Home » Haken » Kleine aanpassing, groot verschil: haakpatroon wieberkussen versie 2

Kleine aanpassing, groot verschil: haakpatroon wieberkussen versie 2

Dat is toch zo leuk aan haken (of welke handwerkvorm dan ook): met een en hetzelfde patroon maak je heel eenvoudig variaties. Pak ander garen en/of een andere kleur, gooi wel of geen stippen in de mix, et voilà!

Wieberkussens haken

Aan het begin van mijn boek-maak-jaar ontwierp ik het wieberkussen-met-stippen. Het was bedoeld als een van de eerste patronen voor mijn boek. Maar het stofje dat ik gebruikte voor de achterkant en dat mijn inspiratie voor het haakpatroon was, bleek tegen de tijd dat mijn boek verkrijgbaar zou zijn niet meer leverbaar. Leek me niet zo handig. En dus werkte ik het patroon alsnog uit en plaatste het hier op mijn blog.

Even een zijstapje…

… want over mijn boek gesproken: mei is een bijzondere maand wat Haakspiratie betreft. Het is nu namelijk twee jaar geleden dat ik de beslissing nam een eigen boek te maken. Je leest hier terug wat de aanleiding was. Een jaar na het nemen van die beslissing, en vele haak- en naaiuren, bolletjes garen, lapjes stof en typewerk verder, mocht ik de cover van mijn boek onthullen. Wat een ongekend aantal enthousiaste reacties mocht ik daarop ontvangen op Facebook en Instagram, wat een feest!

Cover Haakspiratie Jip by Jan

Weer een jaar later in mei (deze maand, dit jaar dus) ontving ik de eerste afrekening voor Haakspiratie: de zogenaamde royalties. Die klinken overigens royaler dan ze zijn. Mocht je denken dat je rijk wordt van het maken van een haakboek… niet het geval*. Ik in dit geval sowieso niet, want zoals ik in mijn eerste boek-blog schreef: mijn opbrengsten gaan naar het goede doel (Stichting De Vrolijkheid – voor kinderen in asielzoekerscentra). Overigens na het betalen van inkomstenbelasting over die royalties. Ik beschouw dat ook graag als schenken aan een goed doel, dan klinkt het een stuk minder vervelend.

(*Ter illustratie: ik ontvang per verkocht boek net zoveel als de belastingdienst aan BTW over boeken ontvangt. En dat is dan nog het bruto-bedrag. Daarover moet ik nog inkomstenbelasting betalen. Reken maar uit. Ps: dit is absoluut geen verkapte poging tot klagen, het was absoluut te gek om een boek te mogen maken. En verder gewoon een ‘ter info’: tijdsinvesteringstechnisch gezien zijn er betere manieren om geld te verdienen, mocht je ‘t ook overwegen ?)

Voor degenen die nog willen bijdragen aan het goede doel en/of gewoon zin hebben in een boek vol haak- (en een beetje naai-)inspiratie: Haakspiratie is nog steeds te koop!

Nou ja, dat terzijde dus even, over mei-maand/Haakspiratie-maand.

Terug naar het wieberkussen

Onlangs werd het assortiment van Durable yarns uitgebreid met een aantal heel fijne garens en ons, de bloggers van CraftKitchen, werd gevraagd er een aantal voorbeelden voor op de nieuwe Durable-site mee te haken. Lisanne (van Draad en Praat) breide met Durable Cosy en Durable Glam een heerlijke omslagdoek en Liza (van ConfettiLab) breide een heel gaaf geometrisch kussen met Cosy fine.

Ik maakte een aanpassing op het wieberkussen-patroon en koos een aantal mooie kleuren uit de Durable Coral-lijn. Omdat dit een dunner garen is dan het garen waarmee ik het originele kussen haakte, moesten er meer toeren gehaakt worden voor een wieber van dezelfde breedte. Ik beschreef de aanpassingen in het patroon dat je zowel op de Durable site als hier op mijn blog vindt.

Ik blijf ze leuk vinden die wiebers. Zelfs na deze wieberkussens, een wiebertas (en een tweede in de maak), een Landleven jubileumdeken (en een tweede in de maak), ben ik bang dat er tóch nog wel weer een keer iets wieberigs van mijn haaknaald zal rollen.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

17 Responses

 1. Lia
  | Beantwoorden

  Ik ben heel blij met jouw boek en hoop , dat ik je eens tegenkom om het te laten signeren . En misschien een tweede ? Wie schrijft , die blijft toch ?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, ja dat klopt en dankjewel voor het compliment, voorlopig blijf ik toch nog even alleen op mijn blog schrijven. Ik zeg nooit nooit, maar voorlopig ben ik wel even heel blij met de tijd en ruimte 😉
   Wat fijn te horen dat je blij bent met mijn boek!

 2. Judith
  | Beantwoorden

  Och… Je wieberkussen is weer heel mooi! De kleuren zijn weer heel mooi gekozen! Ik ben net begonnen aan de wiebertas uit je boek… De teller staat op 1,5. Het wordt een langetermijn project :-))

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Judith! Wat leuk dat je begonnen bent aan de wiebertas. Langetermijn projecten zijn ook leuk toch?

 3. Arja
  | Beantwoorden

  Een wieber in welke vorm dan ook is Jipbyjan, hopelijk komt nog dit jaar je boek op mijn plank, maar dit kussen ga ik zeker maken.Zit op dit moment helemaal in de kussens breien, maar de haaknaald roept me ook 🙂
  Mooi gebaar trouwens naar het goede doel, top.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat je het kussen gaat maken Arja! Dank je wel voor je leuke reactie!

 4. riet bijl
  | Beantwoorden

  Wat mooi , ik ga morgen kijken of ik het boek hier kan kopen , als ik geluk heb.
  Veel succes hoor .

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk Riet! Ik hoop dat je mijn boek kunt vinden en anders is het op Bol.com te bestellen. Dank je wel alvast!

 5. Marielle
  | Beantwoorden

  Prachtige kleuren!

 6. Margaret
  | Beantwoorden

  Mooie variatie op jouw wieberkussen. Deze kleurcombinatie is prachtig. Ik ben benieuwd hoe dit garen bevalt met haken.
  Leuk dat je nog even terughaakt hoe het zo gekomen is dat jij jouw boek maakte. En het goede doel is zeker de moeite waard. Die kinderen hebben al zoveel meegemaakt dat ze best een steun in de rug kunnen gebruiken.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja toch? Dat vond ik nou ook en ik hoop zo mijn steentje bij te dragen.
   Dank je wel voor je compliment op het wieberkussen! Het garen haakt heel fijn, het is erg goed vergelijkbaar met Catania qua gevoel, dikte en uitstraling.

 7. Nicole
  | Beantwoorden

  Toch jammer dat zo’n prachtig boek maken, waar je zoveel mensen blij mee maakt aan het eind zo weinig oplevert. Los van de waardering en roem van je fans natuurlijk. En zo lief dat je het geld doneert aan de kinderen die van huis en haard verdreven zijn. Haakspiratie is een heel mooi boek net als je kussens. Mooie kleuren en tijdloos zo’n wieber.

 8. Ezgi
  | Beantwoorden

  I love the colors and the idea.

 9. Caroline
  | Beantwoorden

  WOWWWW……..dit kussen is nóg leuker dan het eerste!
  Vooral de frisse kleurtjes spreken mij heel erg aan☺.
  Wieber maar lekker door Janneke☺☺….

  Niet te geloven, hoe enorm ondergewaardeerd het maken van zulke leuke boeken wordt!!!
  Van mij, krijgen jullie de hoofdprijs!!
  Bijzonder mooi, dat jouw opbrengst naar een goed doel gaat!
  Respect Janneke.
  Hoop dat je dan wel ENORM veel plezier aan dit boek-avontuur hebt beleefd………voor mij ben jij een TOPPER!!

  Lieve groet, Caroline.

 10. Astrid
  | Beantwoorden

  Super leuk, dat wieberkussen.
  Ik ga het boek bestellen.
  De vulling is een standaard kussen neem ik aan? Welke afmeting heeft die?

  Groetjes Astrid

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Hallo Astrid, dank je wel voor je enthousiaste bericht! De vulling die ik gebruikte is 40 bij 60 cm.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.