Home » Haakpatroon » Haakpatroon gehaakt mandje in de maak

Haakpatroon gehaakt mandje in de maak

Haakpatroon gehaakt mandje in de maak! Al een tijdje geleden haakte ik dit stoere plantenmandje. Vandaag leek me een prima dag 🌧 om een start te maken met het uitwerken van het haakpatroon dat binnenkort gratis op mijn blog verschijnt..

Haakpatroon gehaakt mandje - Gratis haakpatroon plantenmandje

In eerste instantie was dit haakpatroon bedoeld voor een haakpakket. Althans, de combinatie steek en stoer garen, en dan voor een stevige gehaakte tas of een grotere (planten)mand. Vaak maak ik iets dan eerst even in het klein om te testen. Om te zien hoe de steek uitvalt met een bepaald garen, welke kleuren mooi combineren, hoeveel garen er uiteindelijk nodig gaat zijn voor een grotere versie enzovoort.

Op zich was ik wel tevreden, maar het pakket moest uiteindelijk een deken bevatten en daar vond ik deze combinatie van steek en garen dan weer totaal niet geschikt voor aangezien ik bij het ontwerpen ging voor stevig en robuust. Wel fijn bij een mand of tas, maar voor een deken…

Het ontwerp-idee belandde in een hoekje

Wachtend op een geschikt moment. Dat diende zich even geleden aan toen Hoooked contact opnam naar aanleiding van een blogpost van mij over een eerder door mij gehaakte mand met Ribbon XL van Hoooked.

Mandje haken met Ribbon XL

Hoooked heeft meer leuke garens (van gerecycled materiaal!) en het Eco Barbante leek me passend om te gebruiken voor het uitwerken van het haakpatroon van het gehaakte mandje dat ik nog had liggen. Ik had bij mijn eerdere versie wel meegeschreven (gelukkig), maar geen foto’s tussentijds genomen. Dus dat werd opnieuw haken, met camera in de aanslag dit keer.

Hoooked Eco Barbante gerecycled garen voor plantenmandje
Haakpatroon gehaakt mandje met Hoooked Eco Barbante Lava

Haakpatroon mandje in de maak

Dus ik haak het mandje nu opnieuw, schrijf de details verder uit en maak foto’s, zodat je binnenkort het haakpatroon hier (gratis) op mijn blog zult vinden. Het haakt best zwaar (dat ligt aan de steek die ik gebruik, niet per se aan het garen) en ik weet uit ervaring dat ik dan beter niet te lang achter elkaar door moet haken.

Had ik dus even tijd om deze update te typen 😉

Haakpatroon gehaakt mandje in de maak

Gebruikte steek Haakpatroon gehaakt mandje

De steek die ik gebruik om dit mandje te haken lijkt op de verspringende pieksteek die ik eerder gebruikte voor een speldenkussentje.

Haakdiagram verspringende pieksteek

In plaats van verspringen om de steek, laat ik ik de steek verspringen om de toer. Hierdoor haak je telkens 2 toeren over elkaar heen en dat geeft dit mandje stevigheid. Als je de kleuren garen dan afwisselt in zo’n 2-toeren-combinatie krijg je een heel leuk effect. Vond ik althans. Ik hoop jullie ook. Je kunt het mandje natuurlijk ook helemaal in één kleur haken. Want dat blijft het voordeel van zelf maken: dat je het naar je eigen smaak kan aanpassen.

Binnenkort Haakpatroon gehaakt mandje online bij de gratis Jip by Jan tutorials!

{Update 31/10/2020}
Het gratis haakpatroon voor het plantenmandje is klaar en staat online! Je vind het hier.
Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl
Laatste berichten van

4 Responses

 1. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Heel leuk mandje! Mooi garen heb je gebruikt.
  Ik ben dol op mandjes … voor planten, sleutels, pennen en nog veel meer …
  Succes met verder uitwerken. Ik ben benieuwd!

 2. Arja
  | Beantwoorden

  Het speldenkussentje kan ik mij nog herinneren, ga morgen toch weer eens de verspringende pieksteek proberen.

 3. Janneke Janson
  | Beantwoorden

  Beste naamgenoot wat een mooi garen, is echt leuk om te winnen, ik zou je hexagon deken nog een keer maken voor mijn zus, heeft ze verdiend, en je mag wel de helft van de chocola hoor, eerlijk delen,
  Groetjes Janneke

  • Cool
   | Beantwoorden

   Heel mooi bollen garen ik zou er zeker kussens en een dekentje voor mijn klein kind mee haken en ook breien

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.