Home » Naaien » Herinneringskussen Patchwork

Herinneringskussen Patchwork

Herinneringskussen naaien Patchwork

Nog net op tijd voor Vaderdag, maakte ik ook het tweede herinneringskussen af. Het eerste kussen, gemaakt met kleertjes van mijn nichtje, was al even af (je vindt hier de werkbeschrijving om zelf zo’n herinneringskussen te naaien). Het stapeltje kleren van mijn neefjes lag hier echter ook nog en het was de bedoeling dat deze ook verwerkte werden in een kussen.

Het eerste kussen naaide ik door 9 gelijke blokken aan elkaar te naaien, met daaromheen een rand (van stof uit een overhemd van mijn zwager). Bij het tweede kussen kon ik die tactiek echter niet toepassen. De stukken stof die ik uit de kleertjes knipte leenden zich er niet voor. En ik wilde het superstoere jasje wat meer intact laten.

Patchwork kussen naaien

Ik maakte daarom een verticale baan uit drie lapjes stof (aan de linkerkant van het kussen) en naaide rechts een stuk stof uit een overhemd. Zo kreeg ik een vierkante lap ter grootte van het kussen. Daarop stikte ik telkens onderdelen uit het jasje, een broekje, een auto applicatie van een hemdje en meer details zoals labeltjes en een stukje uit een kraag. De mouw stikte ik links mee in de zijnaad en zette ik onzichtbaar met een paar steekjes vast aan het kussen. En zo werd dit een stoer patchwork kussen.

Voor het pipingband gebruikte ik weer een stropdas. Ik vind het een kussen wat extra’s geven, zo’n accent er omheen.

Herinneringskussen naaien patchwork

Herinneringskussen naaien patchwork

Herinneringskussen naaien patchwork

Van naaien over op haken

De Landleven jubileumdeken is inmiddels af en wordt komende vrijdag gefotografeerd om eind augustus in het magazine te komen. Met dank aan buurvrouw Caroline en mijn tante Wies zijn er nu drie dekens, elk in een eigen kleurstelling. De kant-en-klare garenpakketten zijn later dit jaar te koop. Je krijgt er dan mijn ontwerp bij. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van vinden. Net als met het maken van het boek spannend, zo’n eind vooruit te werken.

En met de dekens net af (de laatste ligt nog nat opgespannen te worden…) ben ik al weer met het volgende bezig: ik ben gevraagd een omslagdoekpatroon te ontwerpen met het By Claire nr2 garen.

Omslagdoek haakpakket By Claire nr 2 Jip by Jan

Onderdeel van het ontwerpen is ook het bepalen van de kleuren: er komen garenpakketten in drie verschillende kleurstellingen. Dus ik ben heerlijk aan ‘t schuiven met mooie bolletjes en ondertussen aan ‘t haken en uithalen, aan ‘t schrijven en schrappen om klaar te zijn voor ‘t najaar.

By Claire nr 2

Wat ik al wel kan laten zien, want zomaar een projectje tussendoor voor mezelf is dit:

Rand-om-rieten-mand-haken-02

Slinger-om-rietenmand-haken-01

Ik liep die mooie witte mand tegen ‘t lijf. Heel handig om haakwerkjes in mee te nemen. Alleen schreeuwde hij om een mooie gehaakte rand. Met de haaksels die ik maakte voor de bruiloftsslinger nog vers in het geheugen, ging ik nu aan de slag met hetzelfde patroon, maar dan in verschillende kleuren.

Het begin van het patroon is hetzelfde als de Lente Square, waarbij ik vanaf toer 4 afwijk om er een andere vorm aan te krijgen. Als ik de mand klaar is, zal ik hem hier laten zien en ook het patroon verder uitwerken.

 

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl
Laatste berichten van

5 Responses

 1. Gerda Hartman
  | Beantwoorden

  Wat een verschrikkelijk leuke kussens. Heel benieuwd naar je haakprojecten.

 2. Nicole
  | Beantwoorden

  Wat een prachtige kussens. En de kleurtjes van je gehaakte lapjes. Heel mooi!

 3. Lianne
  | Beantwoorden

  Wat een leuke kussens. Ik kan het nu nog niet over m’n hart verkrijgen om ze

  • Lianne
   | Beantwoorden

   Haha ik was nog niet klaar. Ik kan het nog niet over m’n hart verkrijgen om de kleertjes te verknippen, maar het is wel een mooie oplossing! En ik ben benieuwd naar je haakwerken

 4. Mirjam
  | Beantwoorden

  .

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.