Home » Haken » Gehaakte poncho nr 3

Gehaakte poncho nr 3

En weer een nichtje blij gemaakt! Poncho nummer drie is af. Nog drie te gaan en dan zijn alle nichtjes voorzien. Omdat ik niet houd van massaproductie – maar het hier toch ernstig op begint te lijken – maak ik er telkens wat anders van door van garen en kleuren te wisselen en bij iedere poncho een andere rand te verzinnen.

Zie hier poncho 1 en hier poncho 2

Poncho Lotte Stylecraft Jip by Jan 01

Haakpatroon poncho

Net als bij de vorige twee poncho’s gebruikte ik het haakpatroon van Drops op Garnstudio.com voor de basis. Ik paste het aantal lossen aan omdat ik ander garen gebruikte, tot de gewenste lengte (54 cm in mijn geval), rekening houdend met het feit dat je uit moet komen op een meervoud van 10 + 8.

Haakpatroon rand

De rand haakte ik met popcornsteken, afgewisseld met toeren met stokjes. Ik werkte het hier uit in een haakpatroon.

Haakpatroon bloemenketting

De bloemenketting haakte ik ook aan de vorige poncho. De link naar het patroon en de extra beschrijving heb ik hier uitgewerkt.

Gebruikt haakgaren

Voor deze poncho probeerde ik een garen dat ik nog nooit had gebruikt: Stylecraft Special DK. Het is een 100% acryl garen. Ik kocht het bij Yla Lifestyle. Een bol kost € 2,50 en dat is niet veel voor garen met een looplengte van 295 meter. Ik moest wel even wennen aan dit garen, mede ook doordat ik de kleuren online had uitgezocht en ze anders zijn dan ik gewend ben. Maar gaandeweg draaide ik bij, de volgende bollen zijn al weer besteld 🙂

Het haakte wel heerlijk vanaf het begin: het splijt niet en het is minder zwaar dan katoen. Gaandeweg de poncho is dat ook een factor die meespeelt 😉

Wat wel lastiger ging dan met andere wol is het haken met de draad vanuit het midden van de bol. Iets dat ik recent ontdekte en op zich heel prettig is (je bolletje blijft stil liggen en wil er niet telkens al draaiend vandoor). Maar bij deze bollen wilde dat nog wel eens in een knoopje (lees: chaos) ontaarden.

Poncho Lotte Stylecraft Jip by Jan

Kleuren Stylecraft Special DK

De kleuren die ik voor dit ponchootje gebruikte:

1001 White
1010 Matador
1241 Fondant
1003 Aster
1019 Cloud Blue
1130 Candyfloss
1708 Petrol
1218 Parchment

Van Parchment had ik meer dan 1 bol nodig, dat is de hoofdkleur (beige). Van de andere bollen heb ik ruim over. Als je de verdeling iets anders doet (meer toeren met kleuren, minder basiskleur), kun je ook met 1 bol toe.

Het ponchootje woog 329 gram (inclusief rand en bloemenketting) en aangezien op 1 bol 100 gram kun je het in principe met 4 bollen haken als je minder kleuren wilt gebruiken.

En op naar poncho nummer 4!

Het garen ligt inmiddels klaar voor de vierde poncho. Nog drie nichtjes te gaan 🙂

Je kunt het haken van de volgende poncho volgen op Instagram en Facebook.

 

 

2 Responses

  1. Anita
    | Beantwoorden

    Wat een mooie ponchos heb jij gemaakt. Ik heb twee kleinkindjes en wil deze ook graag maken, maar dat is voor de leeftijd 2 en 2,5 jaar.
    Welke jij gemaakt hebt, zijn voor oudere kinderen, denk ik. Zou ik de steken kunnen halveren, denk je ?

    Ik hoor het graag van je.

    Mvrgr.
    Anita

    • Jan
      | Beantwoorden

      Hallo Anita, de laatste ponchootje waren ook voor jonge nichtjes (rond de 2 jaar). In het overzicht van Drops bij het patroon staat een indicatie van de grootte die je dan moet aanhouden voor de hals. Succes en veel plezier met het haken van de poncho’s voor je kleinkinderen!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.