Home » Haken » How to crochet a keychain

How to crochet a keychain

Geplaatst in: Haken 6
Crochet key chain | Gehaakte sleutelhanger Jip by Jan

Geïnspireerd door de sleutelhangers van Kreamade uit de vorige DIY Weekend inspiratie post ging ik aan de slag met het omhaken van kralen. Ik had een iets ander formaat in huis, maar dat mocht de pret niet drukken. De eerste kraal ging nog wat lastig (de toeren waar je de kraal ‘dicht haakt’), maar daarna kreeg ik de slag te pakken en haakte ik er zo vier achter elkaar (waar de vierde is gebleven zal ik later laten zien).

Inspired by the keychains made by Kreamade (see the last DIY Weekend inspiration post) I made several crochet balls. I used beads I had lying around, a different size than the example prescribes. The first was a little hard, but soon I got the hang of it and crocheted four balls (I’ll show you where the fourth went later on).

In plaats van de stoffen kwastjes, haakte ik wokkels. Die zijn wonderlijk simpel te haken:

 1. Haak een ketting van lossen. Maak hem zo kort of lang je wilt. Ik haakte verschillende lengten, variërend tussen de 30 en 50 lossen, zodat de wokkels verschillende afmetingen kregen.
 2. Steek je naald in de voorlaatste losse en haak per losse twee vasten tot je weer bij het begin van je lossenketting bent. Je haakwerkje krijgt nu vanzelf de spiraalvorm. Wil je wat bredere wokkels, dan haak je in plaats van vasten stokjes.
 3. Leg een knoopje in beide uiteinden. Knip nog niet af, want de uiteinden zijn handig om de wokkel later ergens aan vast te knopen.
Crochet | Haken Jip by Jan
Ik haakte in een van de wokkels nog een contrastkleurtje. Steek je haaknaald (met daarop een losse) door de laatste losse van de lossenketting (waar nu ook al twee vasten in gehaakte zijn) en haal de draad op van onder. Maak een halve vaste en haak halve vasten tot je weer bij het begin bent van de wokkel. Hecht af.
Crochet around a bead | Kraal omhaken tutorial Jip by Jan

Een uitleg voor het omhaken van kralen vind je o.a. op Het Haakbeest en op het blog van Katrinshine. Ik koos voor het meehaken van een contrasterend draadje in plaats van het gebruik van een steekmarkeerder.

You’ll find a ‘How to make crochet balls’-tutorial on Katrinshine

Crochet key chain | Gehaakte sleutelhanger Jip by Jan

Verschillende omgehaakte kralen en wokkels verder was dit hierboven mijn verzameling. Met wat houten kraaltjes, lintjes en sleutelhangers maakte ik er dit van:

In the picture above you see my collection of crochet beads and spirals. Using some colored wooden beads, ribbon and keychains, this was the end result:

Crochet key chain | Gehaakte sleutelhanger Jip by Jan

Verder verstuurde ik vandaag de aller-aller-laatste Jipshop-bestellingen! Dinsdag zette ik de shop op Gesloten en vandaag was mijn lijstje nog-te-verwerken orders leeg. En weet je? Het voelt ontzettend goed. Hoe leuk het ook was de afgelopen jaren (en soms ook niet…), hoeveel ik er ook van heb geleerd, het is mooi geweest zo.

De komende drie weken heb ik vakantie van mijn werk en tijd om na te denken, plannen en ideeën uit te werken en natuurlijk, nog meer tijd om te haken en samen met man, kinderen en de al-niet-meer-zo-kleine pup te genieten 🙂

Einde Jipshop

Bloglovin

6 Responses

 1. Tineke
  | Beantwoorden

  Wat een mooie sleutelhangers. Met een beetje fantasie zijn het net mensjes. Fijn dat je voelt dat je een goede beslissing hebt genomen. Nu kun je terugkijken op een mooie (webshop)ervaring. Fijne vakantie! Geeft pup maar een knuffel van me. Het is een prachtbeestje om te zien 🙂

 2. Leuk die sleutelhangers! De wokkels had ik al gemaakt, maar die kralen maken het af!
  Dank voor alle inspiratie!

 3. kreamade
  | Beantwoorden

  Ik vind het echt mooie hangers zo!! Super leuk! gr. Hennie

 4. Wendy
  | Beantwoorden

  Leuke sleutelhangers vrolijk en fris van kleur

  Fijne vakantie

 5. Inge Roosen
  | Beantwoorden

  Tof dat je de “deur” van je webshop met een goed gevoel kan sluiten. Het zal alleszins ruimte geven voor nieuwe dingen en ervaringen. Je sleutelhangers zijn héél lief en fris, misschien geen toeval dat je ze nu hebt gemaakt 🙂
  Deur-sleutel….
  grtjs
  Inge

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.