Home » Haken » Haaktips bij de Heerlijke Herfstsjaal

Haaktips bij de Heerlijke Herfstsjaal

Geplaatst in: Haken 1

Op dit moment werk ik het haakpatroon van de Heerlijke Herfstsjaal uit. Terwijl ik dat doe, deel ik alvast twee tips die handig zijn als je deze sjaal ook wilt gaan haken.

De reden dat ik deze sjaal de Heerlijke Herfstsjaal noem is onder andere omdat het een ‘go with the flow’ patroon is, waar ik niet hoefde te tellen en waar ik, toen ik aan het einde was, ook nagenoeg niets meer hoefde af te werken door er bijvoorbeeld een rand omheen te haken.

Rechte randen haken met een beginstokje

Deel van de reden dat dat niet nodig was, was omdat mijn randen netjes recht werden. Sinds ik leerde dat je in plaats van drie lossen aan het begin van een toer ook een beginstokje (of startstokje) kan haken, ben ik fan.

(Ok, ik moet toegeven, de eerste tien keer dat ik het probeerde was ik nog niet heel hoopvol *understatement* maar toen ik het even aan de kant had gelegd en het enigszins bedaard nog eens oefende, was ik om!)

Ik weet niet meer met welk filmpje ik het leerde, maar even googelen op ‘beginstokje’ en je hebt een heel gamma aan tutorials om uit te kiezen. Er zijn, zoals wel vaker, meerdere manieren om zo’n startstokje te haken en mooie rechte randen te krijgen. Ik zou zeggen: bekijk en probeer er een paar en kies er een die jou het beste ligt. Het wordt hoe dan ook mooier dan wanneer je 3 lossen haakt.

Draadeinden knopen

Hoewel ik 9 bollen garen gebruikte voor deze sjaal en er dus in principe een aantal keren moet worden aan- en afgehecht, koos ik er bij dit haakwerk voor de draadeinden te knopen in plaats van weg te werken met een stopnaald. Ik deed dat in dit geval omdat de sjaal losjes is gehaakt en je de draadeinden dan makkelijker ziet zitten, zeker als je midden in een toer zit. Of misschien wel los gaan als ik het niet vakkundig genoeg deed. Toch onhandig, als je hem later om hebt…

Ook voor het knopen van je draadeinden zijn meerdere manieren. Op de site van Wol & co vond ik er een aantal heel duidelijk uitgelegd. Op YouTube vond ik een filmpje waarbij een van die manieren wordt voorgedaan. Ook heel helder volgens mij:

Test voor je de draadeinden definitief afknipt even goed (door aan beide draden te trekken) of de knoop stevig vast zit.

Misschien kende je deze haaktips al. Dan kun je rustig wachten tot het haakpatroon volgende week uitkomt. Zo niet: oefen het beginstokje dan alvast en krijg het ‘draad knopen’ onder de knie. Dan kan je volgende week direct van start als het haakpatroon uitkomt! 🙂

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

  1. […] Verder is het ook bij dit patroon handig om de draadeindjes te knopen in plaats van weg te werken met een stopnaald. Je vindt deze tip en uitleg in deze blogpost: Haaktips bij Heerlijke Herfstsjaal. […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.