Home » Tutorial » Hoe je een ribbel haakt en mijn eerste serieuze breisel

Hoe je een ribbel haakt en mijn eerste serieuze breisel

Hoe haak je een krukhoesje of poef met ribbel

Wat de ribbelpoef en het krukhoesje met elkaar gemeen hebben is de ribbel. In deze blogpost laat ik je zien hoe je die haakt. In de videotutorials hieronder kun je zien hoe je het krukhoesje haakt, maar hetzelfde idee geldt voor de poef met ribbel. Het verschil in beide patronen zit hem in de aantallen toeren die je moet meerderen, gelijk moet blijven wat aantal steken betreft en hoeveel toeren je moet minderen. Maar in de basis doe je hetzelfde: je haakt stokjes in ronde toeren en eens in de zoveel tijd een reliëf-dubbel-stokje.

Schachenmayr Merino Extrafine EasyStart

In de videotutorials haak in een geel krukhoesje. Het garen dat ik daarvoor gebruik is Schachenmayr Merino Extrafine 85. Een heel mooie 100% wol die niet pluist. Ik was gevraagd dit garen eens te proberen en aan te geven wat ik er van vond. Bij deze: ik vind het prachtig garen en de kleur geweldig (kanariegeel, kleur 221). Je wordt op slag vrolijk elke keer als je je haakwerk pakt 🙂 Er zit aan elke bol een labeltje waaraan het uiteinde van de bol is bevestigd, waardoor je direct het einde uit het midden van de bol te pakken hebt en kunt beginnen. Ik worstel nog wel eens met het zoeken van dat uiteinde, heb soms de halve binnenkant van de bol er buiten liggen, dus ik vind het een briljante vondst! (Zie hier wat Max zijn idee daar bij was…)

Het garen is niet heel strak gewonden, waardoor het makkelijk splijt. Zelf was ik daar na een tijdje aan gewend (je draait je haaknaald onbewust wat meer) en had ik er geen last meer van, maar ik kan me voorstellen dat het voor een beginnend haakster geen ideaal garen is om mee te starten.

Ik was van plan het garen te gebruiken voor het haken van de poef, maar vond het gaandeweg het haken geen goed idee. Het garen is namelijk wat rekbaar, wat maakt dat het wat minder dicht haakt. Omdat je de hoes best strak om je poef trekt, wordt het naar mijn smaak wat te open. Je ziet dan de poefvulling er wat doorheen. Als je garen en poefhoes dezelfde kleur hebben, is dat niet zo’n punt, maar in mijn geval koos ik, nadat ik een aantal toeren had gehaakt, om niet de poef, maar het krukhoesje te gaan haken. Zoals ik al zei: je haakt in beginsel hetzelfde patroon, in dit geval een uitkomst :-). Het krukhoesje zit namelijk niet zo strak, dus daar kan het prima voor gebruikt worden.

Enigszins afgeleid… euhm geïnspireerd

Gebreid mutsje Schachenmayr Merino Extrafine

Dat het garen zo elastisch en zacht is, inspireerde me (of leidde me af, ‘t is maar hoe je ‘t bekijkt) tot het breien van een babymutsje. Nu ben ik, zoals je in deze post kunt lezen, pas net serieus begonnen met breien, dus ik zocht een patroon voor beginners en vond dat op A la Sascha. En nu leer ik ook meteen hoe te breien op rondbreinaalden in combinatie met het continentaal breien (zie deze video op Garnstudio). Mijn opzetsteken behoeven nog wat aandacht, maar voor de rest vind ik het al serieus wat lijken. Ik heb hiervoor overigens heel wat toeren gebreid met restjes garen en heel veel tutorials bekeken om dit onder de knie te krijgen. Dat je niet denkt dat me dit heel makkelijk af ging. En wat je ook niet ziet op de foto, is dat dit mijn tweede poging is.

Want zo’n boordsteek is in beginsel niet moeilijk: een recht, een averecht. Hoe moeilijk kan het zijn?

Nou… als een van je kinderen je iets vraagt tijdens dat breien, ook al is het nog zo’n lieve vraag (“Mam, zal ik het licht even voor je aandoen?”) dan kan het zijn dat je zomaar twee averecht achter elkaar breit. Ik kwam er na een paar steken al achter, maar heb geen idee hoe je ‘achteruit’ breit. Met haken haal je gewoon de laatste steken uit en je gaat vrolijk verder, maar bij breien ligt dat een stukje ingewikkelder. Dus ik besloot de struisvogeltactiek toe te passen: kop in het zand en doorgaan of er niets aan de hand is.

Maar toen bleek ik Sascha’s waarschuwing (“Let goed op dat de draad en/of steken niet gedraaid zijn, maar zich zo bevinden dat je de opzet nu sluit tot een cirkel.”) in de wind te hebben geslagen en kreeg ik een raar soort wokkel waar van z’n lang zal ze leven geen mutsje uit te voorschijn zou komen. De struisvogel moest haar kop uit het zand halen en haalde het brei- cq broddelwerkje uit en begon opnieuw. Ik moet nu nog heel veel toeren recht breien (een voordeel van rondbreien: alles mag recht en je krijgt toch een tricotsteek!) en zal ergens in de komende weken, hopelijk, een babymutsje kunnen laten zien.

Krukhoesje of poef met ribbel haken

Terug naar waar deze blogpost om begonnen was: het patroon voor het haken van een krukhoesje of een poef met ribbel.

Voor beide geldt: begin met een magische cirkel en haak daar 12 stokjes in (waarvan de eerste bestaat uit 3 lossen). Sluit met een halve vaste.

Meerderen

Toer 2: haak 3 lossen (= 1 stokje) en haak een dubbelstokje om het eerste stokje uit de vorige toer (zie de videotutorial), haak in elke steek uit de vorige een stokje en om diezelfde steek uit de vorige toer een dubbelstokje (=dubbel-reliëf-stokje). Sluit met een halve vaste. Je hebt nu 24 steken en ziet het begin van de ribbel.

Toer 3: haak 3 lossen (=1 stokje) en haak een stokje in de volgende steek (= het eerste dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek, haak een stokje in de volgende steek, een stokje in de daarop volgende steek (= het tweede dubbele stokje uit de vorige toer) en een dubbelstokje om diezelfde steek. Dus telkens twee stokjes in, een dubbelstokje om. Je hebt nu weer 12 steken gemeerderd en hebt nu 36 steken.

Alle volgende toeren die je moet meerderen herhaal je bovenstaand patroon: stokjes haken in de steken uit de vorige toer tot en met het eerste dubbele stokje dat je tegenkomt en een dubbelstokje om dat dubbele stokje. Je meerdert zo elke toer 12 steken. Je herhaalt dit tot je haakwerk groot genoeg is voor je krukje of je poef. Het aantal toeren dat je moet meerderen is dus afhankelijk van de diameter van je krukje of je poefvulling. Maar natuurlijk ook van het garen en de haaknaald die je gebruikt en je hand van haken (haak je strak of juist los).

Tutorial ribbel haken

Voor het gele krukje (Schachenmayr Merino Extrafine 85, haaknaald 5) haakte ik bijvoorbeeld 12 meerderende toeren (inclusief de magische cirkel toer). Voor het grijze krukje (Lang Yarns Sempione, haaknaald 6) haakte ik 9 meerderende toeren.

Gelijk aantal steken

Nadat je haakwerk de juiste diameter heeft, haak je toeren zonder te meerderen: in elk stokje uit de vorige toer een stokje en bij het dubbele stokje aangekomen haak je nu alleen een dubbel-reliëf-stokje. Deze toeren herhaal je bij het krukhoesje tot de hoogte van het krukzittinkje is bereikt en bij de poef haak je hier 3 toeren van. Daarna ga je bij beide toeren minderen.

Minderen

Om het aantal steken te minderen, haak je telkens twee steken samen: het laatste stokje voor de ribbel en het dubbele reliëfstokje zelf. In de video laat ik zien hoe je dat doet.

Voor het krukhoesje haakte ik zo drie toeren. Elke toer heb je dan 12 steken minder dan de vorige toer.

Hecht alle losse eindjes af en span het krukhoesje om je krukje. Je kunt het haakwerk nu bevestigen met nietjes, maar dat vond ik zelf niet zo’n prettig idee (als je het hoesje dan eens wilt wisselen, trek je mogelijk je haakwerk stuk. Au!). Ik heb daarom een lange draad als een spinnenweb door de laatste toer geregen.

Tutorial ribbel krukhoesje haken

Tutorial ribbel krukhoesje haken
Met lieve pauw, gehaakt door en gekregen van mijn zusje

Om er voor te zorgen dat je ribbel recht naar beneden loopt en niet ‘wegdraait’ bij het minderen, haak je de ene toer zoals in de video (laatste stokje samenhaken met het dubbele reliëfstokje) en de volgende toer haak je het dubbele reliëfstokje samen met het eerste stokje erna. Dit is eigenlijk alleen bij de poef van belang, aangezien je de ribbel van de geminderde toeren daar ziet. Bij het krukje zitten die toeren aan de onderkant van het krukje, dus kun je alle toeren op dezelfde manier minderen.

Voor de poef blijf je minderen tot je je poefvulling nog net in de poefhoes kunt krijgen. Je wilt dit zo laat mogelijk doen, want wanneer je vulling een keer in de poefhoes zit, moet je nog een aantal toeren haken en dat gaat een stuk minder makkelijk dan zonder vulling. Na het vullen van de poef ga je weer door met toeren minderen tot je poef gesloten is.

Ik vond het zelf handig om na het vullen van de poef een draad te spannen door de laatste toer, net als het spinnenweb hierboven, en die strak te trekken. Zo komt er wat minder spanning op de toer te staan waarin je moet haken.

Reliefsteek haken krukhoesje poef

Hoeveelheid garen

Wat betreft hoeveelheid garen is het wat lastig een getal te noemen. Zo had ik voor het gele krukhoesje ruim 3 bollen nodig (Schachenmayr Merino Extrafine 85) en voor het grijze krukhoesje had ik aan 3 bollen genoeg (Lang Yarns Sempione). Hoeveel jij nodig hebt is afhankelijk van het garen, de lengte en de haaknaald die je er voor nodig hebt en je hand van haken. En natuurlijk van de omvang en de hoogte van het krukje dat jij hebt.

Voor de poef geldt hetzelfde, uiteraard hangt het hier erg af van de grootte van je poefvulling. Ik gebruikte voor de kleinere poef (60 cm) 7 bollen en voor de grotere (70 cm) 8 bollen (beide Lang Yarns Sempione). De poefvulling kun je onder andere kopen bij Schuimrubbelbetaalbaar (ze heten daar Vulkussen rond) maar ook sommige wolwinkels hebben ze op voorraad (Het Wolhuis hier in Rijssen bijvoorbeeld).

Vraag bij het kopen van je wol of je bollen die je over hebt eventueel mag ruilen/retourneren. Je kunt namelijk beter te veel kopen dan te weinig, aangezien je bij het bijbestellen niet zeker weet of je het zelfde kleurbad nog kunt krijgen.

Tot slot

Heel veel succes en plezier met het haken van je poef en/of krukhoesje! En als er vragen of onduidelijkheden zijn, dan lees ik het graag!

♥ Haak je de poef of het krukhoesje? Dan zou ik het erg waarderen als je bij het publiceren van het resultaat een verwijzing maakt naar dit patroon. Bedankt alvast daarvoor! ♥

En nu moet ik nog op zoek naar zo’n krukje, want het krukje op de foto’s is van mijn schoonzus, waar ik het grijze hoesje voor haakte. Zit ik straks met een vrolijk geel hoesje, zonder krukje!

 

Ps: heb je ook een krukhoesje gehaakt volgens dit patroon? Voeg dan het resultaat toe aan de linkup, zodat we allemaal kunnen zien wat voor moois jij er van hebt gemaakt.

41 Responses

 1. Astrid
  | Beantwoorden

  Wat goed! dankjewel!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan en jij bedankt voor je reactie Astrid!

 2. Annabel
  | Beantwoorden

  Prachtig, bedankt voor deze duidelijk uitleg! Zoon krijgt in mei een nieuwe kamer, een mooie aanleiding voor zo’n stoere poef.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja leuk Annabel, ze zijn perfect voor een jongenskamer! Veel plezier ermee!

 3. Margaret
  | Beantwoorden

  De poefs vond ik al prachtig. Leuk om hetzelfde patroon ook voor een krukje te gebruiken. Dank je voor het patroon en voor de duidelijke uitleg.

  Fijne dag, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan Margaret! Jij bedankt voor het compliment en je reactie!

 4. Inge Roosen
  | Beantwoorden

  Hallo,

  Zoals je ziet kan ik terug een reactie achter laten. Het lag dus wel degelijk bij mij!!!
  Wat heb je al veel tijd gestoken in de tutorials, en video’s. Kan me voorstellen dat het veeeel werk was.
  De poefhoes en de krukhoesjes zijn onwaarschijnlijk mooi en nodigen uit tot zitten (x2 🙂 en er ook aan te beginnen. Als ik nog eens veel tijd heb. Tot dan geniet ik van wat je maakt.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Gelukkig gelukt Inge! Dank je wel voor het nogmaals proberen en je fijne complimenten. Hoop dat je snel tijd vindt en fijn te lezen dat je geniet van wat ik maak!

 5. Ine
  | Beantwoorden

  Alweer een mooi en goed uitgewerkt patroon, nu nog een keer heeeeel veeeeel tijd vrij maken om al dit moois te gaan maken.
  groet Ine

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, ja sorry Ine, tijd kan ik er helaas niet bij geven. Dank je wel voor je compliment!

 6. Je hebt inmiddels vast al begrepen dat ik je poef- en krukje-patroon werkelijk prachtig vind, maar dan ook zó prachtig dat ik het niet kan laten je het hier ook nog een keer te laten weten, Janneke! En wat heerlijk dat je alles in patronen – incl video-tutorials – hebt uitgewerkt: grote dank! Poef(s) en krukje komen met stip op de haak-wensen-lijst! Marianne xx

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat lief Marianne, dat je dat hier ook schrijft! Ben benieuwd wat voor moois jij er van gaat maken. Liefs Janneke

 7. so ein toller Post und so wunderbare Anleitungen
  Ich danke dir
  Liebe Grüße
  Claudia

 8. Anouk
  | Beantwoorden

  Super poef! Ik heb er zelf ook een gemaakt, met Zpagetti garen. Heb er nooit aan gedacht om het met zo’n (voor mijn gevoel) dun garen als Lang Yarns Sempione te maken. Blijft de kwaliteit wel goed na een tijdje? Gaat het garen niet teveel pluizen als de poef gebruikt wordt? Ben erg benieuwd!
  Groetjes Anouk

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Anouk, dank je wel voor je compliment! Het is kwalitatief heel goed garen. Ik heb hem zelf nog niet lang in gebruik, maar heb even voor je nagevraagd en ze gaven aan dat deze heel mooi blijft, nooit klachten ontvangen over pluizen!

   • Anouk
    | Beantwoorden

    Bedankt voor het navragen, ik ga het eens proberen 🙂

 9. Danielle
  | Beantwoorden

  Snel naar de Action! De krukjes zijn in de aanbieding! 9,99 per stuk.. Heb er meteen drie gekocht..

 10. Jan
  | Beantwoorden

  Dank je wel Danielle voor de tip!

 11. José
  | Beantwoorden

  Wat een mooi patroon, ik ga er zeker mee aan de gang. Nu las ik ergens dat je bij het krukje bij de laatste toer elastiek mee hebt gehaakt. Is dat hoeden elastiek wat je echt meehaakt? Of dikker elastiek wat je om haakt? Dank je wel voor je patroon en inspiratie.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je José! Ik gebruikte elastiek dat ik nog had liggen, kleuterelastiek heette het geloof ik. Kun je nagaan hoe lang ik dat al heb liggen, heb al lang geen kleuters meer 😉 Ik haakte dat inderdaad om. Hoedenelastiek ken ik niet, maar kun je er ongetwijfeld ook voor gebruiken. Het zit allemaal aan de onderkant, dus je ziet er niet veel van.

 12. Sofie
  | Beantwoorden

  Zo mooi!!! Blijkbaar is de action bijna overal uitverkocht 😉 Je zal je percentje mogen vragen, LOL!
  groetjes Sofie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha Sofie, als dat toch eens zo was 😉 Dank je wel voor je compliment!

 13. Linda
  | Beantwoorden

  Wat word ik vrolijk van je site en al helemaal van deze post.

  Wat een geweldig patroon, woensdag 2 krukjes gescored en nu nog even shoppen voor garen.
  Zou je het garen van Byclaire hier ook voor kunnen gebruiken of is dit te fijn hiervoor?

  Groetjes,
  Linda

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Linda, dank je wel voor je complimenten! In principe kun je elk garen ervoor gebruiken natuurlijk. Maar de ribbel komt mooier uit met een dikker garen. Misschien kun je het met dubbele draad haken? Ben je ook sneller klaar 😉

 14. Martine
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, bedankt voor de super tutorial!! Echt geweldig. Het krukje heb ik inmiddels gemaakt. Staat hier nu te pronken in de kamer. De poef staat nog op mijn to-do lijstje.
  Fijne dag! groetjes, Martine

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk te lezen Martine en graag gedaan 🙂 Succes met de poef!

 15. Jeannette
  | Beantwoorden

  Bedankt voor de duidelijke uitleg. Vandaag een krukhoesje gemaakt met RibbonXL en dit is erg leuk geworden. Nogmaals bedankt voor de duidelijke uitleg.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Oh leuk met RibbonXL, dat is vast een mooie stoere versie geworden! Bedankt voor je leuke reactie!

 16. marian
  | Beantwoorden

  ik had nog en vraagje bij het minderen van de poef
  krijg het niet netjes voor elkaardaar bij het begin waar je 3 losse maakt.
  zou je me dat ff kunnen uitleggen verder gaat het minderen goed. ik zal een foto sturen hoe hij is geworden
  was op de workshop van het wolhuis.
  heb al een paar bestellingen gekregen zo mooi vindt iedereen de poef

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Marian, Bedoel je de workshop poef haken bij Het Wolhuis? Dat is geen workshop van mij en ook niet met deze tutorial. Dus ik weet niet goed of je nu een vraag hebt over mijn tutorial of over die van L’aine et l’autre?

 17. marian
  | Beantwoorden

  de kleine krukjes zijn bij \acion te koop
  groetjes marian

 18. Chantal
  | Beantwoorden

  Janneke, super bedankt voor alle genomen moeite! 1 vraagje: hoeveel toeren heb je gemeerderd bij de grote (70 cm) poef? En hoeveel toeren heb je in totaal gehaakt? Thx 😉

 19. Mamita
  | Beantwoorden

  love this !

 20. handysandy
  | Beantwoorden

  Hartelijk dank voor het delen en uitwerken van dit patroon.
  Wat een fijn patroon! M’n krukjes zijn goed gelukt en wie weet
  waag ik me nog aan een poef 😉
  Groetjes van Sandra

 21. Inge
  | Beantwoorden

  Hey Janneke, ik vind je uitleg super duidelijk, mijn poef krijgt stilaan vorm. Ik ben hem aan het haken met t-shirt yarn (Zpagetti) en ondervond dat je maar 10 stokjes mag haken in je magische cirkel, anders krijg je geen mooi effen effect. Misschien een tip voor wie ook eens een robuustere poef wil maken?

 22. Juffrouw Mier
  | Beantwoorden

  Een jaar later wil ik het ook eens proberen. Ik wil graag een hoes om een bestaande poef haken. Het is zo’n leren geval met een rechte zijkant. Als ik het goed begrijp moet ik blijven meerderen totdat ik een cirkel heb die even groot is als de bovenkant. Daarna kan ik net zo lang door blijven doorhaken totdat ik de hoogte van de poef heb bereikt? Dan hoef ik daar niet te minderen?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Inderdaad: eerst doorhaken/meerderen tot je cirkel zo groot is als het oppervlak van je poef en dan blijven doorhaken om de hoogte te krijgen. Als het hoog genoeg is, ga je minderen. Vergelijkbaar met hoe je dat doet bij het krukje eigenlijk, alleen is jouw rechte stuk vele toeren hoger.

 23. Yvonne
  | Beantwoorden

  Hi leuk die poef ik vraag me af hoe jij dat prachtige rondje krijgt in het midden met de magische ring. Wil je me dat uitleggen?

  Groet yvonne

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Yvonne, Ik doe wat betreft magische ring niets speciaals hoor, dus gewoon op de ‘normale’ manier.

   • Yvonne
    | Beantwoorden

    Het wordt bij mij toch altijd zooitje middenin ik heb al veel tutorials bekeken maar denk dat ik motorisch gestoord ben het lukt me niet. Wil jij het n keer uitleggen

    Groet Yvonne

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.