s favoriete voetbalclub, ook uit shirtjes gehaald, die hij tot de draad versleet.

Hieronder zie je de shirtjes en pyjama toen ze nog ‘in actie’ waren en hoe ze zijn geëindigd.

Below you see the shirts and pyjamas while still ‘in action’ and how they ended up.

Memory Pillow Jip by Jan
Memory Pillow Jip by Jan

Memory Pillow Jip by Jan

Memory Pillow Jip by Jan

Het pyjamaatje is door beide jongens gedragen. Beide slapen blijkbaar nogal wild, getuige de stand van de haren 🙂

Ook voor de jongste maak ik nog een memory pillow. Er ligt al weer een leuk stapeltje herinneringen klaar.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

9 Responses

 1. ikke
  | Beantwoorden

  Top gedaan, erg leuk!

 2. this is both a great and a lovely idea!!!!
  xxxx Ale

 3. WIEN-ART
  | Beantwoorden

  Wat een goed idee! En het ziet er super uit!
  Ook weer fijn dat je mac het doet, he?
  Groetjes, Corine

 4. Lisanne Multem
  | Beantwoorden

  Heel erg gaaf! Echt weer eens iets anders! groetjes Lisanne
  draad en praat…

 5. Ilsemariska Haken
  | Beantwoorden

  Heel mooi gedaan en zo houd je de herinneringen levend 🙂 Gaaf idee, ik ga ook sparen!

  Groetjes,
  Ilse

  (prachtige foto’s trouwens)

 6. Marieke *Sew Natural*
  | Beantwoorden

  Heel gaaf!! Ik heb ook nog stapels shirtjes bewaard, toch maar eens de schaar in zetten 🙂

 7. Joan
  | Beantwoorden

  En meteen maar even clover piping besteld, dit moet ik ook kunnen! 🙂

  Andere vraag, het plaid/dekbed wat op het bed ligt onder het kussen, heb je dat ook zelf gemaakt ? Zo ja, heb je daar wellicht een ieniemienie tutorial van ? 🙂 Alvast bedankt!

 8. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Hoi Joan,

  Wat leuk dat je zelf ook piping band gaat maken!

  De quilt heb ik inderdaad ook zelf gemaakt. Ik heb zo geen tutorial voor een hele patchwork deken, maar wel voor een klein stukje patchwork, zoals in deze eiermutsjes: http://jipbyjan.blogspot.nl/2011/07/eiermutsjes-van-stof-restjes.html
  Dan heb je de voorkant vast. Voor de achterkant en de binding ga ik dan nog zoeken of misschien wel zelf eens schrijven.

  Bedankt voor je enthousiaste reactie!

 9. Joan
  | Beantwoorden

  Dank je Janneke voor je respons! De piping band is binnen (dank je voor het snelle verzenden) dus ik ga vast starten aan het rolkussen.

  Mijn Chevron plaid is halverwege en project #3 wordt dan zo’n gaaf plaid 🙂

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.