Haakwerk op stof stikken

geplaatst in: Haakspiratie, Haken, Handwerk, Mijn eigen boek, Naaien, Tutorial | 12

Hart haken en naaien

Het snelle tussendoor projectje werd toch een wat groter iets doordat ik bedacht er dan ook maar gelijk een videotutorial bij te maken. En als je iets opneemt, tussendoor foto’s maakt en de boel nog een beetje netjes wilt beschrijven, ben je al snel twee keer zo lang bezig. Maar… dan heb je ook wat: een hart én een tutorial waarmee ik kan laten zien hoe je dat nou doet, je haakwerk op stof vast zetten. En dat is toch ook wat waard 🙂

Hart haken en naaien

Het haakpatroon voor het hart staat in mijn boek Haakspiratie. Omdat je het hart met willekeurig welk garen kunt maken en iedereen dus op een andere grootte uit zal komen, teken je zelf het naaipatroon zodat je stoffen hart past bij jouw haakwerk.

In het boek staat beschreven hoe je dat doet. Hieronder zie je daar wat meer beelden bij:

Hart haken en naaien tutorial

Als je het stoffen deel hebt genaaid en gevuld is het tijd voor het vast stikken van het haakwerk. Ik doe dat vaak met de hand omdat je het daarmee mooi onzichtbaar vast kunt zetten.

Ik hoop dat ik je in deze videotutorial goed laat zien hoe je dat kunt doen. Ik vind dat opnemen nog steeds niet heel makkelijk: je moet je handen op de juiste plek houden (en dat plekje is maar heel klein), duidelijk vertellen wat je aan het doen bent, je werk doen én hopen dat er niet nog een paar huisgenoten met elkaar gaan communiceren… Niet alles daarvan is gelukt kan ik je alvast verklappen. Hoe dan ook, ik hoop dat de video een waardevolle aanvulling is op het patroon in het boek.

Heel veel haak- en naaiplezier!

Haakwerk opspannen

Tilda stof

Haakwerk Borgo de pazzi Kuki

12 Antwoorden

 1. Handige aanvulling op jouw boek. Het is echt mooier om de stof en het haakwerk met de hand aan elkaar te naaien dan met de naaimachine. Fijn dat je dit filmpje hebt gemaakt. Knap dat jij huisgenoten zo stil waren.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  • Haha, nou op enig moment hoor je toch een kind z’n vader roepen 😉 Maar verder ging het best goed.
   Dank je wel voor je reactie en fijn te lezen dat je het een aanvulling vindt op mijn boek, zo heb ik het ook bedoeld. Jij ook nog een fijn weekend!

 2. Prima filmpje hoor Janneke, niks mis mee!
  Vraagje: ik heb een granny gehaakt van Lana Grossa Medico, van ong. een meter bij een meter als dekentje voor een baby. Ik wil hier stof tegenaan naaien en heb een dun gewatteerde stof gekocht. De randen van deze stof zijn niet afgewerkt. Wat is volgens jou handiger, eerst de stof op de maat van het haakwerk knippen, afwerken met biaisband en dan op het haakwerk naaien met de naaimachine? Of heb je een betere tip? Zelf vind ik de stof eigenlijk te dik om dubbel te vouwen, dus ik vraag me ook wel een beetje af of deze stof wel zo handig is in combinatie met dit haakwerk…🤔!
  Groetjes, Heidi

  • Hoi Heidi, dank je wel voor je compliment op het filmpje, fijn te horen!
   Ik zou het denk ik ook niet dubbel vouwen, dan krijg je zo’n bobbel langs de randen. Afwerken met biaisband en dan toch met de hand rondom stikken denk ik. Al is dat dan 4 meter in totaal…
   Zie je het gewatteerde niet door je haakwerk heen trouwens of is het een heel ‘dicht’ haakwerk? Anders zou ik wellicht kiezen voor fleece of wollen lap als stof om er tegenaan te naaien (en dan ook weer met de hand).

 3. Heel duidelijk filmpje, en een heel net resultaat. Bedankt voor het filmpje!
  Groetjes Monique

 4. Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  Wat een lief hart!
  De video is goed gelukt hoor. Heel duidelijk!
  Ik mag ook graag haak- en naaiwerk combineren. Geeft mooie resultaten.
  Groetjes, Ilse

 5. […] mijn vorige blogpost liet ik zien hoe je haakwerk op stof stikt met de hand. Vaak vind ik dat de mooiste manier om haakwerk vast te naaien. Soms doe ik dat echter […]

 6. […] een eerdere blogpost liet ik zien hoe je haakwerk met de hand op stof stikt. In een volgende blogpost wil ik laten zien hoe je haakwerk en stof met de naaimachine aan elkaar […]

 7. […] In deze videotutorial verwijs ik onder andere naar de videotutorial waarin ik haakwerk met de hand op stof stik. Deze vind je hier. […]

 8. […] (Het speldenkussentje vind je hier en uitleg bij de gehaakte/genaaide harten vind je hier) […]

Laat een reactie achter