Home » Haken » Haakpatroon poef doily deel 1

Haakpatroon poef doily deel 1

Vandaag deel 1 van het haakpatroon voor de poef doily. Omdat het veel tijd in beslag neemt om het patroon uit te werken, maar ik jullie ook niet te lang wil laten wachten, hierbij alvast de eerste toeren van het doily haakpatroon.

Ik maakte de doily om op een poefhoes vast te zetten, maar je kunt natuurlijk ook na een aantal toeren stoppen en er een onderzetter van maken. De eerste doily haakte ik in verschillende knalkleuren, deze tweede doily haak ik met een garen in een natureltint (West Tweed van Lang Yarns) zodat je meteen een goed idee krijgt van de verschillende mogelijkheden met dit patroon. Want zo’n felgekleurde poefhoes is natuurlijk superleuk, maar is nou eenmaal niet geschikt voor elk interieur.

‘Kleurrijk’ versus ‘1 kleur’

Ik laat tijdens het uitleggen van het haakpatroon zoveel mogelijk zowel de kleurrijke als de naturelkleurige doily zien. Het sluiten van de toeren verschilt af en toe tussen de kleurrijke doily (elke toer een andere kleur) en de naturelkleurige doily (elke toer hetzelfde garen). Dat staat telkens aangegeven met ‘kleurrijk’ (=je haakte elke toer een andere kleur) en ‘1 kleur’ (=je haakte de hele poef in 1 kleur).

Bij ‘kleurrijk’ zul je de toer ook vaak anders beginnen, door een nieuwe kleur aan te hechten. Waar je bij ‘1 kleur’ vaak begint met een losse of een halve vaste. Ook dat staat aangegeven per toer.

Garen en haaknaald

De kleurrijke poef haakte ik met verschillende kleuren Drops Paris en Catania (de aubergine en de fuchsia kleur) met haaknaald 5. Het Catania garen haakte ik met dubbele draad. De poef met het Tweed garen van Lang haak ik ook met haaknaald 5, hoewel het etiket een grotere naald voorschrijft. Als je het garen gebruikt voor een omslagdoek of iets dergelijks zou ik dat ook doen, maar ik wilde hier een strakker resultaat en wil de doily graag even groot laten worden als de eerste doily.

Haakpatroon doily toer 1 t/m 6

Haakpatroon poef doily 01 Jip by Jan

Toer 1 (roze): magische cirkel, 3 lossen (= 1 stokje) en 15 stokjes. Sluit met halve vaste. Ik vind het bij een magische cirkel handig om de draad eerst om mijn vinger te winden en de lossen te haken. Daarna de lus van de vinger schuiven en de stokjes om de dubbele draad haken. De volgende toer haakte ik ook bij de kleurrijke poef met dezelfde kleur roze, dus het afhechten is bij beide opties gelijk.

Haakpatroon poef doily toer 2 Jip by Jan

Toer 2 (roze): 5 lossen, vaste in de 2e steek. Herhaal 7 keer zodat je 8 lusjes krijgt. Afsluiten kleurrijk: sluit met een halve vaste en hecht af. Afsluiten 1-kleur: haak een halve vaste in de eerste lossen.

Haakpatroon poef doily toer 3 Jip by Jan

Toer 3 (mint): ‘kleurrijk’ hecht aan in een vaste uit de vorige toer. Beide: 1 losse (= 1 vaste), 4 lossen, haak 1 vaste om de lossenboog, 4 lossen, tot je rond bent. ‘Kleurrijk’ en ‘1-kleur’: sluit met halve vaste in 1e van de 4 lossen.

Toer 4 (wit): ‘kleurrijk’: hecht aan in in de vaste die in de vorige toer om de lossenboog is gehaakt, haak 5 lossen, haak 1 stokje in de volgende vaste, haak 5 lossen en haak een vaste in de volgende vaste (die in de vorige toer om de lossenboog was gehaakt). Haak de toer rond, zodat je 16 lusjes hebt en sluit met een halve vaste.

‘1-kleur’: haak 2 lossen (= stokje), 5 lossen, haak een vaste in de volgende vaste (die in de vorige toer om de lossenboog was gehaakt), 5 lossen, stokje in de volgende vaste en zo verder tot je de toer rond bent en je 16 lusjes hebt. Sluit met halve vaste in de 1e losse.

Haakpatroon poef doily toer 5 Jip by Jan

Toer 5 (aubergine): ‘kleurrijk’: hecht aan om een lossenboog, 1 losse (=1 vaste), 3 lossen, vaste om de volgende lossenboog, 3 lossen, vaste om volgende lossenboog tot je rond bent en sluit met halve vaste.

‘1-kleur’: haak eerst 3 halve vasten in de lossenboog, zodat je midden in de lossenboog uitkomt. Haak 1 losse (=1 vaste), 3 lossen, vaste om volgende lossenboog tot je rond bent en sluit met halve vaste.

Toer 6 (lichtroze): ‘kleurrijk’: hecht aan in de lossenboog en haak 3 lossen (=1 stokje) en 7 stokjes in de lossenboog. ‘1-kleur’: haak een halve vaste in de lossenboog, haak 3 lossen (=1 stokje) en 7 stokjes in de lossenboog. Beide: 1 vaste in de volgende lossenboog. In de volgende lossenboog weer 8 stokjes enzovoort tot je rond bent en 8 stokjes-clusters hebt. Sluit met halve vaste in de 3e losse van het 1e stokje.

Dit is hoe je 1-kleurige doily er tot en met toer 6 er uit ziet. Je ziet hier al goed het kleureffect van het garen:

Haakpatroon poef doily toer 6 Jip by Jan

In een volgende blogpost het vervolg op deze toeren.

Veel succes alvast met de eerste toeren (en het uitkiezen van je kleuren! :-))

6 Responses

 1. Rachel
  | Beantwoorden

  Super leuke poef! Ik ben meteen vandaag in mijn kast gedoken en ben met je mee aan het haken.
  En ik haak UBER-LANGZAAM, maar evengoed ben ik al helemaal ‘bij’.

  Dochterlief is toe aan een ‘grote-meiden-bed’, dus dit is een mooie gelegenheid om een lief poefje te haken voor bij haar nieuwe bedje. ‘t Is maar 1x dat je uit je ledikantje gaat natuurlijk. 😉

  Bedankt voor het uitwerken van dit leuke patroon.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan Rachel, wat leuk dat je meehaakt! Ik ben benieuwd naar het resultaat. Leuk dat het bij het nieuwe bedje van je dochter komt!

 2. Lisette
  | Beantwoorden

  Wat een leuke poef! Ik ben normaal niet zo van dat kleurige, maar deze is leuk… En dat mooie garen is dus West tweed… 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Lisette! Ja inderdaad, West Tweed van Lang Yarns 🙂

 3. Andrea
  | Beantwoorden

  Wat een leuk patroon! En de duidelijke foto’s zijn heel behulpzaam. Daardoor kwam ik erachter dat in de beschreven ronde 3 volgens mij iets ontbreekt: moet er niet staan: een vaste in het boogje, 4 losse en een vaste in de vaste tussen de boogjes?
  Groet!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Andrea, Dank voor je complimenten! Die vaste in de vaste is de eerste die staat beschreven (al wordt die in het eerste setje als losse gedaan omdat je daar net aanhecht).

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.