Gratis patronen, tutorials en DIY’s voor haken, naaien, breien en andere handwerktechnieken door Jip by Jan. Instructies voorzien van tekst en foto’s.

Heel veel maakplezier!

Op zoek naar meer patronen van mijn hand? Check mijn webshop:

♥ Alle patronen en beschrijvingen zijn gratis en alleen voor persoonlijk gebruik ♥

Mijn gratis haak- en naaipatronen en ontwerpen mogen nadrukkelijk niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. De patronen mogen dus niet gebruikt worden om zaken te maken die worden verkocht. Voor het kopen van een licentie voor commercieel gebruik graag contact met mij opnemen.

Filter Projecten

20 Responses

 1. Lies Peters
  | Beantwoorden

  Hallo,
  Afgelopen weekend ben ik op de landlevenfair in het openlucht museum geweest. Daar heb ik je geweldige mooie blauwe tas gezien, gemaakt van blauwe wiebers. Het patroon van deze tas staat wel in je boek, maar kan ik ook alleen het patroon van je tas kopen? Dat zou ik echt geweldig vinden.
  Graag hoor ik een reactive van je.
  Groet Lies Peters.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Lies,

   Dank je wel voor je belangstelling en excuus voor mijn late reactie! Het haakpatroon is niet los te koop helaas. Hartelijke groet, Janneke

 2. Marleen Schaap
  | Beantwoorden

  Ik ben bezig met het haken van deze fantastische deken en heb overal een beetje van over maar kom tot mijn spijt van de kleur oker te kort!! Erg jammer.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Marleen, dat is zeker jammer! We hebben het met drie personen getest en kwamen telkens ruim uit (we konden 5 wiebers uit 1 bol halen en ik ben vervolgens voor de veiligheid in het patroon uitgegaan van 4,5 wieber per bolletje). Hoop dat je van de andere restjes een extra wieber kunt haken!

 3. Yvette
  | Beantwoorden

  Haallo,

  Ik vind de sjaal die je hebt gemaakt van my boshi erg mooi. Zeker die voor de buurmeisjes! Ik zo ene voor mijn dochter willen haken met byclaire2. Heb je een patroon?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Yvette, dank je wel! De sjaal zal zeker ook leuk zijn met By Claire Softmix. Je vindt het patroon in het My boshi boek.

 4. Simke
  | Beantwoorden

  Van de week to de ontdekking gekomen dat de Wiber deken echt supper mooi is. En ik deze wil maken. Maar nu zijn de pakketten met vrolijk kleuren uit verkocht. Komen er nog nieuwe pakketten. Want in de web shop krijg ik dat de licentie verlopen is. En kan ik ze niet bestellen. Is hier nog een oplossing voor.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Simke, dank je wel voor het compliment en leuk dat je de deken wilt haken. Ik begreep van Landleven dat Pracht momenteel uitverkocht is. Hij komt wel weer op voorraad, maar ik heb geen inzicht in hoe lang dat duurt. Kun je het best bij Landleven nagaan.

 5. Mandy
  | Beantwoorden

  Ik zou graag de poef willen maken kunt u mij het patroon mailen? En de grote ster voor de babykamer

 6. Mariëtte
  | Beantwoorden

  Beste Janneke,
  Mag ik je wat vragen over de wiebers halve breedte. Het lijkt wel of ik er echt niet uitkom. Je schrijft (of zegt in de video) dat je in de beginlosse een vaste moet haken. Maar ik kom er nauwelijks in. Ik kan op het overzicht van de halve wieber niet goed zien of je net als bij de hele wieber twee vasten in één steek moet doen. Zeker het begin vind ik erg lastig.

  Tweede vraagje: de hele wieber doe ik helemaal volgens beschrijving en toch lijkt het elke keer weer een puzzeltje om 28 stokjes aan elke zijde te krijgen. Is daar ook een foefje voor? Ik heb er elke keer weer een soort moeite mee 24 vasten aan elke zijde te krijgen en dan later 28 stokjes. Of is het de bedoeling soms iets te sjoemelen?
  Graag je reactie.
  Met vriendelijke groet,
  Mariëtte

  • Jan
   | Beantwoorden

   Sorry voor mijn latere reactie. In de basis is het begin van een halve wieber hetzelfde als de hele wieber. Je moet in de eerste losse haken (in sommige van de patronen staat een typefout, daar staat in de beginlus, dat moet dus de eerste beginlosse zijn). Die eerste lossen moet je wat losser haken om er inderdaad in te kunnen steken. Als je dat bij de hele wieber lukte, zou dat hier dus ook moeten gaan.
   Het begin van die halve wieber is ook best lastig hoor, want je moet goed opletten wat je rechte kant en wat je meerderende (schuine) kant is. Als je een keer een toer op 5, 6 op weg bent kun je het beter zien en wordt het makkelijker.

   Ik heb geen foefje voor op het juiste aantal uitkomen. Wat belangrijk is is dat je telkens op hetzelfde aantal uitkomt. Dus als jij telkens op 27 uitkomt is dat niet erg, als je dat dan maar bij alle zijden en alle wiebers doet. Verder mag sjoemelen hoor 😉 Ik tel ook wel eens niet goed of raak afgeleid en dan kun je met het aan elkaar haken stiekem een stokje overslaan zonder dat je ‘t ziet. Dat vond ik een groot voordeel van deze manier van joinen/aan elkaar haken.

   Ik hoop dat je er zo uitkomt!

 7. Meeuws Chrisriane
  | Beantwoorden

  Ik vind uw blog heel interressant

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Chrisriane, dat is fijn te lezen!

 8. Sonja Hovenier
  | Beantwoorden

  Jij maakt zulke mooie dingen, die wil ik graag zien.

 9. […] Gratis patronen […]

 10. Willy van Dieren
  | Beantwoorden

  Ik ben begonnen met de tunisch gehaakte babydeken. Nergens kan ik een duidelijke uitleg vinden van de averechte tunische tricotsteek. Heb je daar een filmpje van of een andere tip waar ik dat kan vinden?

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Sorry Willy, je bericht was me ontgaan, vandaar de late reactie.
   Wat leuk dat je de tunisch gehaakte babydeken haakt!
   De averechte tunische breisteek (ook wel purl knit stitch) gaat als volgt: doe de werkdraad naar voren, steek tussen de twee verticale draadjes door naar achteren, sla de draad om en haal de lus op.
   Kom je er zo uit?
   Veel haakplezier!

 11. […] Gratis patronen […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.