Home » Haken » Een terugblik en een patronen top 5

Een terugblik en een patronen top 5

Op Instagram zag ik de laatste dagen de meest prachtige collages voorbijkomen met de tag #bestnineof2015. Heerlijk om te zien en ik kon zelf dan ook niet achterblijven. Dit waren de foto’s die mensen het meest leuk vonden:

Haakwerk Best Nine of 2015

Vandaag is het alweer de laatste dag van het jaar. Dan kan een terugblik én een lijstje natuurlijk niet ontbreken. De foto’s hierboven zeggen niet alles, dus ik heb het – terwijl het vuurwerk steeds luider begint te knallen – wat uitgebreider omschreven. En onderaan een top 5 van mijn haak- en naaipatronen.

Terugblik op op 2015

Bloggen

Hond in balans

Het jaar begon met een wat ongebruikelijke blogpost: het ging niet over haken, naaien of andere handwerken, maar over mij en het wankele evenwicht dat balans heet. Wat was het fijn om dit te delen. Niet in de laatste plaats om de verrassende hoeveelheid reactie die ik er op kreeg. Maar vooral ook omdat zovelen van jullie zich er in herkenden en/of zelfs iets hadden aan het opgestelde lijstje. Het heeft me aangemoedigd vaker meer persoonlijker stukken te schrijven.

Feestjes

In dit jaar ging ik ook voor het eerst naar een ‘haakfeestje’. Ik viel met de neus in de boter op Lisanne’s Let’s meet haakparty. Als je op Instagram de foto’s en haar eigen blogpost erover bekijkt, snap je: dat was wel een hoogtepuntje! En dat terwijl ik helemaal niet zo ‘outgoing’ ben. Ik ben nogal van het type ‘verstokte huismus’. Feestjes, zeker met onbekenden, die zijn toch… nou ja… eng.

Nu kende ik een aantal mensen op dit feestje al online. En dat bleek heel bijzonder: offline klets je daar dus zo mee verder alsof je elkaar al járen kent. Het gaf me de moed (en zelfs zin in!) vaker naar dit soort feestjes te gaan en dit jaar mocht ik dan onder andere ook nog naar de Garenproeverij bij Knotten en naar Dorien en Mabel’s HaakHighTea.

Haak High Tea 2015

En andere enge dingen

Naast bloggen over mezelf en feestjes met onbekenden waren er meer enge dingen dit jaar. Eng in de zin van: de ‘grenzen van mijn comfortzone oprekkend’. Zo kreeg ik de uitnodiging om aan te schuiven bij Saskia Laan in een uitzending van Koffie & Wol. Ik mailde heel snel ‘ja’ terug, voor ik me kon bedenken. Want hoe gaaf is het om daarvoor gevraagd te worden? Maar ik wist ook: als ik hier lang over na ga denken, dan durf ik niet.Koffie en Wol Studio

Maar wat was dit ook geweldig leuk om te doen. Saskia is enorm gezellig én houdt van haken, dus dan kan het al bijna niet stuk. Verder was de crew ook heel relaxed en kreeg ik zoveel leuke reacties op de uitzending, dat ik het zo weer zou doen. Over comfortzone-oprekkend gesproken!

Maar het meest eng…

Quote Wat zou er gebeuren

Aan het einde van die heel persoonlijke blogpost waar ik het aan het hierboven over had schreef ik:

En ik? Ik heb ook nog genoeg te leren! Zoals het stellen van doelen. Zonder me direct te verliezen in het hoe. Een mooi doel voor het komende jaar!

Oh men, heb ik dat geweten! Want naast al deze comfortzone-oprekkende dingen die ik hierboven al beschreef, besloot ik in mei van dit jaar dat ik een boek ga maken! Een boek!

(Ik schreef in deze blogpost hoe ik daartoe kwam en wat bovenstaande foto daarmee te maken heeft.)

Geen idee hoe ik dat aan moest pakken en nog steeds is niet alles helder, maar ik maak vooruitgang. Met zowel het boek als met mijn doel: ik leer en maak nieuwe dingen mee, ik heb ups en downs, ik worstel, kom boven en worstel weer verder. Maar uiteindelijk zal daar een, hopelijk heel gaaf, boek zijn over haken en naaien. Zoals het er nu naar uit ziet in augustus 2016.

Ik kan natuurlijk over de inhoud niet al te veel delen en laten zien (een van de dingen waar ik mee worstel: die geheimzinnigheid zo lang!). Zo nu en dan plaats ik sneak peeks, omdat ik het toch niet kan laten, hier op mijn blog onder de tag Mijn eigen boek of op Instagram.

Kortom: 2015 was een jaar waarin ik veel nieuwe dingen deed. Dingen die in eerste instantie eng of moeilijk leken en uiteindelijk toch leuk bleken! Dat moet ik dan in 2016 maar doorzetten. Ik ben niet van de goede voornemens, meer van het doorzetten van goede initiatieven: er een gewoonte van maken.

Top 5 (*ahum* 6) Jip by Jan Haak- en naaipatronen

In 2015 maakte ik naast heel veel nieuws voor het boek trouwens ook nog heel veel gratis haak- en naaipatronen. Dit was de top 5. Volgens jullie, want: het meest bekeken.

Nummer 1: Haakpatroon ribbelkrukje

Hoe haak je een krukhoesje of poef met ribbel

Dit was absoluut de nummer 1. Wat is het ontzettend leuk om al die gehaakte krukjes voorbij te zien komen op Instagram en op mijn Facebook-pagina! Er worden ook regelmatig poefen gehaakt volgens het patroon, maar de krukjes zijn ab-so-luut in de meerderheid. Dank jullie wel voor jullie enthousiasme!

Nummer 2: Naaipatroon Luieretui

Luieretui naaien

Deze vond ik zelf heel verrassend. Ik had ook op nummer 2 een haakpatroon verwacht, maar het werd deze tutorial om een luieretui te naaien. Overigens maakte ik deze tutorial niet in 2015, dus ik zal nog een nummer 6 toevoegen aan het lijstje 😉

Wat ik trouwens extra leuk vind, is dat dit etui op de foto werd gemaakt door mijn ene zusje voor mijn andere zusje. Ik maakte de bijpassende luiertas en zo konden we samen iets handgemaakts geven bij de geboorte van ons neefje, inmiddels al weer 2 ½ jaar geleden.

Nummer 3: Haakpatroon Poefdoily

Doily poefhoes haken

Aan het begin van het jaar werkte ik het patroon voor deze vrolijke doily, die je op een poef kan vastzetten, uit in meerdere delen. Je vindt de links naar de haakpatroondelen hier bij elkaar.

Nummer 4: Haakpatroon Wieberkussen

Wieber kussen haken Jip by Jan

Dit haakpatroon was eigenlijk bedoeld voor in mijn boek. Al hakende kwam ik er echter achter dat het stofje met wiebers, stippen en bloemen – dat de inspiratiebron was voor mijn haakwerk – volgend jaar niet meer in de collectie zou zitten. Dat leek me niet handig. En dus gaf ik het patroon alvast gratis weg hier op mijn blog. Een pre-boek-cadeautje 😉

Nummer 5: Haakpatroon Poncho rand

Haakpatroon poncho rand Jip by Jan

Dit patroon maakte ik ook officieel niet in 2015, maar werd dit jaar wel heel veel bekeken (en hopelijk ook gemaakt): het beschrijft hoe ik de rand haakte aan een van de vele ponchootjes die ik vorig jaar haakte.

Nummer 6: Haakpatroon vlaggetjes met friebelrandje

Haakpatroon vlaggetjes haken met randje Jip by Jan

Ik schreef eerst het patroon voor het haken van de vlaggetjes en in deel 2 volgde het haakpatroon voor het friebelrandje.

Ik zag net dat ik deze haakpatronen nog niet heb toegevoegd aan het totaaloverzicht van Jip by Jan tutorials, waar je alle haak- en naaipatronen van mijn hand vind (in principe dus…). Dat is dan meteen iets voor op mijn to-do-lijstje in 2016 😉

Tot slot

Ik hoop dat jij ook een waardevol 2015 hebt gehad en uit kunt kijken naar volgend jaar. Ik wens je een heel gezellig jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Ik wil jullie bedanken voor al jullie leuke reacties, in welke vorm ook, van het afgelopen jaar. Ik heb enorm genoten van het feit dat er zoveel leuke dingen werden gemaakt aan de hand van mijn patronen. Ik hoop volgend jaar weer een bijdrage te kunnen leveren aan jullie creativiteit!

 

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

27 Responses

 1. Jacquelien van Eerden
  | Beantwoorden

  Veel inspiratie in 2016.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Jacquelien, jij ook een creatief 2016!

 2. Patricia Caminada
  | Beantwoorden

  Een hele fijne jaarwisseling voor jullie allemaal en ik hoop je weer eens tegen te komen bij een “haakfestijn” in Rijssen 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Patricia! Jij ook alle goeds voor 2016 en we komen elkaar vast weer tegen bij ‘ons’ Wolhuis 🙂

 3. Nienke
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,
  Wilde even kwijt dat ik jouw blog altijd met veel plezier lees! Dingen die jij beschrijft zijn zo herkenbaar, zoals die ‘enge’ dingen 😉
  Bedankt voor alle mooie patronen, voor mij was het vlaggenlijntje favoriet. Heb er geboorte vlaggetjes van gemaakt voor de geboorte van ons dochtertje in juni. Als je het leuk vindt kom je ze maar eens bekijken op mijn blog!
  Hele fijne jaarwisseling en een sprankelend en creatief 2016 gewenst.
  Groetjes,
  Nienke

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk om je bericht te lezen Nienke! Heel fijn te horen dat je mijn blog met plezier leest en wat leuk dat je de vlaggetjes voor de geboorte van je dochter hebt gemaakt. Ik wens jullie samen ook een heel fijn en gelukkig 2016!

 4. Emily
  | Beantwoorden

  Hey Janneke,

  Wat een mooi jaar was het zo te zien. Ik geniet altijd heel erg van het lezen van jouw blog en het zien van jouw foto’s. ook de aflevering van Koffie en wol en ik gezellig zitten kijken. De patronen zijn zo ontzettend leuk en het ribbelkrukje staat absoluut op mijn lijstje voor komend jaar om te gaan maken. Heel erg bedankt hiervoor. Ik kijk echt uit naar jouw blog het komend jaar en ook naar je boek. Ik wens je een heel goed, gezond, gelukkig en creatief 2016 toe.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor je lieve bericht Emily, erg leuk te lezen! Jij ook alle goeds voor het nieuwe jaar en ik hoop ook een krukje van jou voorbij te zien komen dit jaar!

 5. Wat een mooi jaar was het, Jan – je hebt geweldig veel prachtige dingen gemaakt/gehaakt en genereus met ons gedeeld: dank daarvoor! En dan je boek ….. zo spannend en leuk! Zelden heb ik meer vertrouwen in een project gehad – het wordt een topper!
  Ik heb het al vaker gezegd, maar ik geniet altijd enorm van je blog posts: het is net alsof ik even virtueel bij je op de koffie kom voor een gezellig, interessant, grappig, leerzaam kletsje en onderwijl feesten m’n ogen ook nog eens door alle vrolijke, en vaak kleurrijke foto’s.
  Persoonlijk vond ik het een hoogtepunt dit jaar dat wij elkaar nu ook “in het echt” hebben ontmoet – ik ben erg blij met jou als (haak)vriendin! Graag meer van dit álles in 2016! Liefs, Marianne xx

  • Jan
   | Beantwoorden

   Absoluut een gedeeld hoogtepunt lieve Marianne, dat wij elkaar nu ook in het echt ontmoetten en we in elkaar (haak)vriendinnen vonden! Ik ben ook ontzettend dankbaar voor al je steun in de boekmakerij, dat waardeer ik enorm. Je geeft je tijd, luisterend oor en oordeel, heel waardevol!
   En wat fijn te lezen dat je virtueel bij mij op de koffie komt als je mijn blog leest. Weet dat je altijd welkom bent voor koffie in real life! Kus en liefs Jan ?

 6. Marlies
  | Beantwoorden

  Wat een prachtig jaar was 2015 met zoveel overwinningen. En 2016 wordt vast nog mooier met je boek! Ik ben in ieder geval erg benieuwd en kan niet wachten! Liefs,Marlies

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Marlies! Zo leuk te lezen dat meer mensen niet kunnen wachten (net als ik) op mijn boek. Leuk om dat gevoel te delen. Ik wens jou ook alle goeds voor het nieuwe jaar!

 7. Shirley
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  Wat een mooie terugblik op 2015! In 2015 heb ik je blog ontdekt en deze staat nu bij mijn favorieten, dus kom ik rekelmatig een kijkje nemen. Jouw blog is ook voor mij een grote inspiratie en dan bedoel ik niet alleen de patronen die je deelt, maar ook de geweldige foto’s op je blog. Het krukje en het wieberkussen staan nog op mijn todo-lijstje, dus ik heb in 2016 nog van alles te doen.

  Groetjes, Shirley 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Shirley, wat leuk dat je mijn blog ontdekte én dat deze in je favorieten belandde! Ik wens je een heel mooi en creatief nieuwjaar, met natuurlijk een gehaakt krukje en wieberkussen! 🙂

 8. Verie
  | Beantwoorden

  Een mooi gevulde blogpost, Janneke! Ik ben heel benieuwd naar je boek. Ennuh..je hoeft echt niet bang te zijn dat het overkomt of je iets eng vind op camera, je staat erop of het het al jaren doet, komt zeker door je spontaniteit! Ga zo door en ik wens je de beste wensen voor het nieuwe jaar zowel privé als hier op je blog.

  Liefs,
  Verie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat lief Verie, dank je wel! Jij ook een prachtig nieuw jaar gewenst!

 9. Zusje
  | Beantwoorden

  Whaaaa zilver voor ons zilveren etui! Het gaat om het patroon hè, gelukkig niet om mij als de perfecte naaister hahaha. Succes met al je knutsels en frutsels en vooral heel veel plezier weer het komende jaar. Dikke kus

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, inderdaad: zilver voor zilver! Maar misschien was het wel de touch van de niet perfecte naaister die het zo populair maakte. D’r zit me toch een boel liefde in ?
   Jij ook een prachtig liefdevol en knutselrijk nieuw jaar zusje! ?

 10. Margaret
  | Beantwoorden

  Wat een mooie terugblik naar 2015. Zo te zien voor jou een prachtig jaar.
  Ik wens je een inspirerend, creatief 2016 met veel plezier, geluk en succes.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je! Ja 2015 was mooi Margaret! Ik hoop ook voor jou. Ik wens je alle goeds voor het nieuwe jaar toe!

 11. Judith
  | Beantwoorden

  Wat heb je mooie dingen gemaakt! Heel leuk, om het zo in een lijstje te zien :o). En dan een eigen boek: supertof! Succes met 2016 :o)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja, een eigen boek, hoe gaaf he? Dank voor je leuke reactie en jij ook alle goeds voor 2016!

 12. Woooow, wat een overzicht! Ziet er echt super uit. Ik was al eens eerder op je blog komen kijken en heb (uiteraard) je patroon van het om haakte krukje al heel vaak voorbij zien komen in haakland. Maar als ik dit zo bij elkaar zie denk ik: ik moet je meer gaan volgen in 2016! 🙂 mijn goede voornemen dan maar? 😉 ik wens je heel veel succes met alles.
  Groetjes Lizette

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Lizette, wat een goed voornemen 🙂 Wat leuk dat je zo enthousiast bent, dank voor je compliment!

 13. Dank je wel voor al die prachtige patronen en fijne blogposts het afgelopen jaar! En natuurlijk heel veel plezier en succes in alles wat je dit jaar gaat doen. Ik kijk uit naar je boek!

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Daphne! Jij bedankt voor je fijne reactie hier. Jij ook alle goeds en veel creativiteit voor het nieuwe jaar!

 14. Ellis
  | Beantwoorden

  Goedemorgen. Wat een mooie poef. Ik ben bezig met kussens van ribbon xl in reliefsteken, deze is echter niet zo recht als hier op de foto. Krijg niet een strakke v. Meer iets gedraaid. Wat is handig om dit voorkomen. Alvast bedankt

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.