Home » Haken » Landleven jubileumdeken Extra tips

Landleven jubileumdeken Extra tips

Geplaatst in: Haken, Landleven 13

Landleven-jubileumdeken-haakpakket-pastel

Eerder dit jaar ontwierp (en haakte) ik bovenstaande deken voor Landleven ter ere van hun jubileum (lees er hier meer over). Met het ontwerp werd een haakpakket gemaakt dat bij Landleven te koop is. Zo leuk om te zien en lezen dat er al heel veel haaksters enthousiast mee aan de slag zijn. Een aantal is zelfs al klaar!

❤❤❤❤❤ #fideldiedein #crochet #haken #landlevenjubileumdeken

Een foto die is geplaatst door Jolanda de Jong (@fideldiedein) op


(Via de hashtag #landlevenjubileumdeken vind je ze op Instagram)

Ondertussen worden er ook nog steeds haakpakketten verkocht. Op basis van de reacties en vragen die ik tot nu toe binnen kreeg daarom in deze blogpost wat extra tips en antwoorden op veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen over het Landleven jubileumdeken haakpakket

1) Afmeting van de deken

De afmeting van je deken is afhankelijk van hoe los of vast je haakt. Ik haakte de deken met haaknaald 3,5 en haakte extra los (voor mijn doen), zodat ik een wat soepeler deken van een groter formaat zou krijgen en kwam, na blocken*, uit op een breedte van 1.25 m en een hoogte van 1.75 m.

Haak je strakker dan wordt de deken kleiner. De kleurrijke deken bijvoorbeeld is ook op haaknaald 3,5 gehaakt, maar strakker en werd 1.05 m breed bij 1.45 m hoog.

*blocken is het opspannen van je deken: leg je deken op een zachte ondergrond (bijvoorbeeld foam-matjes of een matras) en speld hem op heel veel plaatsen langs de rand vast waarbij je hem licht opspant. Spuit de deken nat en laat hem drogen. Je deken wordt hierdoor niet alleen groter, maar je krijgt er ook een strakker resultaat door.

2) Hoeveelheid garen: haak een ‘testwieber’

Bij het bepalen van de hoeveelheid garen in het pakket is door meerdere mensen, met een verschillende hand van haken (de een haakt nu eenmaal vaster of losser dan de ander), de deken gehaakt. Voor de veiligheid ben ik vervolgens uitgegaan van 4 hele en 1 halve wieber per bolletje Cotton 8 (hoewel twee van de testers er zelfs ruim 5 wiebers uit konden halen). Er zullen mensen zijn die wellicht nog losser haken dan mijn veiligheidsmarge. Om zeker te weten dat je uit komt raad ik daarom aan eerst een testwieber te haken. Haak volgens het patroon de wieber tot in de bovenste punt, dus zonder de rand van vasten. Deze ‘randloze’ wieber moet ongeveer 13 centimeter breed en 19 centimeter hoog worden. Is je wieber veel groter geworden, dan haak je losser en bestaat er kans dat je garen te kort komt van bepaalde kleuren. Gebruik dan een kleinere haaknaald. Een alternatief is natuurlijk zelf bolletjes katoen bij te kopen als je niet uitkomt. Je deken wordt dan ook groter.

De richtlijn is dus dat je 4,5 wieber (inclusief de vastenrand om de wiebers) uit 1 bolletje garen kan haken. Test dat voor de zekerheid eerst.

3) Patroon los verkrijgbaar

De meest gestelde vraag: is het patroon ook los te koop? Nee. Het patroon is onderdeel van het garenpakket en niet los verkrijgbaar.

{Update: Inmiddels is het patroon voor de wieberdeken ook los verkrijgbaar in mijn webshop}

4) Kleuren van de haakpakketten

Het haakpakket is in drie verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar (Pastel, Puur en Pracht). Zit er een kleur in het pakket die je niet mooi vindt? Je kan bij handwerkwinkels bolletjes Scheepjes Cotton 8 in de kleur van je keuze kopen en die haken in plaats van de kleur die je niet mooi vindt. Een veel vervangen kleur is bijvoorbeeld Oker in Puur en Pastel. In beide pakketten zit daarvan 1 bolletje, dus door 1 bolletje Cotton 8 bij te kopen (voor nog geen € 2,-) krijg je een deken die beter bij jouw smaak en interieur past.

Of doe zoals Klaske, culinair redacteur van Landleven en vul een bestaand pakket aan met kleuren die je mooi vindt:

Anneloes geeft er ook haar eigen draai aan. Zij haakt de randjes om de wiebers met een andere kleur:

Variatie op de Landleven deken

Op onderstaande foto zie je mijn volgende deken in de maak: ik gebruik er restjes Cotton 8 van de Pracht en Pastel deken en een draadje goud dat ik nog had liggen. Een aantal wiebers haak ik nu met strepen: om de twee toeren wissel ik van kleur. Hierdoor hoef je niet telkens de draad af te knippen en af te hechten, maar kan je gewoon langs een kant van draad wisselen en de ongebruikte draad mee laten lopen (zie bijvoorbeeld deze video voor hoe ik dat eerder bij een sjaal deed).

Landleven jubileumdeken haakfilmpje

Ps: mijn haakwerk lag hier zo netjes uitgestald omdat er een videoploeg van Landleven langs kwam. Ik heb voorgedaan hoe je een wieber haakt en zij maken er nu een filmpje van. Zodra deze klaar is, laat ik het weten!

* Update: de video tutorial wieber haken staat online *

Beleef-Landleven-wiebers-haken-03

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

13 Responses

 1. Rika
  | Beantwoorden

  Ik ben inmiddels begonnen met de deken in de kleur puur

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk Rika! Heel veel haakplezier nog!

 2. Joke
  | Beantwoorden

  Super lekker duidelijk. Je hebt alleen nog niet gezegd of ik deze deken beter in een stoel of op de bank kan haken. Wat raad je aan? Hahahahaha. Ik ben ook lekker eigenwijs en durf te gaan voor een roze, wit met grijs-combi. De rest van de pastelkleuren uit het pakket komen vast wel eens aan bod in een ander project.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Whaha, sorry dat ik die informatie dan weer net niet heb gedeeld. Ben bang dat je dat toch zelf moet uitzoeken zus ? Ben heel benieuwd naar jouw combinatie! Precies, die overgebleven bolletjes vinden wel weer een project. Xx

 3. Cora Lor
  | Beantwoorden

  Pff, een hele klus hoor, wil zoveel andere dingen maken; inmiddels is de kleinzoon geboren, gelukkig ligt hij nu nog even in de wieg….oma moet dus snel opschieten, wiebers zijn zowat af en dan in elkaar joinen?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Van harte gefeliciteerd Cora met je kleinzoon! Veel haakplezier nog!

 4. Lisette
  | Beantwoorden

  Hallo!

  Ik ben (lekker laat haha) begonnen met de jubileumdeken. Wat ik mij afvroeg is of je de Wiebertjes elk apart blokt of dat de deken in één keer geblokt wordt?

  Groetjes Lisette

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Lisette, Beter laat dan nooit toch? 😉 Ik blok altijd helemaal aan het einde. Dan span je namelijk tegelijk ook de joins en randen mooi op. Heel veel haakplezier!

 5. Ineke Riem Vis
  | Beantwoorden

  Dag Janneke,

  Ik haak de landlevendeken puur. Met welke kleur moet ik de joints haken? Ik ben bang dat ik het behoorlijk verkeerd aan het doen ben.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Ineke, in het patroon staat aangegeven met welke kleur je de wiebers aan elkaar moet haken. Puur moet, uit mijn hoofd, met beige gejoind worden, maar het staat beschreven in het patroon (dat ik nu even niet bij de hand heb).

 6. […] vrij snel volgde de rest. Net als bij mijn tweede wieberdeken (ook nog een WIP) haakte ik hier ook weer een aantal van de wiebers met […]

 7. Ingrid Flietstra
  | Beantwoorden

  Ik ben nu aangekomen aan de halfhoge wiebers. Ik snap er niks van, de eerste is mij gelukt, en nu had ik een lange pauze, en nu lukt het me gewoon niet om de wieber voor elkaar te krijgen. Het lijkt wel of er iets fout is met de beschrijving, ik mis ergens iets. Wie kan mij helpen? Het gaat om de eerste toeren, het gaat telkens mis bij de derde of vierde rij. Wat is nu de rechte kant en de schuine? Ik heb het al wel 30 keer opnieuw geprobeerd, en ben gewoon wanhopig aan het worden….

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hallo Ingrid, ik denk dat je de wiebers halve breedte bedoelt hier ipv de halfhoge wiebers? De rechte kant zit aan het begin van de oneven toeren. Aan het einde van een oneven toer meerder je telkens. Zie ook het haakdiagram dat er bij staan. Je ziet dat de rechterkant recht is, de linkerkant loopt schuin weg. Dat is de kant waar de even toeren beginnen. Kom je er zo wel uit?

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.