Home » Haken » Haakpatroon Vlaggetjes met friebelrandje – deel 1

Haakpatroon Vlaggetjes met friebelrandje – deel 1

Haakpatroon vlaggetjes met rand haken

Mijn schoonzus wilde leren haken. En dan specifiek: vlaggetjes leren haken voor de pipowagen van mijn nichtje. In de dagen voor ze langs zou komen deed ik inspiratie op, want ik heb weliswaar al heel veel vlaggenslingers genááid, maar nog nooit gehaakt. En dus moest ik eerst even zelf oefenen voor ik haar bij zou kunnen brengen hoe dat moest.

Ik testte wat met restjes katoen: ik haakte driehoekjes van vasten (je ziet ze hier op Facebook en hier en hier op Instagram). Op aanraden van een aantal Fb- en IG-lezers probeerde ik ook nog een granny-vlaggetje, maar schoonzus vond de vastendriehoekjes het leukst, dus die werden het. Als je dan toch wilt leren haken, kun je maar het best iets proberen te haken dat je ook echt heel leuk vindt denk ik.

Op veler verzoek heb ik het patroon voor de vlaggetjes en het friebelrandje dat ik er omheen haakte uitgewerkt. Ik deed dat randje uit mijn hoofd, het is een variatie van de picot. Een picot is er in ontelbaar veel variaties, maar is altijd iets met lossen die lusjes vormen en daarmee een leuke siersteek langs een haakwerk zijn. Zie bijvoorbeeld een aantal variaties op Blij met draadjes.

Langs Yarns Presto haak garen

Eerst het driehoekje zelf. Toen ik naar Het Wolhuis fietste voor een haaknaald en wat bolletjes Catania voor schoonzus, werd me gevraagd een nieuw garen te testen. Heel vervelend, maar iemand moet het doen 😉 En dus haakte ik deze driehoekjes met Lang Yarns Presto. Een heerlijk zachte katoen/acryl-mix die je haakt met naald 5-5,5. Ik gebruikte voor deze vlaggetjes naald 5, omdat het mooier is een wat vaste structuur te krijgen. Ik mocht zelf een aantal kleuren kiezen en dat was nog niet makkelijk, want dit garen is er in heel veel mooie kleuren. Vanwege het (die dag) heerlijke lenteweer, koos ik voor fijne lentekleuren (zachtroze 0009, oudroze 0019, mintgroen 0074, geel 0013 en beige 0002).

Haakpatroon vlaggetjes haken met vasten

Je begint het driehoekje met een opzetlus (1) en daarna haak je drie lossen. Haak een vaste in de eerste losse. Je hebt nu al de eerste en de tweede toer gehaakt (dat gaat lekker snel :-)). Herhaal vanaf nu: keer je werk (3) en haak een losse (4). Haak in de laatste vaste van de vorige toer een vaste (5). Haak in elke vaste van de vorige toer een vaste, behalve in de laatste: daar haak je twee vasten in (6). Herhaal dit tot je vlaggetje zo groot is als je wilt.

Als je het friebelrandje om je vlaggetjes heen wilt haken, knip je het draad af en hecht je af. Wil je je vlaggetjes zonder versierde rand haken, haak dan een randje vasten om je vlaggetje: ga door waar je bent geëindigd en haak vasten naar de onderste punt toe, haak in de punt 3 vasten en haak dan weer vasten langs de ander zijkant omhoog. Knip de draad af en hecht af.

In de volgende blogpost volgt het haakpatroon voor het friebelrandje. Succes alvast met het haken van de driehoekjes!

♥ Update: deel 2 van het haakpatroon vind je hier ♥

Lang Yarns Presto garen

15 Responses

 1. Verie
  | Beantwoorden

  ..`k ben al met zoveel bezig, maar dit kan er ook nog wel bij! Gezellig voor de verjaardagen. Ik heb zelf een stoffenslinger gemaakt, deze gehaakte erbij maakt het compleet! Bedankt voor het delen.

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor je leuke reactie Verie! Ze zijn zeker leuk voor verjaardagen. Veel plezier er mee!

 2. Irene Gilbey
  | Beantwoorden

  Een heel leuk vrolijk patroon. Wonend in een 50+ complex appartementen deel ik deze dingen met anderen die hiervoor geïnteresseerd zijn maar niet beschikken over computer vaardigheden.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk te lezen Irene dat je het op deze manier deelt met anderen! Haak je dan ook samen?

 3. Liza
  | Beantwoorden

  Wat zijn ze mooi!

 4. pauline
  | Beantwoorden

  Hoelang wordt een vlaggetjesslinger eigenlijk gemaakt e.v ook voor kraamtijd.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Pauline, je kunt hem zo lang of kort maken als je zelf wilt en het is natuurlijk afhankelijk van waar je hem op wilt gaan hangen. Geeft dat antwoord op je vraag?

 5. Debbie Doumen
  | Beantwoorden

  hoi hoi,

  is er al een patroon van het friemelrandje?

  enige en mooi!
  gr debbie

 6. Esther
  | Beantwoorden

  Wat een leuke slinger! Hoeveel bollen van deze wol heb je hiervoor nodig/hoeveel wol gebruikt je ongeveer voor 1 vlaggetje?
  Groetjes Esther

 7. Astrid
  | Beantwoorden

  Erg leuke slinger! Ben hem aan het maken voor bij mij in de klas. Leuk met tekst of plaatje erop.

 8. Johanneke
  | Beantwoorden

  Erg leuk! Dank voor het delen van het patroon en de inspiratie! Ik heb er een eigen variant van gemaakt en ben er reuze blij mee! groet! Johanneke

  • Jan
   | Beantwoorden

   Leuk te lezen Johanneke, dank je wel! Veel plezier van je slinger!

 9. […] ze mijn vlaggetjespatroon mocht gebruiken. […]

 10. […] patroon van de vlaggetjes vind je op deze blog. Patronen voor een leuk bloemetje vind je hier en […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.