Home » Haken » Haakwerk op stof stikken

Haakwerk op stof stikken

Hart haken en naaien

Het snelle tussendoor projectje werd toch een wat groter iets doordat ik bedacht er dan ook maar gelijk een videotutorial bij te maken. En als je iets opneemt, tussendoor foto’s maakt en de boel nog een beetje netjes wilt beschrijven, ben je al snel twee keer zo lang bezig. Maar… dan heb je ook wat: een hart én een tutorial waarmee ik kan laten zien hoe je dat nou doet, je haakwerk op stof vast zetten. En dat is toch ook wat waard 🙂

Hart haken en naaien

Het haakpatroon voor het hart staat in mijn boek Haakspiratie. Omdat je het hart met willekeurig welk garen kunt maken en iedereen dus op een andere grootte uit zal komen, teken je zelf het naaipatroon zodat je stoffen hart past bij jouw haakwerk.

In het boek staat beschreven hoe je dat doet. Hieronder zie je daar wat meer beelden bij:

Hart haken en naaien tutorial

Als je het stoffen deel hebt genaaid en gevuld is het tijd voor het vast stikken van het haakwerk. Ik doe dat vaak met de hand omdat je het daarmee mooi onzichtbaar vast kunt zetten.

Ik hoop dat ik je in deze videotutorial goed laat zien hoe je dat kunt doen. Ik vind dat opnemen nog steeds niet heel makkelijk: je moet je handen op de juiste plek houden (en dat plekje is maar heel klein), duidelijk vertellen wat je aan het doen bent, je werk doen én hopen dat er niet nog een paar huisgenoten met elkaar gaan communiceren… Niet alles daarvan is gelukt kan ik je alvast verklappen. Hoe dan ook, ik hoop dat de video een waardevolle aanvulling is op het patroon in het boek.

Heel veel haak- en naaiplezier!

Haakwerk opspannen

Tilda stof

Haakwerk Borgo de pazzi Kuki

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

15 Responses

 1. Margaret
  | Beantwoorden

  Handige aanvulling op jouw boek. Het is echt mooier om de stof en het haakwerk met de hand aan elkaar te naaien dan met de naaimachine. Fijn dat je dit filmpje hebt gemaakt. Knap dat jij huisgenoten zo stil waren.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, nou op enig moment hoor je toch een kind z’n vader roepen 😉 Maar verder ging het best goed.
   Dank je wel voor je reactie en fijn te lezen dat je het een aanvulling vindt op mijn boek, zo heb ik het ook bedoeld. Jij ook nog een fijn weekend!

 2. Heidi
  | Beantwoorden

  Prima filmpje hoor Janneke, niks mis mee!
  Vraagje: ik heb een granny gehaakt van Lana Grossa Medico, van ong. een meter bij een meter als dekentje voor een baby. Ik wil hier stof tegenaan naaien en heb een dun gewatteerde stof gekocht. De randen van deze stof zijn niet afgewerkt. Wat is volgens jou handiger, eerst de stof op de maat van het haakwerk knippen, afwerken met biaisband en dan op het haakwerk naaien met de naaimachine? Of heb je een betere tip? Zelf vind ik de stof eigenlijk te dik om dubbel te vouwen, dus ik vraag me ook wel een beetje af of deze stof wel zo handig is in combinatie met dit haakwerk…?!
  Groetjes, Heidi

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Heidi, dank je wel voor je compliment op het filmpje, fijn te horen!
   Ik zou het denk ik ook niet dubbel vouwen, dan krijg je zo’n bobbel langs de randen. Afwerken met biaisband en dan toch met de hand rondom stikken denk ik. Al is dat dan 4 meter in totaal…
   Zie je het gewatteerde niet door je haakwerk heen trouwens of is het een heel ‘dicht’ haakwerk? Anders zou ik wellicht kiezen voor fleece of wollen lap als stof om er tegenaan te naaien (en dan ook weer met de hand).

 3. Monique
  | Beantwoorden

  Heel duidelijk filmpje, en een heel net resultaat. Bedankt voor het filmpje!
  Groetjes Monique

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan en dank je wel! Fijn te horen dat het duidelijk is.

 4. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Wat een lief hart!
  De video is goed gelukt hoor. Heel duidelijk!
  Ik mag ook graag haak- en naaiwerk combineren. Geeft mooie resultaten.
  Groetjes, Ilse

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ilse! Fijn dat je de video geslaagd vindt!
   En leuk he, dat combineren van stof en garen?

 5. […] mijn vorige blogpost liet ik zien hoe je haakwerk op stof stikt met de hand. Vaak vind ik dat de mooiste manier om haakwerk vast te naaien. Soms doe ik dat echter […]

 6. […] een eerdere blogpost liet ik zien hoe je haakwerk met de hand op stof stikt. In een volgende blogpost wil ik laten zien hoe je haakwerk en stof met de naaimachine aan elkaar […]

 7. […] In deze videotutorial verwijs ik onder andere naar de videotutorial waarin ik haakwerk met de hand op stof stik. Deze vind je hier. […]

 8. […] (Het speldenkussentje vind je hier en uitleg bij de gehaakte/genaaide harten vind je hier) […]

 9. […] Ik gebruikte voor dit kussenhoesje Durable Cosy fine. Zalm en ecru voor het basisdeel en limegroen voor een lekker contrasterend randje, naar het voorbeeld in het boek. Het haakwerk stikte ik met de hand aan een ecrukleurige kussenhoes. Ik gebruik die rode knijpertjes (Clover wonderclips) in plaats van spelden. Zie deze tutorial voor het vaststikken van haakwerk op stof. […]

 10. Zwanette
  | Beantwoorden

  Dag Janneke, ik ben begonnen, na de wieberdeken, nu het wieberkussen te maken.
  Ik heb het filmpje bekeken hoe je het gehaakte op een kussen naait. Duidelijk filmpje!
  Mijn vraag is : waar koop je de klemmetjes?
  Met groet, Zwanette

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hallo Zwanette, wat leuk dat je de wieberdeken al haakte en nu ook nog het wieberkussen. Dank voor het compliment op het filmpje! De klemmetjes zijn Wonderclips van Clover en die kun je bij verschillende handwerkwinkels kopen (bijv bij Handwerk.nl: https://www.handwerk.nl/wonder-clips-clover.html ). Heel veel haak- en naaiplezier nog!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.