Home » Haakpatroon » Haaktips bij haakpatroon Petal Stack Square

Haaktips bij haakpatroon Petal Stack Square

Geplaatst in: Haakpatroon, Haken 2

Mijn nieuwste haakpatroon – Petal Stack Square – kent een aantal uitdagingen. Het is dit keer zeker geen ‘go with the flow’-haakwerk geworden. Ben je een gevorderd haakster of nog beginnend, maar houd je wel van een uitdaging? Dan is dit een heel mooie oefening met veel verschillende steken die je mogelijk nog niet kende.

Omdat ik het juist leuk vind wanneer iedereen mijn patronen kan haken, geef ik in deze blogpost een aantal tips bij het haakpatroon. Het geeft je ook een idee van de moeilijkheidsgraad wellicht. Al hoop ik vooral dat het je niet afschrikt, maar aanmoedigt deze kleurrijke bloemenvierkant te haken.

Ik geef er ook gelijk vast bij aan wat het symbool is voor de betreffende steek of techniek. Mocht je nog geen haakschema’s of haakdiagrammen kunnen lezen: ik kan je enorm aanbevelen dat te leren!

In een Magische cirkel (of ring) haken

Heb je vaker patronen van mij gehaakt, dan ben je deze ongetwijfeld al tegen gekomen. Ik vind de magische cirkel een heel fijn alternatief voor het starten met een cirkel van lossen, gesloten met een halve vaste. Met een magische cirkel kun je het rondje in het centrum goed strak aantrekken, zodat er geen ‘gaatje’ in het midden van je werk ontstaat. Soms is dat juist wat je wilt in een patroon, maar ik over het algemeen niet. Ook deze Petal Stack Square begint met een magische cirkel.

Op de site van Breimeisje vind je een handige stap voor stap tutorial of zoek op Youtube op Magische Cirkel of Magische Ring als je het liever via een filmpje leert.

Een magische cirkel (afgekort: mc) of magische ring herken je als volgt in een haakschema, in het midden van het haakdiagram:

Kijk maar eens naar het haakschema van de Hexagon babydeken (hier op mijn site). Zie je de magische cirkel?

Haakschema Hexagon babydeken – magische cirkel aan de start van het haakpatroon

In de achterste lus en in de derde lus haken

Nog een haaktechniek die je vaker tegenkomt in mijn patronen: haken in de achterste lus. Het geeft een heel leuk effect: door in de achterste lus te haken, ontstaat een ribbeltje in je haakwerk.

De bovenkant van elke steek bestaat uit een soort v-tje, bestaande uit twee lussen. Normaal gesproken steek je onder beide lusjes door. Staat er dat je moet haken in de achterste lus, dan steek je in in de achterste lus. Het voorste lusje blijft ‘vrij’ liggen waardoor een ribbeltje in je haakwerk ontstaat.

Ook daarvan zie je een voorbeeld in de Hexagon babydeken, in de rand. De zalmkleurige toer is gehaakt in de achterste lussen van de lichtroze toer vasten. Ook de roze toer van de rand is vervolgens in de achterste lussen van de zalmkleurige toer gehaakt.

Naast die twee lusjes bovenop een steek, is er ook nog een lusje áchter je steek. In toer 17 komt een aantal steken voor die in dat lusje achter je steek moeten worden ingestoken. Beide lusjes aan de bovenkant van je steek blijven dus vrij.

Iris van der Meer van Een Mooi Gebaar maakte er een (vond ik) duidelijke uitleg over: Haken in voorste, achterste of derde lus.

In een haakschema wordt de steek die in de achterste lus moet worden gehaakt voorzien van een klein golfje aan de onderkant. Bol voor ‘achterste lus’, hol voor ‘voorste lus’. Voor de derde lus vond ik geen officieel symbool, daar heb ik twee bolle golfjes van gemaakt. In dit voorbeeld zijn het stokjes. Maar het kunnen dus net zo goed (halve) vasten of halve en dubbele stokjes zijn.

Lees en ‘stay calm’!

De allerbelangrijkste tip die ik je kan geven is het patroon voor je start een keer goed door te lezen. Probeer je voor te stellen wat de bedoeling is, als je dat al niet direct duidelijk is door een haakschema te lezen. Kijk ook goed naar de foto’s.

Wat ook helpt is te weten dat alles in een zelfde soort veelvoud terug komt. De eerste bloem bestaat uit 8 blaadjes. Dan zie je in een patroon vaak 8 herhalingen (of 16) terug komen. Ook zal het vormen van een tweede hoek op een vergelijkbare plaats gebeuren als waar de eerste hoek werd gevormd. Als je daar niet mee uitkomt, ben je mogelijk een steek vergeten of heb je er een overgeslagen.

Hoe dan ook: blijf sowieso kalm. Het is maar haakwerk. Twijfel niet aan jezelf, houd jezelf voor dat je dit gewoon kan (want waarom ook niet?!). Haal het een keer (of wat) uit als het niet klopt, leg het even weg en pak het opnieuw. Ik heb al zo vaak gehad dat ik het daarna wél snapte. En ik kan je vertellen: dat voelt goed!

Haakpatroon Petal Stack Square

In het haakpatroon vind je de beschrijvingen van speciale steken (zoals de mini popcorns die in dit patroon verwerkt zijn en hoe je de noppen haakt). Zowel in tekst als voorzien van foto’s. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je me altijd mailen of een berichtje sturen via fb of ig.

Ik zal deze blogpost dan eventueel ook updaten met extra tips naar aanleiding van de vragen die ik krijg.

Ik hoop in ieder geval dat je heel veel haak- (en leer)plezier gaat hebben met dit patroon! Als toer 17 je lukt, mag je jezelf vanaf dat moment een pro noemen! (Het venijn zit hem dus in de staart bij dit project, dat uit 18 toeren bestaat ;-))

Tot 5 juni betaal je maar € 3,50 voor dit zeer uitgebreide digitale haakpatroon. Je ontvangt dan de eerste 12 beschreven toeren. Op 5 juni heb ik ook de overige toeren en het haakschema klaar. Het complete patroon download je vanaf 5 juni via de link in je orderbevestiging of in je account.

Vanaf 5 juni 2020 kost dit digitale haakpatroon € 4,50.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

2 Responses

 1. Diana
  | Beantwoorden

  Dag Janneke,
  ik vraag me af of ik iets heb gemist bij het ontvangen van je patroon van de hexagonbloemendeken.
  Het laatste item dat ik heb is het gebruik van twee kleuren.
  Mis ik de rest of komt die nog?

  Vriendelijke groet,
  Diana Labrie🌸

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Hoi Diana, Er ontbreekt inderdaad nog een deel. Als ik klaar ben met de rand ontvang je dat laatste deel zo snel mogelijk. Veel haakplezier in de tussentijd!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.