Home » Haken » Heel veel haak-, naai- en brei-WIP’s

Heel veel haak-, naai- en brei-WIP’s

Met een nieuw (nogal groot) project in het vooruitzicht, heb ik ernstig de behoefte om WIP’s af te ronden. Ik maakte een lijstje met dingen die ik per se af wilde hebben. Schrok me vervolgens eerst een ongeluk van de lijst (en dat terwijl ik nog gesmokkeld had ook) en ging toen aan de slag. Het eerste resultaat was een kussenhoesje. Daar begon ik eeuwen geleden al aan en ik maakte het haakwerk toen zelfs al af. Het enige dat nog hoefde te gebeuren was het haakwerk op een kussenhoesje naaien. Waarom dat dan altijd zo lang moet duren mag Joost* weten, maar met een stok achter de deur lukte het me in een vloek en een zucht.

Gehaakt kussenhoesje

*Joost weet heel goed waarom dat afronden zo lang duurt: omdat Janneke ondertussen tig andere ideeën in haar hoofd krijgt en daar dan alvast aan begint voor het eerste af te werken…

Het kussenhoesje haakte ik volgens een patroon voor een deken uit Haken en Kleur (deel 1). Maar dan dus kleiner en ik haakte er een rand omheen.

Het dekentje rechtsonder maakte ik vervolgens af. Dat dekentje lag hier al nog langer te wachten dan het kussenhoesje. En weet je wat er nog moest gebeuren? Ik moest nog drie draadjes afhechten. Drie draadjes!

Maar goed, dat is dus nu gebeurd. Twee WIP’s minder.

Gehaakte tas

Een van de andere WIP’s is de gehaakte tas. Je zag in een eerdere post het begin al (en informatie over het garen inclusief de kleurnummers). Het haakwerk is inmiddels af. Nu moet ik er nog een binnenkant in naaien en zorgen voor tashengsels. Ik heb de ringen er al voor gehaald en ben van plan hengsels te vlechten. Nog even een WIP dus, maar binnenkort volgt het eindresultaat.

Gehaakte tas Journey

Jamie jurkje La Maison Victor

Het tweede Jamie jurkje uit La Maison Victor is ook klaar (nummer 1, jammerlijk mislukt, zie je hier).

La Maison Victor Jamie jurkje nr 2

Ik besloot bij deze versie minder te smokkelen met de maat en m’n billen wat meer ruimte te geven zodat de rits niet bol ging staan. En voor de zekerheid kocht ik ook maar een spijkerstofje met rek. Missie geslaagd, hij zit goed nu.

Hoe ik het heb gehad weet ik nog steeds niet, maar ik kwam stof te kort voor de beleggen. Dus dook ik in mijn stoffenvoorraad en kwam een Oilily-sjaaltje tegen dat ik ooit kreeg, maar nooit draag. Ik vind die stofjes echt geweldig, zowel de print als de kleuren, maar dragen doe ik ze nooit. Ik draag sowieso niet of nooit sjaaltjes, ik blijf altijd overal in hangen met die dingen: in de vaatwasser, in een sopje, in de yoghurt… Niks voor mij. Maar nu heb ik er dus toch min of meer eentje om, zij het aan de binnenkant van m’n jurkje 🙂

Op naaigebied kon ik dit weekend trouwens nog twee jurkjes afvinken. Ik had een buurmeisje en een nichtje een jurkje beloofd voor hun verjaardag, waarvoor ze zelf de stoffen mochten uitzoeken. Die stoffen lagen hier al even, maar nu werd het toch echt tijd (stel je voor dat het nog zomers weer gaat worden…) om ze in elkaar te zetten. Wat echt een peuleschil was (een tricot jurkje met patroon Abracadabra 165, een soort lang t-shirt zeg maar) en dus: weer twee WIP’s van mijn lijstje.

Per saldo: aantal WIP’s -4

Maar toen…

Kreeg ik een bolletje wol (Lang Mille colori super kid) en ging ik toch alvast een beetje* aan de slag. Met een dikke rondbreinaald oefen ik met meerderen. Als het bolletje op is heb ik als het goed is iets dat op een driehoekige sjaal lijkt.

Voor wie het fenomeen rondbreinaald niet kent: daar kun je dus ook op heen en weer breien. Het hoeft geen rondje (muts, col of iets dergelijks) te worden.

Lang Mille colori superkid

* nee, “een beetje aan de slag” bestaat niet. Maar zo klinkt het minder erg. Terwijl het dat natuurlijk wel is: een WIP erbij terwijl ik zo lekker op dreef was.

Een zaterdagochtend met verrassingen

Verder had ik zaterdagochtend online breiles. In voorbereiding op de Mystery Blanket 2015 die in september start, organiseerde Breiclub.nl een webinar. De avond ervoor las ik dat je een proeflapje moest voorbereiden. Een lapje van 20 steken in averechtse tricot. Nu wist ik inmiddels wat een tricotsteek is en dus ook wat averechts is, maar de combinatie was me vreemd. Even een vraag gesteld voor ik met een verkeerd proeflapje klaar zou zitten en ‘s ochtends had ik al antwoord: het is een tricotsteek, maar de averechtse kant is de ‘goede kant’. Okay, dat kan ik. Maar eerst Max uitlaten.

Bij thuiskomst, het was onze 12e trouwdag, bleek mijn man echter een heel bijzondere verrassing te hebben waar ik behoorlijk van ondersteboven was. Tegen 10 uur (de start van de breiles) was ik net zo’n beetje bekomen, maar had dus nog geen proeflapje. Tijdens de intro breide ik nog snel een aantal toeren. En je ziet wel dat ik er nog niet helemaal bij was, ergens was ik de volgorde van recht en averecht even kwijt.

Proeflapje breien Breiclub webinar

Tijdens de les leerden we noppen breien en die zijn gelukt! Weer een stapje dichter bij mijn doel goed te leren breien.

Dacht ik.

Want toen ik ‘s middags even bij Het Wolhuis binnenstapte om iets terug te brengen en m’n vorderingen met de driehoekige sjaal te laten checken, liep ik Bianca Boonstra tegen het lijf. Zij was net klaar met het geven van een workshop en keek even naar mijn werkje. Concludeerde dat het niet het meest handige garen is om mee te beginnen (wist ik inmiddels…) maar, belangrijker, kwamen we erachter dat ik bij de rechtste steek verkeerd om omsla. En dat ik dus de vorige keer niet de averechtse steek had moeten aanpassen, maar m’n rechtse. Nu sloeg ik beide verkeerd om en daardoor leek het weer prima. Ik vind het resultaat er tenminste best aardig uitzien. ‘Verkeerd’ was trouwens maar een oordelend woord vonden we, ‘mijn eigen stijl’ klonk een stuk vriendelijker 😉

Hier linksonder zie je het onderste roze deel dat ik breide terwijl ik een steek verkeerd om omsloeg. Daarboven (de blauwe strepen) zien er al stukken beter uit. Ik had toen mijn averechtse steek aangepast.

Leren breien tricotsteek

Op de foto rechts zie je mijn nieuwe aanpassing. Tot bij het paarse draadje breide ik op de ‘oude’ manier en daarboven heb ik nu zowel m’n rechtste als m’n averechtse steek (weer) aangepast. Als het goed is, hoop ik, doe ik het nu volgens het boekje. Mocht iemand het idee hebben van niet: roep vooral, dan kan ik het (weer) aanpassen voor in september de Mystery blanket begint.

Al met al gaat dat breien me een stuk minder eenvoudig af dan het leren haken. Maar ook hier: oefening (en af en toe je werk laten controleren door een expert) baart kunst. Bianca bedankt!

Boekvorderingen

Jullie ook bedankt trouwens, voor al jullie enthousiaste reacties op mijn plan een boek te maken! Erg leuk te lezen allemaal en bemoedigend ook. Ondertussen ben ik met van alles tegelijk bezig. Ik haak proeflapjes, schrijf honderden (ok, iets minder, maar zo voelt het) ideeën op in m’n boek-notitieboekje, speel met kleuren en probeer ondertussen het hoofd koel te houden.

Boek kleurcollage

Want met heel veel opties, komen ook heel veel keuzes. Laat dat nou net niet mijn sterkste punt zijn. Maar ik heb er vertrouwen in en, heel belangrijk, heb er heel veel lol in. Dan moet het wel goed komen toch?

Nu eerst nog even die WIP’s afronden…

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

13 Responses

 1. Verie
  | Beantwoorden

  Een heerlijke blogpost, Janneke!! 🙂 Ik ben heel benieuwd naar je tas, de kleuren en garen die je gebruikt heb spreken vanaf de foto, prachtig! Nog van harte gefeliciteerd, had het video`tje via fb al gezien! 🙂

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 2. Ine
  | Beantwoorden

  Als je je boek op dezelfde wijze gaat schrijven als je blog, moet het wel een succes worden.
  Ik ben al fan, gr Ine

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat fijn te lezen Ine, dank voor het vertrouwen!

 3. Zo´n gezellig verhaal over al je WIP´s. En dat filmpje, echt geweldig mooi! Snap helemaal dat je er even van ondersteboven was. Van harte gefeliciteerd nog met jullie jubileum.
  Groetjes, Daphne

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor je felicitatie en compliment op mijn blogpost Daphne!

 4. kreamade
  | Beantwoorden

  Tjonge, wat is dit herkenbaar zeg! Volgens mij is dat nu precies de spijker op z’n kop waarom er WIP’s blijven liggen. Nieuwe projecten zijn zo leuk om te beginnen!! gr. Hennie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja he? Pinterest heb ik dan ook bij tijd en wijle in de ban. Niet te doen al die nieuwe ideeën!

 5. Boukje
  | Beantwoorden

  Sjoemel jij met de hoeveelheid WIP, dat doe ik nu nooit 😉
  Heerlijk stuk! Ik heb genoten, van je verhaal, je foto’s, je WIP die af zijn of net opstarten, heerlijk!
  1 ding weet ik zeker je bent niet de enige!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, ja hoor Boukje, ik durf er inmiddels voor uit te komen 😉 Dank je wel voor je compliment en wat fijn te lezen dat je genoten hebt van de post!

 6. Natasja
  | Beantwoorden

  Hallo. Ik heb even een vraag wilde de deken gaan maken van t kussen wat jij gemaakt hebt uit t boek haken en kleur echte heb ik t boek al tig keer doorgebladerd maar kan t nie vinden. Is toch het boek van Claire en Saskia? Haken en kleur buiten?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Natasja, het is wel Haken en Kleur, maar dan het eerste deel. Daar staat de deken in.

   • Natasja
    | Beantwoorden

    heel stom van me had 1 boek over het hoofd gezien dacht dat buiten het eerste deel was, boek stond elders in de kast bedankt voor je reactie!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.