Home » Haken » Gehaakte poncho nr 4

Gehaakte poncho nr 4

Geplaatst in: Haken 13

Gehaakte poncho Lynn

Ook poncho nummer 4 is af (ondanks dat nummer 5 dus even een inhaalmanoeuvre maakte). In een vorige post zag je de paarse poncho al voor een groot deel af, de finishing touches ontbraken daar nog. En die geven een handgemaakt werk net even wat extra’s. Zoals de door nichtje zelfgekozen pompons. De bloemenkettingen die de kleinere nichtjes aan hun poncho kregen, waren een no-go. Omdat de kleine meisjes die dus ook al hadden. Want zo werkt dat blijkbaar.

Ik vroeg op Facebook alternatieven en daaruit koos ze dus de pluizige balletjes. Ik maakte de pompons met deze handige Prym-hulpjes. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon op een vork maken of met kartonnetjes.

Een ander detail dat ik zo leuk vind is het leren labeltje dat ik vastzette in de nek. Deze bestelde ik bij Nicollie via Etsy.

Gehaakte poncho Lynn

Garen

Ook voor deze poncho gebruikte ik Stylecraft Special DK, een 100% acryl garen. Je haakt het met haaknaald 4, dus het schiet lekker op (ten opzichte van bijvoorbeeld de tweede poncho die ik haakte met Catania).

Nichtje koos als basiskleur paars (1425 Emperor) en ik combineerde het met de volgende kleuren:

 • 1432 Wisteria
 • 1001 White
 • 1218 Parchment
 • 1712 Lime
 • 1316 Spring Green
 • 1062 Teal

Patroon

De basis van de poncho haakte ik net als de andere poncho’s volgens het haakpatroon van Drops op Garnstudio. Een kwestie van het aantal lossen aanpassen (altijd een veelvoud van 10 + 8) en daarna zoveel toeren haken als nodig is. Dat doe ik een beetje ‘schaal in op het oog’, afhankelijk van de lengte van het nichtje waarvoor ik haak.

Na een aantal toeren volgens het patroon ben ik overgeschakeld op een herhaling van de volgende twee toeren:

 • 1 vaste, drie lossen. Deze toer haakte ik telkens in een andere kleur
 • in de lossenboog drie stokjes, 1 losse. Deze toer haakte ik telkens met paars (1425 Emperor)

Na een aantal toeren haakte ik weer volgens het oorspronkelijke patroon (drie stokjes, 1 losse) met alleen paars.

Voor de rand koos ik een patroon uit het boek Haken & Kleur. Maar dan met minder kleuren dan in het boek, waardoor het een wat rustiger rand werd. Ik maakte dus wel een foutje in die rand, maar gelukkig wel consequent, waardoor het net lijkt of ik er m’n eigen draai aan gaf. Hierdoor golft de rand, terwijl dat in het boek niet het geval is. Nou ja, het voordeel van handgemaakt zullen we maar zeggen: altijd uniek 🙂

Tenslotte haakte ik langs de hals nog twee toeren omdat ik hem iets te wijd vond. Daarvan weet ik niet meer precies wat ik deed, maar het was iets met stokjes in waaiervorm in lichtpaars en daarna een toer vasten in limegroen.

Gehaakte poncho Stylecraft

Poncho link up

Ook ponchootje nummer 4 ga ik toevoegen aan de Poncho Linkup. Heb jij ook een poncho gehaakt? Laat hem zien en inspireer anderen!

En dan nu verder met poncho nummer 6, de laatste! Deze haak ik in verschillende tinten blauw en groen. Je kunt de vorderingen volgen op Instagram en Facebook.

13 Responses

 1. Inez
  | Beantwoorden

  Amaai, zo mooi die poncho nr. 4! De combinatie van al die mooie kleurtjes is fantastisch. Ondanks dat ik geen groot haakster ben, heb ik me prompt een pakket Stylecraft Special DK besteld in al die mooie kleurtjes. Weet nog niet wat ik ermee ga maken, misschien een mooi dekentje met granny squares…

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, wat leuk Inez, dat je gewoon een heel pakket garen hebt gekocht 🙂 De mogelijkheden zijn eindeloos, dus heel veel plezier ermee! En bedankt voor je compliment!

 2. Annette
  | Beantwoorden

  Wauw zo leuk!! Word zo blij van al de foto’s die je plaatst!!! 🙂
  Krijg er echt inspiratie en energie van! Ben nu nog aan het oefenen met mutsen maar wil graag een poncho of mooi kleedje maken!!! Even oefenen nog!!! 😉

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Annette, wat een mooi compliment! Als je mutsen kan haken, is een poncho echt niet moeilijk. Het is vrij recht toe, recht aan. En daarom ook zo heerlijk ontspannend om te doen vind ik. Veel succes!

 3. Liza
  | Beantwoorden

  Weer mooi geworden zeg! Lekker warm ook denk ik.
  Groetjes,
  Liza

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Liza! Ik hoop het wel, dat het lekker warm is!

 4. Talitha
  | Beantwoorden

  Heel inspirerend. En goed gekozen kleurencombinatie. Ik volg je op instagram en vergeet daardoor nog weleens je site te bekijken. Maar moet ik vaker doen. Te leuk om te missen. En bedankt voor je uitleg. Groetjes Talitha

 5. Neeltje
  | Beantwoorden

  Wat prachtig! Mijn schoonzusje haakt nu een soortgelijke poncho voor mijn jongste kind. Zij vraagt: hoe worden de kleine kleurelementjes aangebracht in het onderste deel, net voordat alles egaal paars wordt?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat een fijn schoonzusje Neeltje! Die kleine kleurelementjes is wat staat beschreven onder het kopje Patroon hierboven en dan de twee alinea: de verschillende kleurtjes door vasten en drie lossen te haken en dan weer paars, 3 stokjes en een losse. Komt ze er daar mee uit?

 6. Neeltje
  | Beantwoorden

  Dank je voor de snelle reactie, Jan! Ik geef het aan haar door. Zelf ben ik (als beginner 🙂 ) wel benieuwd naar de achterkant van de poncho. Zie je dan aan de achterkant van die kleurelementjes steeds losse draadjes van de andere kleur lopen?

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hoi Neeltje, Graag gedaan! Nee, je ziet geen draadjes aan de achterkant. De paarse stokjes worden om de lossen, die je in de verschillende kleuren haakt, gehaakt. Dus ook aan de achter-/binnenkant zie je de kleurelementjes zoals je ze aan de voor-/buitenkant ziet.

 7. annet
  | Beantwoorden

  hoi janneke, ben je nog steeds tevreden over deze stylekraft ? ik ben van plan om een omslagdoek van drops cotton merino te haken. heb jij daar ervaring mee ? ik.vind haaknaald 4 of 5 namelijk lekker snel.haken. Groeten !

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hallo Annet, Stylecraft haakte heerlijk en ook lekker snel. Ik heb helaas geen ervaring met Drops Cotton Merino, dus zou het je niet kunnen zeggen. Maar iets met een grote haaknaald kan ik zeker aanbevelen 🙂

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.