Home » Tutorial » Gehaakt kussen met wiebers

Gehaakt kussen met wiebers

Gehaakt kussen met wiebers Jip by Jan

Het gehaakte kussen met wiebers is klaar! Weer een W.I.P. (Work in Progress) van m’n lijstje. Nog steeds één te gaan…

Dit kussen met ruitjes en stipjes stond niet op het oorspronkelijke lijstje trouwens, maar kwam er per ongeluk bij op. Het was eigenlijk bedoeld als een project voor mijn boek. Maar ja, het stofje (Petunia Patchwork) dat ik gebruikte zal tegen de tijd dat mijn boek hopelijk verschijnt (volgend jaar) niet meer in de collectie zitten en dat is dan toch jammer. Want dat stofje was nou net de inspiratiebron voor mijn haakwerk en maakt dat de voor- en achterkant zo leuk bij elkaar passen. Vind ik tenminste.

Nou ja, kleine hickup dus, maar wel met een mooi kussen tot gevolg dat ik nu al wel vast mag laten zien 🙂

Ps: Onder het kussen zie je mijn gehaakte ribbelkrukje (patroon hier) en bovenop het kussen zit tijger met mijn eerste gebreide mutsje.

Wieber kussen haken Jip by Jan

Wat heb je nodig om het wieberkussen te haken?

De afmeting van het kussen is 40 bij 60 cm.

Ik haakte de wiebers met Phildar Phil Coton 4 van Handwerk.nl in de kleuren Elephant (licht grijs 0066) en Minerai (donkergrijs 0048). De stippen haakte ik met Craie (off white 0049). Van de beide grijze kleuren heb je 3 bollen nodig, van de witte 1 bol.

Verder 1 lapje stof Petunia Patchwork van Restyle (50 x 70 cm), drie stukjes lint en natuurlijk zo’n mooi leren labeltje (ik bestelde ze ooit bij Nicollie. Zij maakt ze niet meer, maar Joyce van Mez11 wel en op LeukeLabels via Etsy kun je ze ook bestellen).

Het Wieberkussen Haak- en naaipatroon – Deel 1

De wiebers zijn ongeveer 11 cm breed en 18 cm hoog. Ik haakte

 • 8 hele lichtgrijze wiebers,
 • 4 halve lichtgrijze wiebers (gehalveerd in breedte, voor aan de zijkanten),
 • 2 donkergrijze wiebers,
 • 6 donkergrijze halve wiebers (gehalveerd in hoogte, voor aan de boven en onderkant),
 • 3 donkergrijze wiebers met stippen en
 • 4 donkergrijze halve wiebers met stippen
Hele wieber/ruit haken

In dit patroondeel leg ik uit hoe je de ‘normale’ wieber/ruit haakt:

Toer 1: Start met 2 lossen en haak twee vasten in de eerste losse.

Toer 2: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak twee vasten in de eerste vaste uit de vorige toer.

Toer 3: Keer je werk, haak 1 losse en haak 1 vaste in de laatste vaste uit de vorige toer. Haak 1 vaste in de volgende steek en haak 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer.

Herhaal dit (1 losse, 1 vaste in de eerste t/m een na laatste vaste uit de vorige toer, 2 vasten in de laatste vaste uit de vorige toer) tot je de gewenste breedte of de helft van de gewenste hoogte hebt bereikt. Bij mij was dat na 17 toeren. Na die toer had ik 18 steken.

Vanaf dat punt ga je minderen:

Toer 18 en volgenden: Keer je werk, haak 1 losse en haak een vaste in de een na laatste vaste uit de vorige toer en in elke volgende steek ook 1 vaste (dus geen twee vasten meer in de laatste steek). Ga door tot je nog een vaste kunt haken. Zie ook onderstaand schema. Dat overigens mijn eerste poging tot een schema is. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Laat je ‘t weten?

Haakpatroon wieber ruit Jip by Jan

Daarna haak je een rand van vasten om je wieber. Beginnend links bovenaan, langs de linkerkant naar beneden, om de punt en langs de rechterkant omhoog.

Haak 1 losse en haak 1 vaste in de zijkant van elke toer tot je bij toer 17 bent. Haak daar twee vasten om de (flauwe) bocht te maken en haak weer 17 vasten naar beneden. Je bent dan in de onderste punt aangekomen. Haak twee lossen en nog een vaste in diezelfde punt. Haak 17 vasten omhoog, 2 vasten op het breedste punt en 17 vasten omhoog. In de bovenste punt haak je na de laatste vaste weer 2 lossen en een vaste. Sluit met een halve vaste en hecht af.

Halve wieber haken (in hoogte gehalveerd)

Het haken van de donkergrijze halve wiebers kun je op twee manieren doen: in de punt beginnen of beginnen met een brede basis. Ik deed beide: voor de halve wiebers aan de onderkant starte ik met een lossenketting van 17 steken (toer 16 van bovenstaand schema) en haakte daar 17 vasten in. Vanaf die toer elke volgende toer minderen, zoals je met de hele wieber deed vanaf toer 18 tot je nog maar 1 vaste kunt haken. Vanaf dat punt de wieber omhaken met vasten: vanaf de punt naar beneden, langs de onderkant (zorg dat je daar 18 vasten in haakt en 2 lossen om de bocht om te kunnen) en weer langs de zijkant omhoog. Sluiten met een halve vaste en afhechten.

Kussen haken met wiebers

De wieber met de gehaakte noppen en de halve lichtgrijze wiebers moet ik nog uitwerken. Wordt vervolgd dus…

Kan ik intussen nadenken over waar mijn nieuwe kussen mag liggen. In mijn ‘haakstoel’ in de woonkamer of op mijn langzaam groeiende stapel kussens in mijn werkkamer 🙂

Stapel gehaakte kussens Jip by Jan

Wiebers aan elkaar zetten

Ik zette alle wiebers aan elkaar met de matrassteek. Dat was trouwens ongelooflijk veel werk, daar had ik me best in vergist. Maar wel met een mooi resultaat vind ik. Je kunt ze ook aan elkaar haken met halve vasten, maar dan krijg je een naad en ik vind het met de matrassteek wel elegant.

Nadat alles aan elkaar gemaasd was, haakte ik er nog twee toeren stokjes omheen. Aan de zijkanten met lichtgrijs en aan de onder- en bovenkant met donkergrijs. Ik heb het geheel daarna nog geblockt (op mijn strijkplank, paste net).

Haakwerk op stof naaien

Ik knipte (sneed eigenlijk, ik gebruik zoveel mogelijk mijn rolmes om stof op de juiste lengte/breedte te snijden) de stof op dezelfde hoogte als de hoogte van mijn haakwerk en liet de breedte zoveel mogelijk intact. De extra stof aan de zijkant werd mijn ‘flap’ aan de binnenkant. Zo voorkwam ik dat ik een rits moest inzetten of knopen aan moest zetten. Als het even kan, vermijd ik die twee 🙂

Striklintjes en lusjes haken aan kussen Jip by Jan

Ik zette, om toch een soort van sluiting te hebben, drie lintjes vast op de stof. Daarna legde ik de goede kant van het haakwerk op de goede kant van de stof, vouwde de flap over het haakwerk en naaide langs de bovenkant, de zijkant (zonder flap!) en de onderkant. Keerde het werk om en haakte op de hoogten waar de lintjes zaten een lusje aan de zijkant van het haakwerk. Daarna kon de kussenvulling er in en haalde ik de lintjes door de zojuist gehaakte lusjes en klaar was ik: één WIP minder!

Wordt vervolgd

De haakpatronen voor de andere wiebers hou je dus nog tegoed. Als ik die heb uitgewerkt verschijnen ze uiteraard hier op mijn blog mét een winactie van Handwerk.nl waarmee je kans maakt op het garen en de stof voor zo’n zelfde kussen!

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl
Laatste berichten van

27 Responses

 1. Verie
  | Beantwoorden

  Ontzettend mooi is ze geworden, Janneke! Zo gaaf om een kussen te haken en tegelijkertijd een mooi stofje te gebruiken! Ik ben benieuwd naar de andere patronen en de komende give-away! Fijn weekend!

  Lieve-Groetjes,
  Verir

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Verie! Ik vond de combinatie inderdaad ook juist zo leuk.

 2. Gerlily
  | Beantwoorden

  Erg leuk geworden!

 3. Juffrouw Mier
  | Beantwoorden

  Dit is echt hogeschoolhaken. Supermooi. Ook zonder de matching stof had dit patroon best in jouw boek gekund.

  Groeten van Juffrouw Mier

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Juffrouw Mier. Ach, misschien ook wel, maar nu hoefde ik het in ieder geval niet langer geheim te houden 😉

 4. Wauw wat supermooi Janneke 😉
  Groetjes, Wendy

 5. Jos
  | Beantwoorden

  Superleuk!!

 6. moois van me
  | Beantwoorden

  wat een tof kussen ! Bedankt!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan en jij bedankt voor je compliment!

 7. Ine
  | Beantwoorden

  Heel mooi geworden. Had niet mis gestaan in je boek. Maar fijn voor ons dat we er nu al van mogen genieten!!
  Het is een duidelijk patroon geworden zowel in symbool als in uitleg. Top.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Fijn te lezen Ine, dat je het duidelijk vindt geworden! Dank je wel voor je leuke reactie!

 8. Carolien
  | Beantwoorden

  Wat een super leuk kussen. Dank je voor het patroon.
  Dit komt op mijn to-do lijstje te staan.

  Groetjes
  Carolien

  • Jan
   | Beantwoorden

   Graag gedaan Carolien, jij bedankt voor je reactie! Laat je zien wat jij er van hebt gemaakt? Ben benieuwd!

 9. Jacqueline
  | Beantwoorden

  Erg mooie kussen! Mijn moeder had de kussen op FB gespot en vind ‘m zo leuk! Wellicht ga ik er een voor haar maken alleen ben ik niet zo goed met stof…eens kijken hoe ik dit ga oplossen 😉

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Jacqueline! Waar zie je tegenop wat betreft het stofdeel? Een alternatief is natuurlijk ook de achterkant haken.

   • Jacqueline
    | Beantwoorden

    Naaien is nou gewoon niet mijn ding maar wel iets wat ik nog zou willen leren. Misschien toch maar gewoon een achterkant haken.

    • Jan
     | Beantwoorden

     Het is een van de simpelste dingen om te naaien, dus als je het maar een beetje kan, kun je dit ook. En anders kun je het altijd nog met de hand stikken, al is dat best een hele klus vind ik altijd. Maar een achterkant haken is natuurlijk ook een prima optie!

 10. Sofie
  | Beantwoorden

  Heel mooi. Leuk combi met de stof!

 11. Evelien Krijt
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,
  SUPER MOOI geworden!
  Ik kijk uit naar je boek!
  Groetjes Eef

 12. Annie
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  Ik ben bezig om het kussen te haken, maar waar kan ik het patroon vinden om de halve wieber (licht grijs/wieber in de lengte) te haken? Hierboven staat dat het patroon hiervan vervolgd wordt.

  Groet Annie

 13. Pauline
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke,

  Ik ben alweer een tijdje geleden begonnen aan dit kussen, omdat hij er prachtig uitziet. Knap om zo’n patroon te bedenken! Ik ben nu bijna klaar en vond het een hele klus. Ondanks dat ik regelmatig haak, heb ik toch een aantal ruiten overnieuw gemaakt, omdat ik het verschil in grootte te veel vond. Bij dit patroon is dat echt belangrijk. Nu ziet het er mooi uit en ik denk dat hij na het blocken mooi strak zal zijn.
  Bedankt voor het patroon en de goede uitleg,

  Groet,
  Pauline

 14. hanneke
  | Beantwoorden

  hallo,

  dit is leuk!! ik wil het gaan proberen, maar kan de beschrijving van de wiebers met stippen niet vinden, kijk ik niet goed?

  Groetjes beginnend haakster Hanneke

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.