Home » Tutorial » Haakpatroon poef doily deel 5

Haakpatroon poef doily deel 5

Het uitwerken van het haakpatroon gaat steeds langzamer, want de toeren worden immers steeds groter. Maar langzaamaan werken we nu naar ‘t einde toe van de poef doily. Ik heb al heel leuke haaksels van jullie voorbij zien komen op Facebook en in de mail. Leuk om te zien hoe iedereen er wat anders van maakt!

Vandaag dus deel 5 (zie hier deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4).

Haakpatroon poef doily toer 21tm23

Toer 21 (lichtroze): ‘1-kleur’: haak 2 halve vasten tot je in het middelste stokje zit. ‘Kleurrijk’: hecht aan in het middelste stokje van een vaste-3stokjes-vaste-serie uit de vorige toer. Beide: Haak 1 losse (=1 vaste). Haak 9 stokjes in de lossenboog, haak 1 stokje achter in de popcornsteek (zie foto 6 van dit haakpatroon) en haak 9 stokjes in de volgende lossenboog. Haak 1 vaste in het middelste stokje van de vaste-3stokjes-vaste-serie en herhaal tot je rond bent. Sluit met een halve vaste.

Toer 22 (oranje): ‘1-kleur’: haak 1 losse (= 1 vaste). ‘Kleurrijk’: hecht willekeurig waar aan (behalve in het stokje achter in de popcornsteek). Beide: Haak vasten in elke steek uit de vorige toer behalve in het stokje achter in de popcornsteek. ‘1-kleur’: hecht af in het achterste lusje. ‘Kleurrijk’: hecht af in de eerste losse.

Toer 23 en 24 achter: Vanaf hier bestaat de doily uit twee lagen. Je haakt 1 toer (wit in mijn kleurrijke doily) in de achterste lus van de vorige toer en 1 toer (roze in mijn kleurrijke doily) in de voorste lus van de vorige toer. Je krijgt dan twee lagen haakwerk boven op elkaar, zodat je het haakwerk ‘onzichtbaar’ kunt vastzetten op je poefhoes door de achterste toer vast te naaien op je poefhoes. De voorste toer valt er dan overheen. Ik haakte de achterste toeren in het wit, omdat ik het haakwerk met wit naaigaren ging vastzetten en het stiksel dan niet zou opvallen.

Haakpatroon poef doily toer 23 achter
De eerste stokjes van toer 23-achter

 

 • 23-achter: ‘1-kleur’: haak 3 lossen (=1 stokje). ‘Kleurrijk’: hecht willekeurig waar aan in een achterste lus en haak 3 lossen (=1 stokje). Beide: haak een stokje in de achterste lus van elke steek uit de vorige toer. Haak door tot je rond bent en sluit af met een halve vaste. De volgende toer haak je met dezelfde kleur als deze toer, dus je hoeft niet af te hechten.
 • 24-achter: haak 1 losse (=1 vaste) en haak 1 vaste in elke steek. Meerder met 1 vaste boven elke popcornsteek. Haak tot je rond bent en sluit af met een halve vaste en hecht af.

Maak je trouwens geen zorgen als je haakwerk ‘lubbert’. Je kunt het blocken (opspannen, licht nat spuiten en laten drogen) of het komt wel goed bij het vastnaaien op je poef. Dan rek je het ook wat op.

Ik heb hem wel opgespannen. Dan zie je patroon en het prachtige garen (dat er bij elk licht en elke invalshoek weer anders uitziet!) beter en kan ik de diameter beter opmeten. Voor degenen die eerdere posts gemist hebben: dit is West Tweed van Lang Yarns dat Het Wolhuis me vroeg eens te proberen. De kleurrijke poef doily haakte ik met verschillende kleuren Drops Paris en Catania (met dubbele draad).

Poef doily gehaakt met Lang Yarns West Tweed

Poef doily gehaakt met Lang Yarns West Tweed

Poef doily gehaakt met Lang Yarns West Tweed

In het volgende en laatste deel de voorste toeren vanaf toer 23 en dan ben je klaar met de doily! Je weet nu al wel hoe groot je doily wordt en dus hoe groot je poefhoes moet worden. Dus je kunt alvast beginnen met het naaien van de poefhoes als je eerder klaar bent met haken dan ik met het uitwerken van de laatste toeren.

Veel succes en plezier weer met deze toeren!

3 Responses

 1. Astrid
  | Beantwoorden

  Leuk, ik ben weer bij, nu hopen dat ik morgen op tijd thuis ben uit mijn werk dan kan ik een foto maken als het nog licht is.☺️

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ik ben heel benieuwd Astrid!

   • Jan
    | Beantwoorden

    En die foto moet dan denk ik nog even wachten, want ik geloof niet dat het vandaag licht is geweest 😉

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.