Home » Haken » Hexagon bloemendeken nr 2 – de verschillen

Hexagon bloemendeken nr 2 – de verschillen

Geplaatst in: Haken 5

Een nieuw haakproject! Een herhaling en toch verschillend. Op Instagram en Facebook zag je wellicht de start van een tweede gehaakte Hexagon bloemendeken al voorbijkomen. In maart dit jaar plaatste ik er een eerste fotootje van. Deze week deelde ik deze foto:

Dat lijkt wel op de eerste foto, maar is het toch niet helemaal, want ik ben intussen opnieuw begonnen. Ik vond het met de haaknaald waar ik eerst mee haakte, toch wat te grof worden en koos ervoor opnieuw te beginnen met een kleinere. Maat 5 mm dit keer en hier ben ik wel tevreden over. Ik haak dekens altijd met een grotere naald dan het garenlabel voorschrijft – dan valt de deken soepeler – maar je kan er dus ook in doorslaan 😉

Het haakpatroon is dus de Hexagon Bloemendeken. Een haakpatroon waar ik vorig jaar in de eerste weken van de (eerste) lockdown mee startte. Omdat de winkels dicht waren, met garen uit mijn voorraad (Stylecraft Special DK in verschillende kleuren). Later, dankzij de toenmalige bezorgdienst van Het Wolhuis (hoe fijn was dat!), kwam ik aan het resterende garen dat ik nodig had om het ecru deel af te haken.

Ik haak iets zelden twee keer precies hetzelfde en ook in dit geval volg ik weliswaar het patroon, maar pas toch een aantal veranderingen toe die ik in deze blogpost beschrijf.

Variatie nr 1 – Ander garen

Het origineel haakte ik met Stylecraft Special DK, deze versie haak ik met Durable Cosy fine (en haaknaald 5mm). Dit zijn de kleuren die ik gebruik:

Hexagon bloemendeken haken met Durable Cosy fine

Variatie nr 2 – Andere join

Ook in deze versie haak ik de hexagonen aan elkaar ‘as I go’. Ik doe het alleen net even anders dan bij het origineel, waardoor een ander effect ontstaat. Elke keer voordat ik insteek in de tegenoverliggende hexagon, haal ik even de naald uit de lus, steek in en haal de lus op. Daarna pas maak ik de steek zoals aangegeven in het patroon.

Hier zie je het verschil in uitwerking tussen beide:

Verschillende join-as-you-go haaktechnieken, verschillende uitwerkingen

Van de join-as-you-go methode die ik gebruikte voor het originele patroon maakte ik destijds een filmpje. Ik voeg hem hier even toe. Dan krijg je wellicht een wat beter beeld bij wat ik bedoel:

Variatie nr 3 – Andere afmeting

Voor het originele patroon (zie hier een foto) haakte ik een behoorlijk grote deken. Althans, voor mijn doen. Ik kom doorgaans op ledikantformaat uit, maar deze werd formaatje eenpersoonsbed.

Dat ga ik bij deze nieuwe deken niet doen. Waar ik wel op uit ga komen weet ik nog niet. Ik kijk hoe ver mijn garenvoorraad mij brengt. Vooralsnog ben ik met de kleuren die hierboven op de foto’s nog met bol nr 1 bezig.

Wordt vervolgd dus, maar dan weet je dus alvast de belangrijkste verschillen.

Blijft leuk toch, dat je met een aantal aanpassingen aan een haakpatroon een heel ander resultaat krijgt?


Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

5 Responses

 1. Loes
  | Beantwoorden

  Prachtig! Wat heb je dat weer mooi gedaan met die kleuren op de kaartjes! 😍

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je Loes! Dat is ook nog eens een heel leuk werkje om te doen 🤗

 2. Emily
  | Beantwoorden

  Erg mooi Janneke, ik moet van mijn bloemendeken nog alle draden afhechten en een rand eromheen haken. Die draadjes zijn altijd weer problematisch haha. Je nieuwe deken wordt ook erg mooi, veel meer naturel kleuren.
  Fijne dag.

  Lieve groetjes,
  Emily

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Dank je wel Emily! Ja, naturelle kleuren zijn mooi he? 🥰
   Ai ai, alle draden aan het einde nog moeten afhechten is geen feestje! 😖 Ik heb mezelf zo geprogrammeerd dat ik altijd afhecht direct na een hexagon (of vierkant, vlieger, wieber, etc). Dat is wel fijn, dan merk je het niet eens meer.
   Heel veel succes met de draadjes! 💪🏻

 3. Shirley
  | Beantwoorden

  Zou je kunnen laten zien hoe je in de nieuwe versie de hexagonen aan elkaar haakt? Ik loop een beetje te knoeien ;(

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.