Home » Haakspiratie » Haakspiratie WIP’s en KreaDoe 2016

Haakspiratie WIP’s en KreaDoe 2016

Geplaatst in: Haakspiratie, Haken, Landleven 10

Je zou zeggen dat er na de lancering van Haakspiratie rust zou zijn he? Maar niets van dat alles. Al zou het wel goed voor me zijn. Er is dringend behoefte aan ‘terug naar rust en regelmaat’. Daar gedij ik toch ‘t best bij. En hoewel ik voornamelijk leuke dingen heb gedaan de afgelopen maanden, maakte dat wel dat mijn normale ritme er bij in schoot en daar kan ik minder goed tegen dan ik zou willen.

Zo heb ik ook al heel lang geen ritme in het bloggen. Daar zal geen mens wakker van liggen (toch?) maar voor mezelf is het fijn om ook daar weer structuur in te hebben. Iets met het hebben van deadlines, ik schreef er al eerder over, werkt voor mij ook heel goed. Ik zal de komende tijd gaan uitvogelen wat een haalbaar ritme is. Ik kan wel elke week wíllen bloggen, maar dat kost één: tijd en twee: ik moet ook wat te melden hebben. En aan dat tweede schort het op dit moment ook wat, want er is al weer een geheim project… (nee, géén boek!).

In plaats van nieuwe projecten ben ik op Instagram en Facebook dan ook vooral aan ‘t delen wat ik vorig jaar deed en toen niet kon laten zien: onderhanden werken voor Haakspiratie. Ik heb het #HaakspiratieWIPspam gedoopt.

HaakspiratieWIPs

Omslagdoek, op twee manieren draagbaar

Toch is er ook een aantal projecten dat inmiddels is afgerond en dat ik wel kan laten zien. Zo ontwierp ik een omslagdoek met By Claire softmix garen. Het garenpakket, in drie verschillende kleurcombinaties, is vanaf 17 oktober te koop bij handwerkwinkels (oa bij Het Wolhuis) en je krijgt het patroon er gratis bij. In het patroon wordt ook uitgelegd hoe je de knopen plaatst zodat je de sjaal op twee manieren kan dragen.

by-claire-softmix-omslagdoek

Het patroon is niet los verkrijgbaar, alleen als onderdeel van het pakket. Mocht er een kleur in zitten die je niet mooi vindt: van de vier accentkleuren zit telkens 1 bol By Claire Softmix in het pakket, deze is dus eenvoudig te vervangen door er een extra bolletje in de kleur van jouw keuze bij te kopen. Voor het vervangen van de hoofdkleur heb je 5 bollen nodig.

Landleven jubileumdeken

De deken die ik ontwierp voor het jubileum van Landleven is al even af (het garenpakket inclusief het patroon vind je hier), dus in dat opzicht niets nieuws, maar vorige week stond hier wel een cameraploeg in de keuken om een filmpje op te nemen. Als het goed is vind je binnenkort op de site van Landleven het resultaat waarin ik uitleg hoe je een wieber haakt. Dit staat ook allemaal in het patroon beschreven, maar soms kan een filmpje net wat meer helderheid geven.

Landleven jubileumdeken haakfilmpje

In het voorbeeld hier op mijn keukentafel haak ik met restjes van de drie dekens. Dit is dus niet exact de kleurencombinatie zoals ze in de haakpakketten zitten en in het originele patroon zitten ook geen gestreepte wiebers. Al kun je dat natuurlijk wel doen, het is gewoon een kwestie van elke twee toeren van kleur wisselen.

Babymutsje haken

Een heerlijk fijn project om even tussendoor te haken: een babymutsje. Ik heb er al heel veel gehaakt (volgens het haakpatroon op McKinley’s closet) en het blijft leuk. Het is vooral ook een mooi kraamcadeautje om te geven. Ik varieer telkens met de bloem en het randje onderlangs haak ik met de kreeftsteek. Zie er in deze blogpost ook close ups van.

Babymutsje haken

Tijger wordt er nooit blij van, maar hij is wel een fijn model. Hij zit op de lace square deken uit Haakspiratie en het kussen is het Lente square kussen dat ik ontwierp voor CraftKitchen (het patroon vind je hier).

Op CraftKitchen kwamen de afgelopen weken weer een aantal heel mooie projecten online! Zo ontwierp Lidy een prachtig breipatroon voor een ajour deken, haakte Liza een floppy hat waar haar dochter meteen mee vandoor ging, Liza naaide lieve wolkenkussens en Marianne breide lieve sloffen in Pip stijl.

Zelf ben ik al in kerststemming voor mijn volgende CraftKitchen project: gehaakte vlinderdasjes met By Claire sparkle. Je kon al een sneak peek zien op Facebook en Instagram.

vlinderdasjes-by-claire-sparkle

Binnenkort komt het haakpatroon online zodat je ze nog ruim op tijd voor de feestdagen klaar kunt hebben.

KreaDoe 2016

Begin november is het weer zover: KreaDoe. Vijf dagen lang inspiratie op handwerkgebied, verzameld in de Jaarbeurs in Utrecht.

Zelf ben ik er vrijdag, zaterdag en zondag.

 • Op vrijdag geef ik workshops Macaroublies haken (patroon uit Haakspiratie) op de Kosmos-stand,
 • Op zaterdagochtend ben ik te vinden op de CraftKitchen-stand,
 • Zaterdagmiddag ben ik bij Henja’s Garenwinkel en
 • Op zondag ook weer op de CraftKitchen-stand.

kreadoe2016

Ga jij dit jaar ook?

Ps: had ik stiekem toch meer te melden dan ik dacht. Ook daarom is het handig om weer wat regelmatiger te bloggen 😉

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

10 Responses

 1. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Wat een gezellige update om te lezen. Jij zit zeker niet stil. Wat een leuke dingen heb je weer gemaakt!
  Hopelijk binnen kort weer de drie R’s. Herkenbaar hoor. Ik gedij daar ook het best bij ;-).
  Groetjes, Ilse

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ilse, voor je leuke reactie en compliment! Inmiddels een weekje vakantie achter de rug en hoewel dat natuurlijk nog geen regelmaat gaf, wel de nodige rust. Fijn te lezen dat ik niet de enige ben die gedijt bij de drie R’s 🙂

 2. Ine
  | Beantwoorden

  Wat heerlijk om je blog te lezen……..ik heb je wel gemist hoor.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ine voor je compliment! En lief dat je me gemist hebt. Ik hoop er in de toekomst weer vaker te zijn!

 3. Loes
  | Beantwoorden

  Ik heb je wel gemist hoor Janneke! Ik begrijp het heel goed, het is ook niet niks wat je allemaal hebt gedaan het afgelopen jaar. Ik ben in het verleden ook heel erg over mijn eigen grenzen gegaan, alleen had ik dat toen niet door. Nu begrijp ik veel beter dat je dicht bij jezelf moet blijven. Dat is soms moeilijk want het is allemaal zo leuk en inspirerend. Ik wens je heel veel rust en regelmaat toe!
  Ik kom met mijn zus naar KreaDoe, hoop je weer te zien! Veel liefs!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Lief Loes! Oh die grenzen he? Waarom lijken ze altijd pas zichtbaar als je er al overheen bent gegaan? Ik zou wel graag gewoon een douanier op een post willen hebben die me tegenhoudt 😉 Vervelend te lezen dat jij in het verleden heel erg over je grens bent gegaan. Ik heb het van dichtbij meegemaakt en dát was al geen pretje. Het is een goede waarschuwing voor mezelf geweest (al blijft het dus lastig…).
   Wat leuk jullie weer te zien binnenkort! Liefs

 4. Margaret
  | Beantwoorden

  Tja, eenmaal een bekende BCN-er (bekende creatieve Nederlander), dan word je voor veel dingen gevraagd. Een boek vraagt om promotie en mensen die fan van jouw creatieve werk zijn, willen je graag live ontmoeten. Natuurlijk allemaal leuk om te doen, maar het schudt jouw gewone dagelijkse leven wel op. Dat is vast de keerzijde van het ontwerpen en maken van een boek, waar mensen enthousiast over zijn.
  Lastig om al die leuke dingen te doen én rust en regelmaat te hebben. Al wens ik je die broodnodige rust en controle over jouw tijd zeker toe.
  Leuk om al jouw maaksels weer op jouw blog langs te zien komen. Vooral tijgertje met zijn muts.

  Ik hoop naar de KreaDoe te kunnen gaan en jou daar dan ook te ontmoeten.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Margaret voor je begripvolle reactie en compliment. Dat is het inderdaad: allemaal leuk, maar ‘gewone-dagelijkse-leven-opschuddend’. Het blijft gaan om die balans.
   Leuk dat je ook naar KreaDoe hoopt te komen, wellicht tot dan!

 5. Erica den Tek
  | Beantwoorden

  Hallo,
  Ik ben de wiebertjesdeken van Landleven aan het haken. Ben nu toe a.d. wieber halve breedte en kom er niet uit.
  Kun je me helpen met evt. een filmpje. Dank je wel

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Erica, wat leuk dat je de Landleven deken haakt. Het filmpje is nog niet klaar, maar verschijnt binnenkort op de site van Landleven. Mail me anders even om uit te leggen wat je vraag is, wellicht kan ik je dan verder helpen.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.