Home » Haken » Haakwerk op stof met de naaimachine

Haakwerk op stof met de naaimachine

Zoals beloofd: de videotutorial voor het naaien van haakwerk en stof is klaar!

Het viel wederom niet mee om alles uit te leggen en voor te doen, terwijl ik een en ander scherp in beeld probeerde te houden, maar ik hoop dat het al met al toch enigszins verhelderend is. En vooral: dat je ziet dat het allemaal zo lastig niet is om haakwerk op stof te stikken.

Als je het voor een eerste keer gaat proberen raad ik je aan te beginnen met een haakwerkje met gemerceriseerd katoen, zoals ik hier ook deed. Schachenmayr Catania bijvoorbeeld, By Claire Cotton of Phildar Coton 3, maakt allemaal niet uit, als het maar niet pluizig of lussig is. Dan blijft er niets aan je naaimachinevoetje haken. Mocht je daar toch last van hebben, omdat je ander garen hebt gebruikt bijvoorbeeld, dan laat ik in de video zien wat je dan kan doen om ‘haken’ te voorkomen.

Speldenkussentje gehaakt en genaaid

Voor het speldenkussentje dat ik in de video maakte, haakte ik een lapje met de Verspringende pieksteek. Ik gebruikte By Claire Cotton en haaknaald 3. Ik begon met 19 lossen. Aan het einde haakte ik een rand van stokjes om het gehaakte vierkant, met in de hoeken {stokje, 3 lossen, stokje}. Het totale vierkantje kwam daarmee op 12 bij 12 cm.

De stof die je nodig hebt moet diezelfde afmeting hebben, 12 bij 12 cm dus in mijn geval. Het stofje dat ik in de tutorial gebruikte is van Tilda. Verder heb je kussenvulling nodig, spelden (of clips, ik gebruikte beide van Clover), naald en draad om de vulopening dicht te stikken en natuurlijk een naaimachine.


In deze videotutorial verwijs ik onder andere naar de videotutorial waarin ik haakwerk met de hand op stof stik. Deze vind je hier.

Haakwerk met de hand of met de naaimachine op stof naaien

Ik heb nu laten zien hoe je haakwerk op stof stikt met de hand en met de naaimachine. Wanneer ik welke methode gebruik is erg afhankelijk van het project. Zo heb ik bijvoorbeeld het wieberkussen met de naaimachine gestikt.

Gehaakt kussen met wiebers Jip by Jan

Het lace square kussen in Haakspiratie heb ik dan weer met de hand gedaan.

Lace square kussen haken en naaien
Foto: Joost de Wolf

 

In dit geval omdat het haakwerk van het wieberkussen goed als bovenstof kon dienen (er komt niets doorheen piepen) en het lace square haakwerk was daarvoor te open. Daar heb ik eerst een complete kussenhoes van stof genaaid om er vervolgens het haakwerk met de hand op te stikken. Hetzelfde deed ik bij de decoratieharten: eerst een stoffen hart naaien en dan met de hand het haakwerk er op stikken. Dat heeft dan weer te maken met de vorm en ook met de dikte van het garen. Dit zou onder de naaimachine veel minder mooi worden. Althans, in mijn ervaring.

Het gehaakte lapje met de verspringende pieksteek leent zich dan weer prima voor de naaimachine: zowel qua vorm (geen rondingen) als het gebruikte garen.

Speldenkussentje haken en naaien

Al met al is het denk ik ook persoonlijk, of je iets nou met de hand of met de naaimachine wilt vastzetten. De grootte van je project zal ook uitmaken. Een en ander moet wel heel veel mooier worden bijvoorbeeld wil je een hele deken met de hand van een stoffen laagje willen voorzien. Aan de andere kant: als het echt mooier wordt, is het het extra werk ook wel waard. En werk, wat is werk? Het is allemaal hobby toch? 😉

Vind vooral zelf uit welke variant je prettig en mooi vindt. Ik hoop dat mijn videotutorials je vervolgens helpen in de uitvoering ervan.

Mocht je vragen hebben, dan hoor ik het graag!

Dan ga ik nu mijn spullen bij elkaar zoeken en klaar zetten voor een gezellige zaterdagmiddag bij Studio Sier!

 

Ps: als je mijn boek Haakspiratie nu koopt bij Garenwinkel Henja, krijg je er van die leuke spelden bij! Zie deze Facebook-post:

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

8 Responses

 1. Marijke
  | Beantwoorden

  Ziet er super netjes uit! Ik heb zojuist een tas gehaakt en denk erover om een binnen voering erin te doen: komt deze uitleg mooi uit 😉

  Bedankt voor je moeite om de uitleg te filmen en delen!

  Groetjes Marijke!
  (zusjeknus.blogspot.nl)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Marijke en wat fijn dat deze tutorial op het juiste moment kwam! Bedoel je je jute tas? Daar zou een voering inderdaad heel mooi in zijn denk ik. Ben benieuwd naar het resultaat!

 2. Hartelijk dank voor deze uitleg! Een tijd geleden heb ik een kussen gebreid, maar dat is nogsteeds niet afgewerkt is omdat ik ertegenop zag om het te gaan naaien en niet goed wist hoe te beginnen. Maar nu komt dat helemaal goed! 😉
  Ik vond de combi van het effen haakwerkje met het vrolijke stofje trouwens heel schattig. Misschien ga ik voor de leuk nog een speldenkussentje maken, ik weet nu hoe het moet!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk te lezen Marijke! Dat is nou precies wat ik er mee hoopte te bereiken. Dank voor je berichtje en veel plezier met het afmaken van je kussen en hopelijk ook nog het speldenkussentje!

 3. […] speldenkussentje vind je hier en uitleg bij de gehaakte/genaaide harten vind je […]

 4. […] Assink, beter bekend als Jip by Jan, laat je in haar nieuwste tutorial zien hoe je haken en naaien met elkaar kunt combineren. Het resultaat? Een schattig […]

 5. esther vogelaar
  | Beantwoorden

  wat een fijne tutorial Janneke. ik zag er tegen op om stof aan haakwerk met de naaimachine te naaien maar nu niet meer. ik ga het proberen . bedankt voor dit duidelijke filmpje. groetjes esther

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat ontzettend leuk te lezen Esther, dat is precies waarom ik deze tutorials maak! Heel veel plezier achter de naaimachine!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.