Home » Haken » Leren haken

Leren haken

Geplaatst in: Haken 13
Leren haken

Niet dat ik nou alles weet als het op leren haken aankomt: ik begon er pas geleden mee (13 augustus 2013 om precies te zijn). Maar naar aanleiding van mijn haaksels krijg ik wel regelmatig de vraag waar toch te beginnen als je wilt leren haken. En omdat ik dat hele proces net door ben gegaan en het leuk vind om dat te delen, hier mijn tips. Ik hoop dat je er wat aan hebt en net zoveel lol zult beleven aan deze (toch redelijk onschuldige) verslaving als ik.

Verschillende manier om te leren haken

Allereerst zijn er verschillende manieren waarop je kan leren haken. Onder andere door:

 • op internet te zoeken (naar Leren haken)
 • boeken te lezen over haken
 • workshops te volgen.

Zelf ben ik begonnen met op internet te zoeken (Leren haken). Ik zelf vind het fijn om te lezen en foto’s te bekijken, maar als je graag bewegende beelden hebt, dan is Youtube je vriend.

En als je dan weet welke manier van leren werkt voor jou, zijn daar natuurlijk alsnog die spreekwoordelijke bomen en dat niet meer zichtbare bos. Want er zijn ontelbaar veel sites en onvoorstelbaar veel boeken over haken en workshops vind je ook overal. Hieronder vind je sites en boeken die ik handig heb gevonden bij het leren haken.

Leren haken door te lezen op internet/foto’s bekijken

Als je het prettig vindt om te leren door te lezen en door foto’s te bekijken dan zijn dit mijn tips.

Blijmetdraadjes.nl: daar vond ik onder andere het patroon voor Granny Squares heel duidelijk beschreven.

Granny square here haken

Op Alles over Haken vind je zowel patronen als ook duidelijke uitleg over de verschillende haaksteken. Met foto’s en tekst.

Alles over leren haken

Leren haken via Youtube

Als je ‘t fijn vindt als iemand het haken voordoet en daar tekst en uitleg bij geeft, dan is Youtube.com erg handig. Zoek op Leren haken en er gaat een wereld voor je open. Dit vond ik een nuttig filmpje:

En via dit filmpje leer je zo’n leuke Granny square haken:

Leren haken aan de hand van boeken

Mollie Makes Haken is een bijzonder nuttig boek geweest voor mij om het haken te leren. Er staan namelijk leuke patronen in én het heeft een katern met uitleg over alle haaksteken. Hierdoor heb je je naslagwerk direct bij de hand, ook al heb je geen iPad of laptop naast je liggen.

Mollie Makes Haken
Mollie Maken leren haken

Leren haken aan de hand van patronen

Als je de basissteken een keer onder de knie hebt, wil je natuurlijk ook iets gaan haken. Daar heb je een haakpatroon voor nodig.

Op enkele van de pagina’s die ik hiervoor noemde ben je misschien ook al patronen tegengekomen. Daarnaast zijn er ontelbaar veel sites waar je de leukste haakpatronen voor bloemen, mutsjes, beestjes en dekens tegen komt. Hieronder vind je er een aantal:

Weethetsnel.nl

Leren haken met Weet het snel

Freubelweb: voor een oneindige hoeveelheid gratis haak- (en andere) patronen


{Edit: later toegevoegd}

JipbyJan.nl: inmiddels vind je ook op mijn eigen blog diverse haakpatronen (zowel gratis haakpatronen als kooppatronen)


Ik hoop dat de wirwar hiermee iets minder groot is geworden.

Leren haken: een kwestie van doen (en uithalen en opnieuw beginnen)

Welke methode je ook fijn vindt om het te leren, het enige dat echt en altijd helpt is: doen. Gewoon beginnen met een bolletje en een naald en proberen, uithalen, nog eens goed kijken, lezen en opnieuw proberen. Dit proces herhalen tot het gewenste resultaat bereikt is.

Het voordeel van haken vind ik dat je het draad altijd weer kan uithalen en opnieuw kunt beginnen. Je verliest er hooguit tijd mee. He, en tijd, dat hebben we allemaal. Toch? 😉

Heb jij tips voor beginnende hakers? Laat het me weten, dan voeg ik ze toe.

Sorry, this blogpost is only available in Dutch. It’s about how I learned to crochet. The sites and tutorials which I link to are all in Dutch, so probably all gibberish to you. 

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

13 Responses

 1. Leuk om te lezen. Ik haak sinds mei 2013 en heb het ook geleerd door YouTube filmpjes en het internet.

 2. Agnes.
  | Beantwoorden

  Pas op het is wel verslavend hoor…haha. Ik ben zelf zo’n anderhalf jaar geleden begonnen. Ook gewoon internet afspeuren en proberen.
  Succes.

  Groetjes, Agnes.

 3. lila
  | Beantwoorden

  Ik haak ook nog niet zo lang en ben ook op dezelfde manier begonnen, zoeken op internet, YouTube filmpjes kijken etc etc maar ik denk dat je ook wel wat doorzettingsvermogen nodig hebt want ik heb toch wel regelmatig een avond werk uit zitten halen… heel frustrerend haha

 4. Er zijn dus meer die het via internet leren. Ik heb zo’n twee jaar geleden leren haken. Heerlijk!

 5. Daniëlle Kok
  | Beantwoorden

  HayHay!
  Bedankt voor alle tips!
  Sinds een paar weken kan ik haken en heb het geleerd via internet, met name youtube.
  Ik vind bewegende beelden prettig omdat ik dan mee kan haken en het tussendoor op pauze kan zetten.
  Via Wolplein heb ik ook leuke filmpjes en patronen gevonden. Nu ik meerdere steken ken zoek ik naar patronen op verschillend blogs, het liefst met foto’s.
  Oja veel oefenen en veel oefenen 😉
  Liefs Danielle
  ahappymess.blogspot.nl

 6. Sanne
  | Beantwoorden

  oohh ik wil al zo lang leren haken, maar ik kom er niet toe. Een bloemetje kan ik wel, dus die heb ik al heel veel gehaakt. Ga toch eens met je tips aan de slag! Misschien lukt het me dan…
  Bedankt!

  Gr Sanne

 7. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Bedankt voor jullie reacties en extra tips! Succes Sanne, ik hoop dat het je lukt. Bloemetjes zijn hoe dan ook al leuk 🙂

 8. wat een leuke post!! Ik heb het ook pas deze zomer geleerd en ben alleen nog niet verder dan rechte lapjes! Bedankt voor de tips!!

 9. Maartje
  | Beantwoorden

  Ik ben twee maanden geleden begonnen en helemaal verslaafd. Alle info op het internet ten spijt, ik heb na veel uithalen en opnieuw beginnen rechte inmiddels rechte zijkanten. Maar als ik tel heb ik altijd minder steken dan waar ik mee begon. Ik doe dus iets verkeerd maar wat? Ik haak een babydekentje, alleen met vasten, halve stokjes, sterrensteek, hele stokjes. Snap het systeem van de keerlossen, tel iedere steek en toch steeds weer blijken het er minder dan de aanvankelijke 139. Heb je een tip waar ik hierover info kan vinden?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Maartje, leuk dat je bent begonnen te haken! Lastig te zeggen van een afstand wat je mogelijk verkeerd doet, maar wellicht zie je de allerlaatste steek uit de vorige toer over het hoofd? Wat kan helpen is een paar toeren met steekmarkeerders te haken, bijvoorbeeld om de 20 steken, zo weet je precies hoeveel je er al hebt gehaakt en hoef je niet telkens 139 steken te tellen.

 10. Evelien lynn
  | Beantwoorden

  Toen ik nog thuis woonde had ik vaak geoefend maar nooit echt de tijd gehad om dit echt te leren ik was er dan een tijd mee gestopt ik haakte alleen nog maar de basis steek en de vaste dus ik ben begonnen met oefen lapjes ik haakte ook kleine kussentjes maar die waren onwijs scheef en heel erg slordig gehaakt mijn oefenlapjes waren niet echt een succes ik haakte twee oefenlapjes en naaide ze aan elkaar het resultaat trok op geen fluit na een tijdje ergens in 2011 trok ik bij mijn ventje in en 4 jaar later kreeg ik terug zin in. Haken ik kocht wol en haak pennen mijn eerste ik was even de basis steek vergeten dus keek ik op YouTube en toen wist ik het weer ik ben begonnen met hartjes bloemetjes en granny squares en sierlapjes kleine dingen die lukte naar maten beter en beter ik had een hele zak voor oefenlapjes ik ben er trots op mijn oefenlapjes weren groter en groter en daarna kon ik al een sjaal haken met vasten en een muts met stokjes ik haakte rondjes plooide ze en maakte er oren van ik heb nu twee mutsen een katten muts en een beren muts tot slot haakt ik engeltjes ook heb ik een baby muts gehaakt voor iemand en een engeltje dan ben ik over gegaan naar filet haken en dat was een konijn en hartje heb ik ook nog een 3d hart gehaakt van halve vaste top resultaat en dan een 3 d hartjes met vaste ik heb er 3 gehaakt en nu heb ik een kerstman leren haken ook met vasten ik kocht steekmarkeerders ik ben blij dat ik kan haken en op het laatste ben ik nu bezig met slofsokken haken mijn been warmer s zijn ook klaar die liggen in de kast echt heerlijk als je dat kan opgeven staat niet in mijn woordenboek

  • Jan
   | Beantwoorden

   Fijn dat je door doorzetten en oefenen zo veel plezier hebt aan haken Evelien!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.