Home » Haken » Ending my first crochet project & starting the next one

Ending my first crochet project & starting the next one

Geplaatst in: Haken 5

New crochet project Jip by Jan

Enthousiast haakte ik mijn eerste Granny Squares. En toen de derde ook nog bleek te kloppen (de eerste twee hadden een stokje of wat te veel), bleef ik daarop doorhaken. Toer na toer haakte ik door. Heerlijk, wat een ontspannen bezigheid. Ik was niet te stoppen. Ondanks dat ik natuurlijk al lang doorhad, dat mijn vierkant niet zo vierkant was als het moest zijn:

New crochet project Jip by Jan

Het midden zit er, zoals mijn moeder zou zeggen, krang in. Uiteindelijk is de lap wel weer vierkant, maar ten opzichte van elkaar klopt het niet meer. En hoewel de schoonheid van handgemaakt zit in de imperfectie, vind ik dit zelf niet meer mooi.

Maar toen was het garen op. Midden in een toer. En moest ik een beslissing nemen: stoppen of doorgaan. Het werd stoppen. Met dit project wel te verstaan, niet met haken in het algemeen. (Alsof dat nog een optie is!)

Ik wilde nu ‘officiele granny squares’ maken: heel veel losse vierkantjes haken, totdat je ze samen kunt naaien of haken tot een grotere lap. Dus fietste ik naar HobbyVision, voor nieuwe bolletjes haakgaren. Het werd hetzelfde soort haakkatoen, alleen nu vond ik ook een mooie fuchsia en liet ik het groene achterwege. Taupe kocht ik er ook weer bij, maar ik weet nog niet zeker of ik het er bij in ga haken. Ik vind de kleurencombinatie zoals op de foto erg vrolijk.

New crochet project Jip by Jan

Ik ben slecht in weggooien. En de reeds gehaakte, doch ‘krange’, granny laten liggen, vind ik ook zonde. En dus haak ik de nieuwe granny’s deels met de oude en loopt er nu dus een lijntje van het ene project naar het andere 🙂

New crochet project Jip by Jan

New crochet project Jip by Jan

Toen ik de bolletjes ging halen, heb ik me ontzettend ingehouden trouwens. Ik zag zo ontzettend veel mooi garen. Garen met zijde, garen in de mooiste herfstkleuren, garen in verschillende kleuren, garen voor lekkere mutsjes enzovoort enzovoort. Allemaal níet gekocht *geeft zichzelf een schouderklopje*.

Bij de kassa aangekomen, brak ik echter alsnog: op de toonbank lag een stapel ‘Mollie Makes Haken‘-boeken. En verkocht was ik.

New crochet project Jip by Jan

In het boek staan niet alleen erg leuke haakprojecten, met duidelijke uitleg en mooie foto’s, er zit ook een deel ‘theorie’ in. De basishaaksteken, inclusief illustraties, staan er helder in beschreven. Eigenlijk gewoon verplichte vakliteratuur *zei ze om zichzelf te overtuigen en de aanschaf te verantwoorden*. Later zal ik er een uitgebreidere recensie over schrijven en meer laten zien.

New crochet project Jip by Jan

Oh ja, en dan nog een vraagje voor de ervaren haaksters onder ons. Zo ziet de voorkant van mijn granny’s er uit. Volgens mij best aardig, al kan het vast strakker.

New crochet project Jip by Jan

Maar nu komt het: de achterkant. Ik las dat je de uiteindjes van je draadjes voor je haakwerk uitlegt en er dan overheen haakt en ze zo direct afwerkt. Ik vind dat er echter niet heel mooi uitzien. Doe ik het niet goed of deze manier? Is er een andere manier om ze mooi af te werken of is het een kwestie van beter m’n best doen?

New crochet project Jip by Jan

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

5 Responses

 1. Brigitte vS
  | Beantwoorden

  Zo heb ik het ook een tijdje gedaan, maar ik heb nu dus twee projecten met losse draadjes. Eeuwig zonde. Het mooiste resultaat is de draadjes met naald afhechten. En als je dat na elk vierkantje doet dan valt dat werk uiteindelijk wel mee.

 2. Ik vind de krange granny best wel charmant, maar ik zou hem inderdaad ook uithalen. Ik hecht ook de draadjes gewoon met een stompe borduurnaald met groot oog af, is best een klusje, maar het is en blijft handwerk 🙂 Succes leuk om je vorderingen te lezen en te zien

 3. Jackie
  | Beantwoorden

  dit klinkt precies zoals het bij mij gegaan is…
  Mijn eerste is ook niet helemaal goed vierkant, af en toe ergens een stokje te veel of te weinig.. Maar nog acceptabel voor het kussen wat het is geworden..
  Nu 2e project heb ik er zin in, snap het nog beter, ben zo trots dat ik zelfs aan elkaar kan haken…

  Vind de kleuren overigens erg mooi..

 4. Janneke Assink
  | Beantwoorden

  Dank jullie wel voor jullie reacties! Ik stap over op ‘t afwerken met de borduurnaald, helemaal duidelijk. Lijkt me inderdaad zonde om later met alles losse draadjes te zitten Brigitte!

 5. Natalie-Coco Belle
  | Beantwoorden

  Je ‘krange’ granny, komt denk ik door het aantal lossen dat je gebruikt in een hoekcluster. Dat moet minstens 2, max 3 zijn. Bij 1 losse op de hoek trekt je vierkant namelijk krom. Ik gebruik altijd 2 lossen op de hoek, 1 losse tussen de clusters aan de zijkant. Ik heb werkelijk nog nooit een ‘krang’ vierkant gehad.

  Over je tweede probleem.. ik ben ontzettend lui.. dus een borduurnaald pakken is voor mij al te veel werk. Weef je draad met de haaknaald door de bovenste lusjes van je stokjes en haal het om de losseboog tussen de stokjes heen. Bij de volgende cluster weer door de stokjes heen weven, en dan weer omhalen in de volgende cluster. Bij de volgende toer haak je dan de stokjes om de lossenboog, en zet je daarmee de draad uit de vorige toer vast. Afknippen en klaar! Niks nog eens met een naald aan de slag.. 😉

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.