Home » Jip by Jan tutorials en patronen » Haken met restjes

Haken met restjes

Vorige week schreef ik over het nieuwe boek van Thessa Kockelkorn, dat als thema Haken met restjes heeft. Ik deelde in die blogpost ook twee projecten die ik zelf eerder al met restjes garen haakte. In deze blogpost laat ik je graag nog meer voorbeelden zien.

Het thema klimaat houdt me best bezig. Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren en ik ben zoekend in wat ik zelf kan doen (en vooral laten). Dat blijkt nog best veel, al lijkt het nooit genoeg. Tegenover bijna alles wat je goed doet, staat al gauw iets dat niet echt helpt. Zo rijden we elektrisch, maar hebben we wel twéé auto’s. Koop ik echt veel minder (kleren, spullen) en als ik wat koop doe ik m’n best te letten op de duurzaamheid, maar ik weet zeker dat ik daar niet alles doe wat er aan te doen is. Ook zijn we vegetarisch gaan eten, maar nemen we af en toe wel vis.

Maken met restjes

Wat ik verder kan doen is mensen inspireren om te haken (/breien/naaien/etc) met materiaal dat je al hebt (en dat zelf natuurlijk ook meer doen). In 2016 schreef ik al een blogpost met dat thema: Moois met garenrestjes. Dat ging over het doneren van garenrestjes en ook een mooi voorbeeld van een restjesproject van vriendin Marianne (MaRRose CCC).

Sinds die blogpost heb ik ook veel met restjes gehaakt (twee eerdere voorbeelden daarvan zag je al in de blogpost van vorige week). Een aantal van die projecten, gemaakt met restjes garen en/of stof heb ik in deze blogpost bij elkaar verzameld.

Coaster square deken haken met restjes

Deken haken met restjes garen

De coaster square deken haakte ik met een bak katoenrestjes naast me en het patroon nog in mijn hoofd. Je leest er meer over in deze blogpost: Kleurrijke coaster square deken gehaakt met restjes garen

Restjes garen haken

Onder aan die blogpost zie je het begin van een volgend project dat ik haakte met restjes katoen: de spring flower deken.

Spring flower deken haken met restjes

Deken haken met restjes garen

Je leest en ziet meer van dit dekentje, hier: Work – en patroon – in progress Spring flower deken en hier: Spring flower dekentje klaar.

Wat een bijkomend voordeel is van haken met restjes is dat je als vanzelf meer gaat experimenteren met kleurencombinaties. Zo pakten sommige kleuren verrassend goed uit bij elkaar en andere ook weer helemaal niet. Je leert er dus ook nog van!

Nou willen mijn restjesprojecten nogal eens in dekens eindigen (dat zegt ook iets over de hoeveelheid ‘restjes’ die ik heb 😳. Misschien is het beter te spreken van ‘een voorraad’). Ook wanneer je met minder grote hoeveelheden restjes op voorraad hebt, zijn er leuke haakpatronen, bijvoorbeeld:

IJskristallen haken met restjes

IJskristallen haken met garenresjes

Je ziet in de blogpost Sneeuwvlokken haken meer (ook kleurrijke) voorbeelden van dit haakpatroon. Leuk met glittergaren!

Hart haken met restjes

Nog een voorbeeld van een kleiner project: een decoratief hart. Je kunt deze zowel haken aan beide kanten als één kant haken en de andere kant van stof maken. Ook leuk dus voor als je restjes stof op voorraad hebt!

Decoratief hart haken met restjes

Speldenkussentje met restjes garen en restjes stof

Speldenkussentje maken van restjes garen en stof

Hoe je deze speldenkussentjes maakt met restjes garen en kleine stukjes stof lees en zie je in deze tutorial: Haakwerk op stof met de naaimachine

Doily’s en onderzetters haken met restjes

Doily's en onderzetters met restjes

Doily’s en onderzetters zijn natuurlijk restjes-opmakers bij uitstek! Je hebt er maar kleine hoeveelheden van nodig. Hierboven zie je een van de vele voorbeelden. Ik maakte deze als een set. Het slingertje met harten en bloemetjes gebruikte ik om het cadeautje mee te verpakken.

Cadeautje met gehaakt kettinkje

Je vindt het gratis patroon van de doily en onderzetters via de link in deze blogpost: Gehaakte doily’s en onderzetters.

Al zoekend op mijn blog bleek dat ik deze blogpost nog minstens 3 x zo lang zou kunnen maken. Ik zal het hier voor nu bij laten 😉 Ik hoop je hiermee alvast geïnspireerd te hebben in de verschillende mogelijkheden die je hebt, als je aan de slag wilt met alleen dát wat je al in huis hebt.

Zoek je meer mogelijkheden en inspiratie voor het haken met restjes? Gebruik dan de zoekfunctie op mijn blog en krijg nog meer ideeën!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

4 Responses

 1. Crealice
  | Beantwoorden

  superleuke ideeën!

 2. Wietske
  | Beantwoorden

  Voor de erwtensoep of snert, ik gebruik altijd een flinke hoeveelheid Tijm en kruidnagel poeder, naast laurierblad en selderij. Smaakt prima met peper en zout en zonder vlees….
  Succes.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.