Home » Haken » Join methoden Squares aan elkaar haken

Join methoden Squares aan elkaar haken

Haakpatroon Lente square kussen

Voor CraftKitchen haakte ik het Lente Square kussen en schreef het patroon uit. Om het patroon te testen begon ik met nog een square, maar besloot die in een kleur te haken. En toen ik een keer bezig was, had ik voor ik het wist nog eens 9 squares gehaakt.

Deze besloot ik echter met een andere join aan elkaar te haken. Het originele Lente square-patroon wordt met de join-as-you-go methode aan elkaar gehaakt: tijdens de laatste toer haak je met halve vasten het tweede vierkant aan het eerste vast.

Join-as-you-go-haken

Bij het tweede kussen paste ik de laatste toer van het patroon aan om de vierkanten pas aan elkaar te haken wanneer ze allemaal af waren. Op de plek waar je in de laatste toer lossen haakt, haakte ik een stokje. Behalve in de hoeken, die bleven gelijk aan het originele patroon.

Verschillende join-methoden

Ik experimenteerde met een andere kleur om goed te zien wat het effect van verschillende joins was. Deze join haakte ik met vasten:

Lente-square-join-vasten

Wanneer je de squares aan elkaar haakt met halve vasten en dan alleen door de achterste lussen, ziet het er zo uit:

Lente-square-join-halve-vasten-achterste-lus

Het geeft een wat plattere join dan met de vasten, daar ligt er als het ware een ribbel boven op. Wat ook heel mooi kan zijn. Ik besloot de join bij dit kussen met halve vasten in de achterste lus toe te passen, in dezelfde kleur als het kussen zelf (Creme van By Claire nr 1). Zo ziet dat er van dichtbij uit:

Lente-square-join-halve-vasten-1-kleur

En zo van wat verder af:

Lente-square-kussen-haken-naturel-02

En oeps, zie daar, linksonder in beeld: een dérde Lente square kussen in de maak!

Jawel, ik haakte er nog een. Na de deken die ik haakte voor mijn boek (bestaand uit 96 vierkanten) vond ik zo’n kussen met maar 9 vierkanten zo meevallen dat ik gewoon door bleef gaan 😉

De derde haakte ik in de kleur Linnen. Dit keer varieerde ik de kleur van de joins: elke join in een andere pastelkleur met restjes van het eerste kussen.

Lente-square-kussen-haken-naturel-join-vasten-achterkant

Om de join er aan de voorkant uit te laten zien, haak je ze aan de achterkant met vasten aan elkaar. Leuk effect he? Kwam er per toeval achter toen ik een keer een fout maakte bij een ander haakwerk. Zo kan dat gaan dus.

Lente-square-kussen-haken-naturel-join-join-achterkant

Voor een Lente Square kussen in een kleur heb je van de hoofdkleur 4 bollen nodig. En dan voor de rand nog 3 andere kleuren.

Lente-square-kussen-haken-linnen

Gehaakte-lente-square-kussens

Gehaakte-lente-square-kussens-2

Boekupdate

In mijn vorige blog schreef ik al dat ik nog een paar dagen tot de boek-inlever-deadline had: 1 april, geen grap. Die is dus inmiddels verstreken en ik heb alles, na nog eens gecontroleerd te hebben, aangeleverd. Wat een heerlijk gevoel was dat!

De uitgever is nu aan de slag met de vormgeving. Het lijkt er op dat het nog een behoorlijke puzzel wordt om alle bedenksels van mij in het aantal beloofde pagina’s te stoppen, dus hij is straks goed gevuld. Binnenkort krijg ik een eerste versie van de opmaak te zien. Spannend is dat, want wat gaat een vormgever maken met alle tekst en schema’s  die ik aanleverde?

Aan de cover moesten nog een paar dingetjes aangepast, die is nu bij-na klaar om te laten zien.

Kortom, spannende tijden, maar vooral gevuld met wachten. Ik hoef even niet zoveel te doen.

Nou ja…

Niet helemaal.

Want op diezelfde 1 april was ik op bezoek bij:

Landleven!

Het magazine Landleven bestaat dit jaar 20 jaar en dat jubileum wordt goed gevierd. Onder andere met een gehaakte jubileumdeken en ze hebben mij gevraagd het ontwerp te maken. Wat een eer!

Op 1 april was ik op bezoek om kennis te maken en een en ander door te spreken: aan welke criteria moet het voldoen (bijvoorbeeld dat het een ontwerp moet zijn dat ook goed te doen is voor beginners of mensen die het haken na jaren weer eens op willen pakken), hoe groot moet het worden (fijn formaat dat je op de bank neerlegt, niet per se een bedsprei) en welk garen (van het merk Scheepjeswol, want zo’n Nederlands merk past natuurlijk goed bij Landleven). Zelf wil ik graag met pure materialen (katoen of wol, geen acryl) werken en dat vond Landleven natuurlijk ook geen probleem 😉

Het ontwerp krijg je te zijner tijd bij aankoop van het garenpakket dat in ieder geval via Landleven en op Beleef Landleven te koop zal zijn. Ik mag drie garenpakketten samenstellen, elk aan de hand van een ander moodboard: Pracht, Puur en Pastel. Kleuren kiezen, zo leuk!

Op Instagram en Facebook kon je al een voorproefje zien:

Landleven-kleuren

De haaknaald kreeg ik op bezoek bij Scheepjes: een Crochet Lite. Hij geeft licht! Daar zie je op bovenstaande foto niet zoveel van, maar hier (IG) en hier (FB) zie je hem ‘in actie’.

Nu hoef ik natuurlijk niet echt in het donker te haken, maar in de winter kan het fijn zijn. Zeker als je donker garen gebruikt. Ik moest er de eerste toeren wel even aan wennen. Ik ben wat dat betreft nogal verwend met de Clover Amour haaknaalden. Het haakdeel is wat stroever van The Crochet Lite, maar gezien het feit dat hij plastic is, viel hij mij alleszins mee.

De komende tijd dus weer een groot geheim haakproject. Was ik er net van af! 😉

Ik zal jullie op de hoogte houden wanneer er nieuws te melden is, van boek, dan wel Landleven!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

6 Responses

 1. Linda
  | Beantwoorden

  Hoi, ik ben begonnen met het kussen in een kleur. In de beschrijving zie ik bij een nieuwe tour geen beginlossen beschreven, maar neem aan dat dit wel moet? In toer 2 bijv, begin je met 2sgst-3l-2gst. Het eerste stokje van de eerste sgst is dan een 3l? Groet Linda

 2. Jan
  | Beantwoorden

  Klopt! Zie ook het stuk boven de beschrijving van de toeren.

 3. Nel Ebell
  | Beantwoorden

  Het is altijd leuk iets van je te lezen. Ik verheug me op de nieuwsbrief.
  Je maakt heel mooi haakwerk.

 4. cindy
  | Beantwoorden

  Net je Fb pagina ontdekt en alles wat er bijhoudt ( craftkitchen, pinterest enz…). Oooh wat ben ik op slag verliefd geworden op jou kussens. Je hebt een prachtige blog, hier ga ik nog van genieten

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk te lezen Cindy! Dank je wel voor je complimenten en het achterlaten van je berichtje!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.