Home » Haakpatroon » Haakpakketten en -patroon Vliegerdeken nu voor te bestellen

Haakpakketten en -patroon Vliegerdeken nu voor te bestellen

De haakpakketten en het haakpatroon voor de Vliegerdeken zijn vanaf nu voor te bestellen! Op 15 februari 2021 komen beide beschikbaar.

Bij de introductie van een haakpatroon vind ik het altijd leuk om terug te kijken hoe het patroon ontstond. Waar de inspiratie vandaan kwam en ook hoeveel er tussen dat moment van inspiratie en uiteindelijk patroon – en in dit geval zelfs pakket – is gemaakt (en uitgehaald, gewist en herschreven).

Hoe het haakpatroon voor de Vliegerdeken ontstond

Bij de Vliegerdeken ontstond de inspiratie bij het doorbladeren van een biebboek. Ik ben fan van de bibliotheek, voor allerlei soorten boeken en tijdschriften. Je pakt er makkelijker (en een stuk goedkoper…) een boek of magazine mee, dat je niet zo snel zou aanschaffen. Zo ben ik al vaak positief verrast en misschien wel net zo vaak bevestigd in mijn twijfel. Dit keer had ik onder andere een breiboek (je zag hem eerder al in deze blogpost) geleend.

Inspiratie voor de vliegerdeken

Nadat ik het breipatroon had geprobeerd, bedacht ik zoiets te gaan haken. Maar in plaats van een vierkantje, ontstond een heel andere vorm: de vlieger.

De eerste versies bleken bij aan elkaar zetten echter schuin te lopen, dus ik moest het een en ander aanpassen. Uiteindelijk kreeg ik hem recht lopend. Wel zo fijn bij een dekentje 🙂

Eerste versies vliegerdeken haken

Ik probeerde ook verschillende manieren van aan elkaar haken. Dat werd uiteindelijk een join die wat weg heeft van een vlechtje. Het zijn halve vasten die je van vlieger naar vlieger haakt. Het is absoluut niet de meest gemakkelijk te haken join. Niet in de zin dat hij moeilijk (niet te begrijpen) is, maar meer in dat het wat minder makkelijk weghaakt dan wanneer je bijvoorbeeld lapjes, op elkaar liggend, met vasten aan elkaar zet.

Join vliegerdeken Zigzag slip stitch

Wat ook niet hielp is dat deze 50 kg een prima plekje om op te liggen zag in de deken in wording:

Kleine hobbel tijdens het joinen van het haakwerk: Max

Join – Aan elkaar haken van de vliegers

Wil je je alvast voorbereiden op die join? Op Youtube vond ik een filmpje waarmee je alvast een idee krijgt van hoe je de vliegers aan elkaar haakt:

Haakpakketten Vliegerdeken

Het haakpatroon is inmiddels uitgewerkt en het leuke is: er komen vanaf 15 februari ook haakpakketten van beschikbaar! Bij G. Brouwer & Zn – waar het garen dat ik gebruikte voor de deken (Durable Cosy fine en Durable Cosy fine faded) vandaan komt – wordt nu hard gewerkt aan het samenstellen van de pakketten. Daarin zit het garen en een mooi gedrukt exemplaar van het haakpatroon. Winkeliers kunnen de pakketten nu alvast voorbestellen via de website van Brouwer. Ze zijn er in 3 kleurstellingen: Beach, Pastel en Sand.

Haakpakket en haakpatroon Vliegerdeken
Haakpakket en haakpatroon Vliegerdeken
Haakpakket en haakpatroon Vliegerdeken

Handwerkwinkels die de pakketten in de voorverkoop aan (gaan) bieden zijn:

De pakketten Pastel en Sand kosten € 72,95 en haakpakket Beach kost € 75,95.

Crochet kits Kite blanket 🇺🇸

The Kite Blanket crochet kits come with a printed version of the crochet pattern. The booklet contains the pattern written in Dutch, English, German and French and includes crochet charts. Some of the yarn stores mentioned above ship internationally (marked with a 🇺🇸).

Variëren met kleuren en/of grootte van de Vliegerdeken

Mocht een van de drie samengestelde pakketten je wel aanspreken, maar wil je er andere kleuren aan toevoegen? Uit een bol Durable Cosy fine haal je 4 vliegers (gehaakt met haaknaald 5,5mm). Je kunt de deken uiteraard ook groter maken als je wilt. Het haakpakket is dan je basis en voor elke baan extra haak je 12 vliegers (11 hele en 2 halve) extra (= 3 bollen Durable Cosy fine).

Voorverkoop (digitaal) haakpatroon Vliegerdeken

Wil je de deken met ander garen haken of in een andere kleurstelling dan de samengestelde pakketten? Bestel dan het haakpatroon los. Ook deze kun je nu voorbestellen en ontvang je 15 februari in je mailbox.

Ik hoop dat de haakpakketten en/of het haakpatroon van de vliegerdeken je aanspreekt en dat je net zoveel plezier zult hebben als ik met het haken er van! Ben weer benieuwd naar de mooie creaties die ontstaan. Deel je een foto ervan op Instagram? Voeg dan de hashtag #Vliegerdeken en/of #JipbyJan toe, dan zie ik hem voorbij komen. Op Facebook kun je je foto delen in de groep JipbyJullie. Dank je wel alvast!

Met grote dank 💕 aan:

 • Rita Dangremond en mijn tante Wies van de Ven voor het haken van de dekens Sand en Beach. Zij testten het patroon en de hoeveelheid garen benodigd voor de pakketten.
 • G.Brouwer&Zn voor het mogelijk maken van de haakpakketten en het beschikbaar stellen van het garen voor de voorbeelddekens.
Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl
Laatste berichten van

12 Responses

 1. Trudy
  | Beantwoorden

  Super mooie deken en wat leuk om te lezen hoe die tot stand is gekomen. Ik ben zeker van plan om de deken een keer te gaan maken.

 2. C.Geysendorpher Feijen
  | Beantwoorden

  Als ik de deken iets groter wil maken, wat zijn de nummers van de bollen die ik moet bijbestellen, en in welke winkels is het pakket te koop in de regio’s?

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Goedemorgen, dank je wel voor je interesse! Welke kleurencombinatie wil je maken (Beach, Pastel of Sand)? De winkels die ik nu weet staan hierboven genoemd. Zodra ik nieuwe door krijg, zal ik ze hier bij zetten. Mocht jou favoriete winkel ze nog niet aanbieden, dan kunnen ze de pakketten bij G.Brouwer inkopen.

   • C.Geysendorpher Feijen
    | Beantwoorden

    De beach is erg mooi…..

 3. C.Geysendorpher Feijen
  | Beantwoorden

  De winkels zie ik nog niet?

  • Janneke
   | Beantwoorden

   De winkels die nu bekend zijn staan hierboven in het blogbericht. Ik zal dit regelmatig updaten wanneer ik weer nieuwe zie.

 4. Annelies
  | Beantwoorden

  Wat heb je een super originele mooie deken ontworpen!
  Wat is de afmeting van de deken als die klaar is?

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor het compliment Annelies! Ongeveer 1.20 bij 1.60 m.

 5. roelie hulshof
  | Beantwoorden

  wacht op morgen voor patroon vliegerdeken heel benieuwd

  • Janneke
   | Beantwoorden

   Leuk! Het patroon is nu beschikbaar Roelie, heel veel haakplezier!

 6. […] mijn webshop of met een van de haakpakketten die bij verschillende handwerkwinkels te koop zijn. In deze blogpost vind je de namen van de winkels die me nu bekend […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.