Home » Haken » Einde van de poncho-haak-marathon

Einde van de poncho-haak-marathon

Poncho Anne Stylecraft Special DK

Poncho nummer zes is klaar en daarmee is mijn poncho-haak-marathon ten einde. Deze laatste haakte ik ook met Stylecraft Special DK, net als nummers 3, 4 en 5. Ik haakte ze allemaal in andere kleuren en allemaal met een andere rand. Zo is het leuk gebleven tot het einde.

Poncho anne coll02

Garen

Stylecraft Special DK dus, dat ik kocht bij YLA Lifestyle. De kleuren voor deze poncho:

 • 1034 Sherbet
 • 1068 Turquoise
 • 1708 Petrol
 • 1422 Aspen
 • 1316 Spring Green
 • 1003 Aster
 • 1019 Cloud Blue

Patroon

De basis van de poncho haakte ik net als de andere poncho’s volgens het haakpatroon van Drops op Garnstudio. Voor de rand raakte ik geïnspireerd door dit patroon van Haak maar raak. Ik haakte langs de onderkant telkens – drie stokjes, een picotsteek van drie lossen en drie stokjes- in een steek uit de vorige toer, daarna een halve vaste in de vierde steek daarna en zo verder. Voor boven langs de hals vond ik de ontstane driehoekjes wat te groot dus daar haakte ik ze iets anders waardoor ze lager, wat meer plat, bleven. Daar liet ik het ook bij een rand, alleen in de achter toer gehaakt. De voorste toer liet ik leeg. Ik vond het effect wel leuk zo, met de extra rand er om heen.

Poncho Anne Stylecraft Special DK

Linkup

Ook mijn, voorlopig, laatste poncho ga ik natuurlijk toevoegen aan de Poncho Linkup. Heb jij ook een poncho gehaakt? Laat hem zien en inspireer anderen!

Nichtje kwam de poncho vanavond ophalen en ik dacht snel even foto’s te maken terwijl het ponchootje aan is. Dat geeft toch een beter beeld dan wanneer hij op een stoel ligt. Maar dat stil zitten voor de lens… dat valt natuurlijk helemaal niet mee als je bijna 2 bent. Waardoor we nu wel ook de achterkant van het ponchootje kunnen zien 🙂

Gehaakte poncho Anne

Nieuw haakproject

Hoewel ik het poncho’s haken dus leuk ben blijven vinden tot het einde, ben ik toch ook wel weer blij dat ik aan wat anders kan beginnen. Want terwijl ik in die marathon zat, bleef de stroom van ideeën gewoon doorgaan. Waar ik dus niets mee kon, want ik houd niet van met meerdere dingen tegelijk bezig zijn.

In de herfstvakantie kon ik het echter toch niet laten en ontpopten zich ineens twee nieuwe projecten (ik begon aan de tas uit deze DIY Weekend Inspiratie en aan een variant op deze mooie sjaal van Happy in Red). Die dus nog liggen te wachten op nog een keer extra vrije tijd, want ik kreeg ze niet af.

En vanochtend begon ik aan de gehaakte vlaggetjes voor mijn nieuwe kamer. Vorige week liet ik het garen al zien dat ik daarvoor haalde. Zie hier de eerste toeren:

Gehaakte vlaggenlijn Drops Paris

Ik twijfelde vorige week nog of ik het paarse en rode garen er ook aan toe zou voegen. Inmiddels is de beslissing zoals je ziet genomen én voegde ik er zelfs nog meer kleuren aan toe: fuchsia en zilver. Ik had geen fuchsia garen van Drops Paris gekocht, dus pakte ik Catania. Dat is echter dunner garen (haaknaald 3, Drops Paris haak je met naald 5), dus haak ik het met dubbel draad. Bij het doorzoeken van mijn wolvoorraad viel mijn oog ook nog op een restje zilvergaren van Phildar, dat ik vorig jaar gebruikte voor een gehaakt mutsje voor een van mijn nichtjes. Het is heel dun en ik had nog maar een bolletje, dus haken met dubbele draad was geen optie. Daarom gebruikte ik het voor het laatste randje vasten langs de onderkant van het vlaggetje.

Gehaakte vlaggenlijn Drops Paris Haken en Kleur

Nu alleen nog de bolletjes onderaan haken en het eerste vlaggetje is klaar. Of nou ja, vlagge’tje’, het wordt een aardige lap. Dus ben ik straks sneller van muur naar muur 🙂

Het patroon voor de vlaggenlijn komt uit het eerste boek Haken en Kleur.

My home sweet home

Verder wilde ik jullie nog mijn nieuwe stolp en windlicht laten zien. Ik had voor deze ramen al jaren dezelfde glazen stolpen staan. De tijd, en met name twee voetballende jongens, had ze echter geen goed gedaan. De jongens hadden een van de deksels er af gekegeld en inmiddels zaten er ook wat barsten in. Maar ik houd niet van winkelen. Te veel opties en ik kan moeilijk kiezen. Dus stelde ik het vervangen telkens uit. Afgelopen zaterdag heb ik me er dan toch toe gezet. De keuze was weliswaar reuze, maar de geringe diepte van mijn vensterbanken beperkte mijn opties drastisch en ik werd heel fijn geholpen (bij Anne-Marie Wonen in Holten).

Ik haakte er nog bloemen aan (van een restje wol van de gehaakte poef) en wilde die jullie laten zien. Maar Max, inmiddels gewend aan al ons gefotografeer, dacht waarschijnlijk dat het me om hem te doen was en ging er als een professioneel – doch ietwat verveeld – model voor zitten. Nou ja, je kunt ze alsnog zien toch?

Gehaakte bloem aan stolp

 

4 Responses

 1. Inge Roosen
  | Beantwoorden

  Poncho-haak-marathon…mooi woord maar inderdaad toepasselijk! Ik vind ze allemaal even mooi maar kan me indenken dat het nu leuk is om met andere dingen bezig te zijn.
  De foto van Max vind ik de max!!!
  Mooie stolpen en die poef blijft ook blinken.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Inge! Het is zeker leuk om nu weer wat anders te maken. Volgend jaar komt er vast nog wel weer een ponchootje, in lentekleuren ofzo;-)

 2. Gaëtane Goffin
  | Beantwoorden

  Amai zeg, wat een werk! En wat leuk gedaan! Mooie kleurencombinaties! Ik vroeg me af vanwaar jouw labeletjes komen, die lederen? Zo mooi!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Gaëtane! De labeltjes bestelde ik bij Nicollie via Etsy. Zij is er echter mee gestopt. Jammer he? Want ik vind ze zelf ook heel erg leuk.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.