Home » Winactie » Gehaakte col en een jasje voor de thee

Gehaakte col en een jasje voor de thee

Geplaatst in: DIY, Haken, Winactie 6

Deze week verscheen mijn garen top 5 (#myfavouriteyarn) op het blog RoestHaakt. Aan het einde van die post zie je dat ik nieuw garen binnenkreeg. Dat was deze wol: Naturalia van Borgo de’Pazzi.

Naturalia wol van Borgo de Pazzi De Knutselkeet

Op de handwerkbeurs ontmoette ik Sita Doornbos van De Knutselkeet. Zij had een stand op de beurs met onder andere dit prachtige garen. Ze had er zelf een heerlijke omslagdoek van om en was er zeer enthousiast over. Of ik deze wol niet eens wilde proberen. Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen 😉 Ik mocht een kleur kiezen en kreeg er een (enorme!) haaknaald en een kokosknoop bij.

Naturalia Borgo de Pazzi

Het is een Italiaanse wol die niet gekleurd wordt. De kleur van de wol, is de kleur van het schaap. Heel natuurlijk dus en na het recent zien van de afleveringen van De Slag om De Klerewereld, had ik dringend behoefte aan natuurlijk en verantwoord…

Je haakt (of breit) het met een zeer grote naald: 12 tot 15, maar groter kan ook (zoals ik deed bij de col, zie onder). Het is niet wasbaar in de machine, maar wel (koud) op de hand.

Na binnenkomst van de wol kwam voor mij het lastige deel: verzinnen wat ik zou gaan maken. Zoveel opties en ideeën! Ik besloot voor een col te gaan, maar dan wel met een steek die de wol eer aan zou doen en het liefst dan ook nog een die je niet al 100 keer bent tegengekomen op Pinterest. Ik pakte mijn Haakbijbel er bij. Een boek met 200 haaksteken, waaruit ik nummer 172 (Schuine clusters) koos. De beschrijving beloofde een vrij losse steek die toch een beetje stevigheid gaf. En aangezien ik niet van een te strakke sjaal of col houdt, maar er natuurlijk wel enige warmte wordt verlangd bij het dragen, leek me dit de steek voor dit project.

Ik rolde de streng op tot een (behoorlijke) bol en kon aan de slag.

Naturalia-Borgodepazzi-Knutselkeet-03

Zo zien de schuine clusters er uit: de eerste toer ‘hangen’ ze naar rechts en de volgende naar links.

Schuine clusters haken

Met haaknaald 20 schoot het lekker op en ik had de col in no time klaar. Even niet meegeteld dat ik nog niet zoveel haak op een dag als ik wel zou willen. Uiteindelijk deed ik er dus wel een paar dagen over. Ik heb zelfs een dag alleen maar naar het garen gekeken! Als ik alleen de tijd zou tellen die ik gehaakt heb, denk ik dat ik maximaal twee uur bezig ben geweest inclusief het vastzetten van het labeltje en het lint. En dit is het resultaat:

Gehaakte Colsjaal Naturalia wol

Gehaakte Colsjaal Naturalia wol

Gehaakte Colsjaal Naturalia wol

Gehaakte Colsjaal Naturalia wol

Gehaakte Colsjaal Naturalia wol

Gehaakte Colsjaal Naturalia wol

Mijn col was al veel eerder klaar dan dat de wol op was. En aangezien Naturalia heerlijk haakt (het voelt heerlijk zacht aan en splijt niet dankzij de fijne draad die om de los gesponnen wol heen gedraaid is) kon ik dat bolletje niet zomaar laten liggen.

Op een koude dag kwam de inspiratie: een ‘mug cosy’ voor mijn theemok 🙂

Naturalia wol gehaakte mug cosy

Naturalia wol gehaakte mug cosy

Hadden zowel de thee, als ik, het lekker warm 🙂

De mug cosy haakte ik met een iets kleinere, maar nog steeds forse, haaknaald: nr 12.

Winactie Naturalia wol

Win een streng Naturalia wol!

En nu iets waarvan jij het hopelijk ook warm krijgt: namelijk een winactie, mogelijk gemaakt door De Knutselkeet. Je maakt kans op

 • een streng Naturalia wol (120 meter/200 gram),
 • een haaknaald en
 • een kokosknoop.

Het enige dat je hoeft te doen is het formulier invullen en de vraag beantwoorden. Het geluk moet de rest doen. Je kan meedoen tot en met zondag 8 maart en ik maak maandag 9 maart de winnares bekend.

Succes!

6 Responses

 1. Lisanne
  | Beantwoorden

  WoW zo gaaf! Toen ik hem vorige week op Instagram zag was ik meteen verliefd! Ik vind je mug cosy ook zo gaaf!! Liefs Lisanne

 2. Rachel
  | Beantwoorden

  Prachtig!
  En sterkte met je blessure. Neem de tijd hoor anders ben je lang aan het herstellen.

 3. Ellen
  | Beantwoorden

  Supermooi garen! Leuke col heb je ervan gemaakt.. En die haakbijbel is toch wel erg fijn hè? 🙂

 4. Sofie
  | Beantwoorden

  Ik had je wol ook al gezien op IG, ziet er inderdaad heel zacht uit!
  Groetjes Sofie, haak ze!

 5. Sanne
  | Beantwoorden

  Prachtig!

 6. indoblessings
  | Beantwoorden

  Prachtige wol en een hele leuke col.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.