Home » Haken » Gehaakt babymutsje voor mijn nichtje

Gehaakt babymutsje voor mijn nichtje

Geplaatst in: Haken, My home sweet home 17

Sinds mijn Koffie&Wol-debuut is er weer van alles gebeurd hier. De meeste dingen kan ik, zoals inmiddels bijna gebruikelijk, niet laten zien, maar sommige – heel fijn – wel. Zo haakte ik buiten alle boek-haaksels een babymutsje voor mijn (toen nog op komst zijnd) nichtje. Ik was perfect op tijd: in het weekend haakte ik het mutsje, dinsdagochtend kocht ik nog wat laatste cadeautjes voor erbij en dinsdagmiddag werden we gebeld: ze was geboren!

*pfiew*

(Ik was natuurlijk gewoon vet te laat begonnen)

Gehaakt babymutsje

Babymutsje haken patroon

Ik had zelfs nog even tijd om foto’s te maken voor ik het mutsje in moest pakken en naar het ziekenhuis racede.

Tijger werd weer van stal gehaald. Hij poseerde al eerder met een zelfde mutsje en keek toen al net zo niet blij. Het mutsje dat hij nu op de foto op heeft is het eerste babymutsje dat ik breide (en dat ik ook meenam naar de Koffie & Wol studio).

Gehaakt babymutsje | Gebreid babymutsje

Ik gebruikte het haakpatroon van McKinley’s closet voor het babymutsje. Het mooie babyroze garen zat in de enorme goodybag van het Lana Grossa-haakfeestje en kwam heel goed van pas: McWool Cotton Mix 130. De bloem haakte ik er uit de losse pols op. Als je zoekt op ‘Roos haken patroon’ vind je haakpatronen voor soortgelijke bloemen.

Gehaakte bloem

Langs de rand haakte ik de kreeftsteek. Zo’n leuke steek vind ik dat, het werkt zo mooi af. Je haakt bij de kreeftsteek vasten, maar dan achterstevoren. Dus je begint de toer en haakt dan terug naar rechts in plaats van naar links.

Ribbelkrukje voor onszelf

Op de foto hierboven zie je mijn twee ribbelkrukjes. Beide staan op mijn werkkamer. Toen we vorige week een nieuwe vloer kregen in de woonkamer en alles een beetje aan het verschuiven en herschikken waren, vroeg mijn man zich af waarom wij eigenlijk de enigen waren zónder zo’n ribbelkrukje in de kamer. Dat liet ik me geen twee keer zeggen, dook in de wolvoorraad (want de gele of roze verplaatsen was geen optie) en ging aan de slag:

Ribbelkrukje haken Patroon

Dit krukhoesje haakte ik met Lang Yarns Sempione. Heerlijke wol en heel geschikt vind ik voor dit patroon. Aan drie bollen had ik genoeg. Ik zette er, uiteraard, mooie leren labeltjes aan. Deze kreeg ik van Nicollie. Zij maakt ze helaas niet meer, maar schreef wel op hoe je zelf leren labels kan stempelen. Mocht je ze niet zelf willen/kunnen maken: Joyce van Mez11 maakt vergelijkbare labeltjes.

Zie hier het resultaat:

Gehaakte poef en gehaakt krukhoesje

Sommige mensen denken dat mijn hele huis vol haaksels ligt, maar dit is het wel zo’n beetje. Mijn werkkamer uitgezonderd. Daar is alles knal en kleur. En op het moment best vol. Maar onze woonkamer is juist heel licht. En gelukkig wel ruimtelijk en een stuk rustgevender.

Daar komt bij dat alle haaksels die wel pasten (gehaakte onderzettertjes bijvoorbeeld) door Max zijn aan- of opgevreten. Dan laat je het wel om met hart en ziel gemaakte haakwerken in de kamer te leggen. De poefs hebben ook een zwaar leven. Als Max de gekke vijf minuten heeft pakt hij ze graag op om er even (of heel lang, het is maar net hoe snel we ‘t in de gaten hebben) mee rond te zwiepen. Het is dus een wonder dat mijn ribbel- en bloemenpoef nog op bovenstaande foto voorkomen.

Doodelen

Tijdens vergaderingen doe ik het graag: ‘doodling‘ (het Nederlandse woord zou ‘doedelen’ zijn denk ik?). Al luisterend, gedachteloos kliederen tussen de aantekeningen door. Heel vergelijkbaar eigenlijk met haken. Maar om nou een haaknaald en garen mee te nemen naar het werk*…

Hoe dan ook, vaak zijn die doodles niets om over naar huis te schrijven, maar soms ontstaat er een freubel die ik wel ergens zou willen houden (zoals bijvoorbeeld deze). Ik ben daarom ook wat meer op de iPad gaan schetsen. Zo leuk om te doen!

Kindness is like snow Illustratie

Extra leuk aan het digitaal doodlen is dat ik allerlei materialen kan gebruiken die ik anders niet in huis heb, en al zeker niet door elkaar zou kunnen gebruiken (waterverf, fineliner, paintbrush enzovoort).

Eerste probeersel iPadPro

En, ook niet onbelangrijk: er zit een gum op. Kom daar maar eens om met verf.

*Over werk gesproken: daar heb ik onlangs samen met mijn collega’s blogcursus gehad van Edwin Vlems. We kregen uiteraard huiswerk: schrijf een blog (jawel ?). De resultaten daarvan verschijnen deze weken online. En nee, ik mocht niet over haken schrijven. Mocht je het leuk vinden te lezen waar ik en mijn collega’s ons dagelijks mee bezig houden, dit is de plek: Xelvin blog.

Haakathon bij Het Wolhuis in Rijssen

Gehaakte rode kater met hardloopshirtje

Weet je nog dat ik de rode kater haakte? Binnenkort organiseert Het Wolhuis ook een Haakathon in samenwerking met de Leprastichting: op zaterdagmiddag 12 december kun je meehaken voor het goede doel. Lees hier meer over hoe het werkt.

Ik ben er bij! Jij ook? Zou gezellig zijn!

 

Haakathon Rode Kater Leprastichting

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

17 Responses

 1. Heiltje
  | Beantwoorden

  Ik ben heel erg op zoek naar een haakpatroon van een mutsje.. Heb jij voor mij hier het patroon van? Ik vind deze zo leuk!

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je! De link naar het patroon van het mutsje (op McKinleys closet) staat hierboven in de tekst.

   • Heiltje
    | Beantwoorden

    Oh.. Dit is inderdaad dezelfde als die je eerder al showde! Het Engelse patroon… Jammer, ben niet goed in het vertalen.

 2. Barbara
  | Beantwoorden

  Wat een schattig mutsje, zo’n leuk cadeautje! Ik ben heel benieuwd naar de app waar jij in tekent op je Ipad. Ben al eerder aan het zoeken geweest naar een goede app maar tot dusver niet naar tevredenheid…
  Groet, Barbara

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Ja leuk he? Dank je!
   Ik gebruik Procreate.

 3. Ine
  | Beantwoorden

  Inderdaad schattig mutsje, misschien toch voor ons een patroontje uitschrijven…..; )

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je Ine! Het patroon is al uitgeschreven, de link er naar toe staat in de tekst hierboven.

 4. Ine
  | Beantwoorden

  Ps. Je debuut bij koffie en wol, was leuk.
  Saskia komt in januari bij mij in België, een workshop geven.

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Veel plezier alvast, altijd gezellig met Saskia!

 5. ingeniousbyme
  | Beantwoorden

  Wat een schattig mutsje! En inderdaad, doodlen is een ontzettend fijn tijdverdrijf!

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je! Ja heerlijk om te doen he? Fijn dat meer mensen dat weten ?

 6. Wendy's Mhaaksels
  | Beantwoorden

  Superschattig babymutsje, mooie kleur ook.
  Ja het doodlen herken ik wel, op school vroeger al 😉

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je Wendy! Op school is/was het natuurlijk ook een prima tijdverdrijf. Ze zeggen overigens dat je daardoor beter opslaat wat wordt gezegd, dus het is nog goed ook ?

 7. Margaret
  | Beantwoorden

  Gefeliciteerd met je nieuwe nichtje. Haar gehaakte mutsje is echt schattig. En het krukje ziet er prachtig uit zo naast jouw kussens. Hopen dat de hond deze met rust laat.

  Groetjes, Margaret

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Margaret! Dat hoop ik ook, voorlopig gaat het goed ?

 8. anja vd veen
  | Beantwoorden

  hoi Janneke, het patroon is helaas niet in het Nederlands kan iemand het vertalen, ik hoop oma te worden van ons eerste klein kind en wil een blauwe en roze haken.

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat je oma wordt! Het kost mij te veel tijd om het te vertalen, maar misschien kan je het iemand in je omgeving vragen? Of Googlen op Nederlandse patronen van babymutsjes? Die zijn er ook vast. Succes!

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.