Home » Tutorial » Haakpatroon poef doily deel 2

Haakpatroon poef doily deel 2

In deze blogpost de volgende toeren van de poef doily (deel 1, de eerste zes toeren en verdere uitleg, vind je hier).

Haakpatroon poef toer 7

Toer 7 (fuchsia): ‘kleurrijk’: hecht aan in het 4e stokje van een 8 stokjes groep, haak een losse (=vaste) en een vaste in het volgende stokje. ‘1-kleur’: haak een halve vaste in het 2e, 3e en 4e stokje, haak een losse (=vaste) en een vaste in het volgende stokje. Daarna voor beide: 3 lossen, haak 1 stokje voor de vaste die je tegenkomt en 1 stokje na de vaste (dus niet ín de vaste haken), haak 3 lossen en haak 1 vaste in het 4e stokje en 1 vaste in het 5e stokje. Haak zo door tot je rond bent en sluit met een halve vaste.

Haakpatroon poef doily toer 8 Jip by Jan

Toer 8 (oranje): ‘1-kleur’: haak twee halve vasten (1 in vaste, 1 in lossenboog), haak 1 losse (=vaste) en 3 vasten in lossenboog. ‘Kleurrijk’: hecht aan in een van de lossenbogen vóór het stokje, haak 1 losse (=vaste) en 3 vasten in lossenboog. Beide: haak 1 stokje in de vaste tussen de 2 stokjes van de vorige toer (je haak dan dus in een steek uit toer 6). Haak dan 4 vasten in de volgende lossenboog. Haak 1 vaste in de vaste van de vorige toer (die gehaakt was in het 4e stokje van toer 6) , haak 5 lossen en dan 1 vaste in de volgende steek (de vaste die was gehaakt in het 5e stokje van toer 6). Herhaal tot je rond bent en sluit af met een halve vaste.

Toer 9 (roze): ‘1-kleur’: haak 2 halve vasten. ‘Kleurrijk’: hecht aan net na een 5 lossenboog. Beide: haak 5 lossen, haak 1 vaste in de 1-na-laatste vaste voor de volgende 5-lossenboog van de vorige toer, haak 7 stokjes in de lossenboog van de vorige toer. Haak 1 vaste in de 2e vaste. Vanaf daar herhalen (5 lossen, etc) tot je rond bent en afsluiten met een halve vaste.

Toer 10 (wit): ‘1-kleur’: haak 1 halve vaste in lossenboog. ‘Kleurrijk’: hecht aan om lossenboog. Beide: 3 lossen (=1 stokje) en 4 stokjes in de lossenboog. Haak vasten in de vaste, de 7 stokjes en de daarna volgende vaste uit de vorige toer (9 vasten in totaal). Haak 5 stokjes in de lossenboog en herhaal tot je rond bent. Sluit af met een halve vaste in de 3e losse van het eerste ‘stokje’.

Gehaakte doily toer 11

Toer 11 (mint): ‘1-kleur’: haak 4 halve vasten in het 2e t/m 5e stokje. ‘Kleurrijk’: hecht aan in de eerste van de 9 vasten uit de vorige toer. Beiden: haak een 5-stokjes-popcorn-steek (haak vijf stokjes in de vaste, haal je naald uit de lus, steek hem door het eerste stokje en de lus, haal de lus door het eerste stokje. Zie ook deze haaktutorial voor een foto-uitleg van de popcornsteek). Bij de eerste popcornsteek bestaat je eerste stokje uit 3 lossen. Haak 3 lossen, haak een vaste in de middelste vaste uit de vorige toer, haak een popcornsteek in de laatste vaste van de 9 vasten uit de vorige toer. Haak 3 lossen en haak een vaste in de het middelste (=3e) stokje uit de vorige toer, haak weer 3 lossen en haak een popcornsteek in de eerste vaste. Haak zo verder tot je rond bent en sluit met een halve vaste achter in de eerste popcornsteek.

Toer 12 (aubergine): ‘Kleurrijk’: hecht aan achter in een popcornsteek. Beide: haak 1 losse (=1 vaste), 5 lossen, 1 vaste in vaste, 5 lossen, 1 vaste achter in popcornsteek (zie foto 6 in dit haakpatroon). Herhaal tot je rond bent.

Dit is hoe je haakwerk er uit ziet na 12 toeren (1-kleurig):

Haakpatroon poef doily toer 12

Ik vind het garen (Lang Yarns West Tweed) erg fijn haken! Het is een combinatie van wol en poloacryl/viscose. Het voelt fijn aan en splijt niet. Klein minpuntje vind ik: de dikte van het draad varieert iets te veel naar mijn smaak, een beetje vergelijkbaar met Zpagetti. De dikte van het draad mag van mij best variëren, past ook bij de uitstraling van dit garen vind ik, maar ik kwam net een stukje tegen dat wel heel dun werd. Al merk ik er in het resultaat niets van zoals ik bij Zpagetti wel deed. Hopelijk was dit een eenmalig stukje, ik ben nog maar met de eerste bol bezig 😉

Wordt vervolgd…

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.