Home » Haken » Haken zonder mee te hoeven schrijven: heerlijk!

Haken zonder mee te hoeven schrijven: heerlijk!

Geplaatst in: Haken 10

mandalas-to-crochet-jip-by-jan-03

Wat een heerlijkheid: haken zonder mee te hoeven schrijven! Na een hele tijd van zelf ontwerpen en dus meeschrijven, tellen, uithalen, opnieuw tellen en nog eens meeschrijven is het een heerlijkheid om weer eens een kant-en-klaar haakpatroon te volgen.

mandalas-to-crochet-jip-by-jan-02

En dat is helemaal lekker als het een mandala (of doily of hoe je het gehaakte rondje ook noemt) is. De continue herhaling waar je niet bij na hoeft te denken en genieten van elke afgeronde toer, zonder het werk nog eens te bekijken of het wel zo mooi wordt als je in gedachten had, is even een verademing. Ik weet nog dat ik in het begin van mijn haakcarrière ook al oneindig veel onderzetters en doily’s haakte (zie hier. De patronen ervan, uit Mollie Makes Haken, vind je hier en hier op mijn blog).

De mandala’s die ik nu aan het haken ben komen uit Mandalas to Crochet van Haafner Linssen. Een ontzettend leuk boek met, je raadt het al, veel verschillende mandala’s om te haken. Daarnaast ook een hoofdstuk met een aantal projecten waarbij je (delen van) de mandalapatronen gebruikt. Ik heb hem in het Engels, maar hij is ook in het Nederlands te koop (oa bij Het Wolhuis en Handwerk.nl).
mandalas-to-crochet-jip-by-jan-01

Ik begon met African Flower Love (hieronder rechts), haakte toen Rajasthan (linksboven) en ben nu bezig met Strawberry Blossom.

Mandalas to crochet

Ik haakte ze tijdens het afgelopen familie-weekendje-weg en de meest gestelde vraag: wat doe je er mee als ze klaar zijn? Ik kreeg de vraag ook op Instagram en Facebook en het antwoord is: niet zo veel. Of eigenlijk: niks. Je kunt ze als onderzetter (onder een vaas bijvoorbeeld) gebruiken of gewoon als kleedje neerleggen, maar zelf doe ik dat niet. Dat heeft overigens ook vooral een praktische reden: Max zou er onmiddellijk op gaan kauwen. Zo zijn mijn eerder gehaakte onderzetters ook allemaal verdwenen…

Wat ik wel heb gedaan met de doily’s die in Haakspiratie staan: die heb ik in een borduurring vastgezet en aan de muur gehangen, samen met een met stof bespannen ring en een borduurring met een borduurwerkje erin.

Borduurring doily haken Haakspiratie

En verder zijn het natuurlijk leuke cadeautjes. Nu maar hopen dat de ontvanger dan wel weet wat er mee te doen en/of geen haakwerk-kauwend-huisdier heeft 😉

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

10 Responses

 1. Margaret
  | Beantwoorden

  Mooie mandala’s. Je kunt hier echt leuke dingen mee doen. Voorbeeld: Koop een wat saaie strantas. Vouw een mnadala over de opening van de tas. Zet de mandala zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant vast en de strantas ziet er leuk uit. Je kunt met kleine mandala’s ook kleding versieren. Je kunt met gevoerde manadala’s leuke tasen en etuis maken. Op internet vind je nog veel meer leuke voorbeelden om de mandala’s te gebruiken.
  Het zou jammer zijn als al die mooie mandala’s in de kast verdwijnen (of in die van anderen, die ze cadeau kregen).

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Leuke ideeën Margaret, dank je wel voor het delen hier!

 2. Inge
  | Beantwoorden

  Prachtige mandala’s. Vooral de wit met goud zijn mij favoriet. Ik zie ze ook vaak voorbij komen, maar weet dan ook niet goed wat ik er nu mee kan doen. De tips hierboven van Margaret komen goed van pas!

  Groetjes Inge

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja fijne tips he? Dank je wel voor je compliment!

 3. lady Rose
  | Beantwoorden

  Ik heb heb hem vandaag besteld. Ben eens benieuwd want ik was al enige tijd op zoek naar Nederlandse doilys.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat jij hem ook hebt besteld! Ik hoop dat je er niet zoveel plezier van zult hebben als ik.

 4. anna
  | Beantwoorden

  Lovely !!!
  Anna

 5. Diantha Klarenbeek
  | Beantwoorden

  Prachtige haakwerk !! Heerlijk om er naar te kijken ?
  De mandala boek is deze ook in het Nederlands vertaald ?
  Groetjes ??

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Diantha! Het boek is er ook in het Nederlands en als je haakschema’s kunt lezen, kun je met de Engelse ook uit de voeten, die zijn heel duidelijk vond ik.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.