Home » Haken » Haakpatroon popcorn granny square deel 2

Haakpatroon popcorn granny square deel 2

Vandaag deel 2 van het haakpatroon voor de popcorn granny squares. Eerder deze week werkte ik deel 1 van het haakpatroon uit.

Haakpatroon granny square Popcornsteek

In de tussentijd…

Ondertussen ben ik ook nog met de recensie van het boek Naai je complete garderobe op maat bezig en dat kun je natuurlijk pas echt goed beoordelen als je er ook wat uit gaat naaien. Ik koos voor het wikkeljurkje en de eerste stappen zijn gezet. De stof is gekocht (ik koos een wat zwaardere tricot, om het mezelf niet direct heel moeilijk te maken), de patroondelen zijn overgenomen op papier en de stof is uitgeknipt. Ik nam zelfs heel braaf alle markeringen over op de stof met fluororanje draad. Ontzettend veel werk, maar ik merkte bij het in elkaar zetten al dat dat inderdaad heel handig is. Zeker bij het inzetten van de mouwen, waarbij ik een deel moest rimpelen. De eerste mouw heeft kleine schoonheidsfoutjes, maar de tweede zit – al zeg ik het zelf – ‘kakstrak’. Degenen die Door het oog van de naald volgden, weten hoe mooi het dan zit 😉

Wikkeljurkje naaien

Binnenkort meer foto’s van het resultaat en natuurlijk de recensie zelf. Het gaat langzaam maar gestaag. Want ondertussen…

…ben ik met nog een haakwerk bezig: ik hoop een tas te haken. Ik begon heel dapper met heel veel steken, dus het duurt daarmee ook meteen een keer zo lang voor hij af is. Daarover ook binnenkort meer. Maar eerst:

Haakpatroon granny square popcornsteek deel 2

Als het goed is heb je inmiddels een popcornsteekrondje met daaromheen een rij bloemblaadjes. In dit deel haak je de tweede rij bloemblaadjes er omheen en dan de rand die van je rondje een vierkantje maakt (bij mij het witte deel).

Haakpatroon granny square popcornsteek

Kleur 3 – 2e bloemblaadjesrand

Toer 6: Deze toer haak je achter de eerste rij bloemblaadjes. Hecht aan om een vaste uit de voorlaatste toer. Steek daarvoor je haaknaald van achter naar voor, rechts naast de vaste, via de voorkant, links naast de vaste naar achteren om de opzetlus op te halen (1). Trek je haaknaald terug, sla de draad om (2) en haal door de lus (3). Haak 4 lossen en haak 1 vaste om de volgende vaste uit de voorlaatste toer: steek van achter naar voren, om de vaste heen naar achteren en sla de draad om de naald (4). Haal de draad op (terug naar waar je vandaan kwam), sla de draad om (5) en haal door. Herhaal dit (4 lossen, 1 vaste) tot je rond bent en sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Op foto 6 zie je hoe je achterkant eruit ziet tijdens deze toer en op foto 7 hoe je voorkant eruit ziet.

Tip: haak bij de volgende toer het begin van je draad mee, heb je die meteen afgehecht.

Toer 7: Haak een halve vaste om de lossenboog, haak een losse (=1 vaste) en haak 4 stokjes in de lossenboog, gevolgd door 1 vaste. Haak in elke volgende lossenboog: 1 vaste, 4 stokjes, 1 vaste. Tot je rond bent, sluit af met een halve vaste en hecht af.

Kleur 4 – haak van je rondje een square

Toer 8: Hecht aan tussen een 2e en 3e stokje uit de vorige toer, haak 5 lossen en 1 vaste tussen het 2e en 3e stokje van het volgende bloemblaadje. Haak vier van deze boogjes en haak dan na de laatste vaste: 7 lossen en 1 vaste tussen dezelfde stokjes als de laatste vaste.

Haakpatroon Popcorngranny square toer8

 

Herhaal dit (zie foto hierboven: 4 x 5 lossen en een vaste, 7 lossen en een vaste) 4 x. Je hebt nu nog steeds een rondje, maar met vier flapjes er aan:

Haakpatroon Popcorn granny square toer 8

Tip: Haak bij de volgende toer je draadeinde weer mee, zodat je minder hoeft af te hechten straks. Wel zo fijn als je heel veel granny squares gaat haken…

Toer 9: Haak een halve vaste in de lossenboog. Haak 1 losse (=1 vaste) en 2 vasten in dezelfde lossenboog, 6 stokjes in de tweede lossenboog, 1 losse, 6 stokjes in de derde lossenboog, 3 vasten in de vierde lossenboog. Je bent nu bij het eerste ‘flapje’ aangekomen (een 7 lossenboog uit de vorige toer). Haak daar 6 stokjes, 1 losse en weer 6 stokjes in.

Haakpatroon Popcorn granny square

Herhaal deze serie (zie foto boven: vanaf 3 vasten in de eerste lossenboog tot en met het haken in de 7 lossenboog) nog drie keer. Je bent dan weer bij het begin van de toer. Sluit met een halve vaste.

Toer 10: Haak 3 lossen (=1 stokje), 1 stokje in beide vasten uit de vorige toer, 5 lossen, 1 vaste in de losse tussen de 2 x 6 stokjes uit de vorige toer, 5 lossen, haak 1 stokje in alle 3 vasten, 6 lossen, 1 vaste om de losse op de hoek, 3 lossen, 1 vaste om diezelfde losse op de hoek, 6 lossen. Herhaal dit nog 3 drie keer. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Je popcorn granny square is klaar!

Mocht je vragen hebben of fouten tegenkomen dan hoor ik het graag. Ben benieuwd naar wat voor moois jullie er mee maken! Heel veel plezier met het haakpatroon!

♥ Haak je deze granny square met behulp van mijn patroon? Dan zou ik het erg waarderen als je bij het publiceren van het resultaat een verwijzing maakt naar dit patroon. Bedankt alvast daarvoor! ♥

Granny haken DMC Natura

Gehaakte granny DMC Natura

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

2 Responses

 1. Simone
  | Beantwoorden

  Hoi! Ik ben bezig met een deken van deze supergave popcorn granny’s! Ben superblij met je patroon. Heb de witte rand wat aangepast zodat het geschikter is voor een deken (wat dichter) Kom je een kijkje nemen? Hoor graag van je wat je ervan vind 🙂
  http://haakennaai.blogspot.nl/2015/08/popcorngranny-deken-patroon.html
  Groetjes Simone van By mijn Lyfkes

  • Jan
   | Beantwoorden

   Leuk Simone! Dat wordt vast een heel fijne deken. Dank je wel voor het linken in je blogbericht!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.