Home » Haken » Hoe haak je de verspringende pieksteek

Hoe haak je de verspringende pieksteek

Geplaatst in: Haken, Tutorial 10

In mijn vorige blogpost liet ik zien hoe je haakwerk op stof stikt met de hand. Vaak vind ik dat de mooiste manier om haakwerk vast te naaien. Soms doe ik dat echter ook met de naaimachine en ik dat wilde ik ook graag laten zien. Ik bedacht een speldenkussentje te maken, waarbij de onderkant uit stof bestaat en de bovenkant uit een gehaakt lapje.

Nu zou ik natuurlijk gewoon, hup, even een lapje vasten kunnen haken, maar nee, het moest weer anders. Dus deed ik wat ik graag doe: bladeren in De Haakbijbel om zo weer een nieuwe steek te leren. Het moest een steek zijn waarbij ik een lapje met een dichte structuur zou krijgen, dus viel een heel aantal al af. Mijn oog viel op de Verspringende pieksteek (nr 101, voor degenen die De Haakbijbel ook hebben).

Verspringende pieksteek haken

Verspringende pieksteek haken

Feitelijk haak je alleen vasten, je steekt alleen om de steek een toer lager in. Je steek dus ónder de vaste, waar je normaal ín zou steken. Haal dan de draad op en haal hem losjes op naar boven. Maak de vaste af (draad omslaan en door beide lussen op de naald halen).

Je begint met een lossenketting die bestaat uit een oneven aantal lossen.

Rij 1 Keer je werk en haak 1 keerlosse en een vaste in elke losse (evenveel vasten haken als het aantal lossen in je lossenketting)

Rij 2 Keer je werk en haak 1 losse (=1 vaste), *1 vaste, 1 vaste 1 toer lager*, herhaal * tot * de voorlaatste steek. Haak een vaste in de laatste steek (= de losse van rij 1).

Herhaal daarna rij 2 telkens tot je lapje hoog genoeg is. Je haak dus telkens een vaste op een vaste die een toer lager was ingestoken en vice versa.

Haakdiagram verspringende pieksteek
Daarna haakte ik dezelfde steek ook nog met meerdere kleuren. Hieronder haakte ik elke twee toeren een nieuwe kleur:

Verspringende pieksteek haken in twee kleuren

Verspringende pieksteek haken in twee kleuren

Hieronder haakte ik elke toer een nieuwe kleur. Geinig effect he? Al is de grap dat ik het haken zelf het leukst vind met meerdere kleuren, maar als het gaat om het eindresultaat een lapje in één kleur – in al z’n eenvoud – vaak het mooist.

Je haak de lossenketting en toer 1 in kleur 1, wisselt bij het afmaken van de laatste vaste van kleur naar kleur 2. Daarbij laat je de draad kleur 1 hangen en haakt de toer met kleur 2. Aan het einde wissel je naar kleur 3. Aan het einde van toer 3 wissel je terug naar kleur 1.

Zie hier een videotutorial voor het wisselen van kleur en het meenemen van je draad.

Verspringende pieksteek haken in drie kleuren

Verspringende pieksteek haken in drie kleuren

Het lapje voor het speldenkussentje is inmiddels af zodat ik hierna kan laten zien hoe je het aan elkaar naait met stof op de naaimachine. Wordt vervolgd dus!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

10 Responses

 1. Hanneke Bakker-Janssen
  | Beantwoorden

  Wat een mooie steek. Bedankt voor de duidelijke uitleg.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Hanneke, fijn te lezen dat het duidelijk is! En ja, mooie steek he? En heel eenvoudig te haken, dus dat is dubbel fijn.

 2. Ine
  | Beantwoorden

  Een hele aparte steek, met weer een hele mooie kleurencombinatie.
  Dit ga ik zeker maken,

 3. karin wiersma
  | Beantwoorden

  Ik kijk uit naar die tutorial om stof met de machine vast te zetten. Ik heb wat problemen nu ik een van mijn wieberkussen wil afmaken. Dus….. tot gauw. Karin ps deze pieksteek is ook weer erg mooi. ga ik dus ook nog ergens gebruiken

 4. Margaret
  | Beantwoorden

  Echt een leuke steek en mooi passend bij het stofje met de fijne bloemetjes. Dank je voor de inspiratie en duidelijke uitleg.

  Groetjes, Margaret

 5. Inge
  | Beantwoorden

  Super mooie steek. En heel erg fijn uitgelegd. Dankjewel, komt zeker nog wel een keer van pas!

 6. Ada
  | Beantwoorden

  leuke steek en mooie kleurtjes ook
  groetjes en een fijn weekend

 7. […] al klaar met een gehaakt lapje met verspringende pieksteken of een ander haakwerk om op stof te naaien? Ik heb vandaag de video tutorial opgenomen voor het […]

 8. […] het speldenkussentje dat ik in de video maakte, haakte ik een lapje met de Verspringende pieksteek. Ik gebruikte By Claire Cotton en haaknaald 3. Ik begon met 19 lossen. Aan het einde haakte ik een […]

 9. […] steek die ik gebruik om dit mandje te haken lijkt op de verspringende pieksteek die ik eerder gebruikte voor een […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.