Home » Boeken » ‘Haken combineren met naaien’-tutorial in de maak

‘Haken combineren met naaien’-tutorial in de maak

Zitten jullie al klaar met een gehaakt lapje met verspringende pieksteken of een ander haakwerk om op stof te naaien? Ik heb vandaag de video tutorial opgenomen voor het laten zien hoe je haakwerk en stof op elkaar naait met de naaimachine. In een eerdere videotutorial liet ik zien hoe ik dat deed met de hand. Vaak geeft dat een mooiere afwerking, maar voor sommige projecten is het juist mooi (en, toegegeven, sneller…) met de naaimachine.

Het haakwerk van het wieberkussen bijvoorbeeld naaide ik met de naaimachine op de stof voor een mooie kussenhoes. En ook dit speldenkussentje kan je goed met de naaimachine doen:

Speldenkussentje haken en naaien

Mijn haakwerkjes zijn telkens gehaakt met een begin van 19 lossen (zie hier de uitleg van de verspringende pieksteek) en ik haakte zoveel toeren tot ik een vierkant had. Mocht je alvast met het haakwerk aan de slag willen zodat je, als de tutorial online komt, direct aan de slag kan, haak dan aan het einde gekomen een toer van stokjes om je vierkantje heen. In de hoeken haak je 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje. Dat is dan je ‘naadtoeslag’. Mijn vierkanten werden daarmee 12 bij 12 cm. Maar dat maakt natuurlijk helemaal niets uit, want speldenkussentjes kun je zo groot en zo klein maken als je wilt. Dus als jij groter of kleiner uitkomt dan is dat helemaal ok. Knip daarom ook je stof pas op het juiste formaat als je klaar bent met haken.

Speldenkussentje gehaakt en genaaid

Nu ik drie vierkantjes met verspringende pieksteek (en nog twee proeflapjes met meerdere kleuren) had gehaakt, werd ik ook benieuwd naar hoe deze steek zou zijn met stokjes, in plaats van met vasten. Want vasten zijn leuk en geven een mooi dicht haakwerk (handig voor een speldenkussen of tas bijvoorbeeld), maar stokjes schieten natuurlijk meer op 😉

Ik probeerde het uit:

Ook erg leuk vind ik! Het is wat meer open en geeft meer structuur dan de originele verspringende pieksteek. Niet zo geschikt voor het speldenkussentje (de vulling zou naar buiten piepen), maar ik denk als je dit met een wat luchtiger garen en grotere haaknaald haakt, je een heel mooie steek hebt voor een sjaal bijvoorbeeld. Ik houd hem in gedachten. Voor ooit nog eens.

Voor ik nu verder ga met het editen van de video* heb ik natuurlijk nog iets heel belangrijks bekend te maken…

Winnaressen Beginnen met naaien van Cath Kidston

Dank jullie wel allemaal voor jullie reacties op de winactie in mijn vorige blogpost! Wat staan er ontzettend veel naaimachines weg te kwijnen en wat zijn er veel dames die het toch graag willen gaan leren. Of de eerste stiksels al hebben gemaakt, maar graag meer vertrouwd zouden raken met hun machine.

Beginnen met naaien Cath Kidston

Ik ben blij dat ik dit keer maar liefst 3 exemplaren van het boek Beginnen met naaien van Cath Kidston mag weggeven, zodat er tenminste drie naaimachines de komende tijd weer fijn op tafel staan te ratelen en er hoop ik weer drie enthousiaste naaisters bij zijn.

 • Mariët van der Toorn die met het boek heel graag haar dochter ook over de naai-streep wil trekken.
 • Yentl die eerlijke durfde toe te geven zelf niet van garen en stofjes te houden (echt!), en het boek weer juist voor haar moeder wilde winnen omdat zij nog tegen het gebruik van haar naaimachine op ziet.
 • Wietske Strijker die aangaf mijn boek nog niet gekocht te hebben omdat de gecombineerde haak/naai-projecten haar weerhielden. Nu is er dus geen excuus meer Wietske 😉

Mailen jullie mij jullie adressen? Uitgever Kosmos Creatief, die deze boeken beschikbaar stelde (dank!), zal jullie exemplaren dan zo snel mogelijk toesturen.

Voor degenen die niet wonnen, maar toch graag willen beginnen met naaien, je vindt het boek o.a. op Bol.com.

Studio Sier bestaat 1 jaar

De Achterhoek is al 1 jaar een mooie handwerkwinkel rijker en dat viert Maureen van Studio Sier deze week uitbundig. Zaterdagmiddag 4 maart mag ik er bij zijn, samen met Ellen van Ellebel. Ik neem m’n Haakspiratie-werken en mijn Landleven jubileumdeken mee, dus je kunt ze daar ‘in levende lijve’ zien. We zijn er van 13.30 – 15.30. Ik heb er zin in!

 

*ik hoop dat de videotutorial vrijdag online komt. Er is ook nog zoiets als werk dat tussendoor gedaan moet worden 😉

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

4 Responses

 1. Yentl
  | Beantwoorden

  Jippie !!!!
  Wat superleuk dat ik het boek voor mijn moeder gewonnen heb!!! Ik ga het haar voor haar verjaardag geven! Dan koop ik er nog een paar bolletjes katoen bij en een mooi lapje stof!
  Ik stuur je snel ons adres.
  Yentl (14 jaar)

 2. Shirley
  | Beantwoorden

  Gefeliciteerd allemaal en Janneke, ik ga het over een tijdje lekker zelf proberen om een stofje achter een haakwerk te naaien. Had op de handwerkbeurs namelijk een mooie kleurencombinatie gekocht om het wieberkussen te haken. Met wat geduld, gaat dat zeker goed komen 🙂

  Groetjes Shirley

 3. Margaret
  | Beantwoorden

  De speldenkussentjes zien er mooi uit. Bij kleine haakwerken zou ik de achterkant er met de hand op naaien. Bij grote projecten is de naaimachine toch wel handig. Dan wordt het mooi gelijkmatig genaaid en het gaat lekker snel.
  Het verspringende stokje ziet er ook mooi uit. Leuk om een kussenhoes mee te maken.
  Winnaars, gefeliciteerd. Een feestje is altijd leuk. Veel plezier daar.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Margaret! Ik merk dat het bij mij niet zozeer aan de grootte van het project ligt of ik wel of niet met de hand naai. Ik heb kussenhoezen zowel met de hand als met de naaimachine gedaan, het lijkt wat meer afhankelijk van hoe goed het haakwerk ook een goede bovenkant van het kussen (als in, niks doorlaat) kan zijn. Ik zal er eens over nadenken of ik er lijn in kan ontdekken wanneer ik nou wat doe 😉
   Het verspringende stokje is inderdaad ook leuk voor een kussenhoes, met van dat mooie dikke garen bijvoorbeeld. Die ga ik vast nog eens gebruiken.
   Dank voor ‘t plezierwensen bij Studio Sier en jij ook een fijn weekend!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.