Home » Tutorial » Haakpatroon Vlaggetjes met friebelrandje – deel 2

Haakpatroon Vlaggetjes met friebelrandje – deel 2

Lang Yarns Presto garen

Zitten jullie al klaar met de gehaakte vlaggetjes van deel 1 van het haakpatroon? Want vandaag volgt deel 2: het friebelrandje. Want die driehoekjes zijn leuk, maar met een gehaakt randje worden ze net even geiniger vind ik. Ik haakte het randje uit het hoofd en gaf het dus zelf een naam: ‘friebel’. Want dat is wat ie doet, vind je niet? Maar om het patroon uit te kunnen werken, leek een officiële benaming me wel zo handig en dus zocht ik het op: het is een picotsteek.

Een picotsteek is er in vele soorten en maten, maar heeft altijd iets van een of meerdere lossenboogjes. Google maar eens op ‘picot haken’, dan vind je hele leuke variaties. Je kunt natuurlijk ook je eigen bedenken.

Haakpatroon vlaggetjes haken met randje Jip by Jan

 

De picots langs mijn vlaggetjes haakte ik als volgt: haak 3 lossen, haak 1 vaste in de steek waar je met de lossen bent begonnen, haak 5 lossen, haak 1 vaste in dezelfde steek als de vorige vaste, haak 3 lossen en weer 1 vaste in dezelfde steek als de vorige twee vasten.

Ik haakte mijn randje met Catania op naald 3. De vlaggetjes zelf haakte ik met Presto van Lang Yarns op haaknaald 5.

Ik begon met het haken van een randje vasten: begin linksboven in de hoek. Ik haakte telkens 1 vaste in het einde van de ene toer en 2 vasten in de volgende toer van de zijkanten van het vlaggetje (1). Als je je vlaggetje en je rand met dezelfde garendikte haakt, haak je overal 1 vaste in. Bij de punt aangekomen haak je 1 vaste, 1 losse, 1 vaste in de onderste steek, zodat je de hoek om kunt zonder dat het gaat trekken. Doet het dat alsnog, haak dan 2 lossen tussen de twee vasten.

Langs de bovenkant haakte ik 2 vasten in elke steek (2). Haak je het vlaggetje en de rand met dezelfde garendikte, dan haak je 1 vaste in elke steek. Eindig je toer met een halve vaste in de eerste vaste van deze toer. Je bent nu weer linksboven aan.

Haak in de tweede toer de picotsteken, afgewisseld met halve vasten. Hoeveel halve vasten je moet haken hangt af van hoeveel vasten je uiteindelijk hebt gehaakt langs je vlaggetje en hoeveel picots je wilt haken (wil je ze dicht op elkaar of wat meer ruimte er tussen?). Tel je vasten langs een schuine kant (tel de laatste op de punt niet mee) en deel dat door het aantal picots dat je wilt haken. Trek van dat aantal 1 af (dat is de steek waar je je picot in gaat haken) en je houdt het aantal halve vasten over dat je telkens tussen de pilots haakt.

Begin met een picotsteek: 3 lossen (3), 1 vaste (4), 5 lossen (5), 1 vaste in dezelfde steek (6), 3 lossen (7) en weer een vaste in dezelfde steek (8). Haak het aantal halve vasten dat je net hebt berekend. Bij mij was dat 4. In de steek waar je de laatste halve vaste in hebt gehaakt, haak je ook de 3 vasten van de picotsteek.

Zorg dat je zo uitkomt dat je in de onderste vaste (in de punt) een picot haakt en werk dan hetzelfde patroon af van de punt naar rechtsboven in het vlaggetje. Daar aangekomen hecht je af en is je vlaggetje klaar.

Haakpatroon vlaggetjes met rand

Als je al je vlaggetjes klaar hebt haak je ze aan elkaar. Zover ben ik zelf nog niet, maar tegen die tijd zal ik het resultaat laten zien!

Heel veel plezier met het haakpatroon voor de vlaggetjes en het friebelrandje!

 

10 Responses

 1. Verie
  | Beantwoorden

  Echt zo leuk dat je dit voor ons wilt uitwerken. Mijn vlaggetjes zijn nog niet af, maar zodra ik ze af heb begin ik aan het friemelrandje! Fijne avond nog..

  Lieve-Groetjes, Verie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Verie voor je reactie, leuk te lezen! Fijne avond!

 2. Margaret
  | Beantwoorden

  Wat heb jij prachtige kleuren gebruikt. Het randje om de vlaggetjes maakt het helemaal af. Dank je voor de patronen.

  Fijne dag, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Margaret en graag gedaan! Fijne avond!

 3. Jacqueline
  | Beantwoorden

  Dank je wel voor het patroon! Ik ben net klaar met een ander project dus ik kan weer iets nieuws beginnen…als ik een beetje doorhaak kan ik het nog vóór de verjaardag van mijn nichtje af krijgen, maar ja aan de andere kant, ik hou er niet van om onder druk te haken…haha…dilemma’s.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, ik herken dat dilemma. Eigenlijk moet je dan heel erg op tijd beginnen, maar ja, het haken laat zich bij mij nooit zo plannen 🙂

 4. Marie
  | Beantwoorden

  Is het nog afgekomen?

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Ja dat is het wel, maar ik ben geloof ik vergeten er foto’s van te maken en/of ze te posten nu je het zo vraagt… Heb het op m’n lijstje gezet, bedankt voor de reminder!

 5. Adisa
  | Beantwoorden

  Wat leuk die vlaggetjes! Ik dacht er aan om ook vlaggetjes maken, maar ik kan helaas niet haken. ?

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.