Home » Persoonlijk » Weet je nog, deze foto?

Weet je nog, deze foto?

Weet je nog, deze foto?

(en hier op Facebook)

Dit is waar dat over ging:

Ik ga een boek maken

Zo, dat is er uit.  En dat is heel wat. Want ik heb nog geen idee hoe. En wie mijn blogpost ‘Het wankele evenwicht dat balans heet’ heeft gelezen snapt hoe lastig dat is voor mij: een doel stellen zonder nog maar een idee te hebben van het ‘hoe’. Want alle ideeën die ik heb, moeten eerst door het ‘ja maar hoe dan?’-filter. En daar komen dus niet snel heel grootse en wilde plannen doorheen. Een haakidee bijvoorbeeld gaat nog wel. Ook omdat de schade niet groot is, wanneer zo’n idee in werkelijkheid niet is wat ik er van verwachtte. En omdat ik weet dat ook zo’n ‘misbaksel’ onverwacht toch ook wel weer leuk kan zijn of zelfs weer nieuwe ideeën oproept. Boven dat ‘ja maar hoe dan’-filter zweeft al wel een tijdje iets. Iets dat maar geen handen en voeten wilde krijgen, niet lekker voelde. Je snapt dat zoiets al helemaal de andere kant van het filter niet haalt. Want als ik al niet weet ‘wat’ en ‘waarom’, dan is het ‘hoe’ er bij verzinnen wel heel erg lastig. En dan is het een voordeel om een paar dagen weg te zijn met mijn man.  Nu weten jullie wellicht dat ik een verstokte huismus ben (zie ook ‘Why I love Staycations’). Maar de jongens waren met mijn ouders naar de camping en mijn man vond het lekker dat wij dan met z’n tweetjes weg zouden gaan. Hij weet inmiddels dat je zo’n idee bij mij even moet laten weken en dat ik dan alsnog niet enthousiast ben, maar wel mee ga. En dat ik het uiteindelijk toch altijd weer hartstikke leuk vind.

 

 

Zo ook deze keer.

We zaten in een heerlijk hotel in de bossen bij Apeldoorn. Met alle tijd aan onszelf en ongelooflijk lekker eten. En tijdens dat lekkere eten: geen kinderen aan tafel! En dus kwamen we op heel andere teksten. Zoals dat ik lekker in m’n vel zit en zo dankbaar ben voor alles wat ik heb, de kansen die ik krijg en gekregen heb en dat ik het gevoel heb iets terug te willen doen. Niet aan iets of iemand specifiek, maar aan de wereld in het algemeen. En dat ik wel vaker het gevoel heb gehad ergens te willen helpen (als ik weer eens ellendige verhalen lees over kinderen die een pleeggezin nodig hebben, of een hond die opgevangen moet worden, vrijwilligers die nodig zijn), maar dat dat nooit goed voelde. Want ik geloof erin dat iedereen er meer bij gebaat is dat je iets doet waar je je talenten voor kan gebruiken en/of waar je zelf ook energie van krijgt. Dat je ook dan in balans blijft en je zo langer kan inzetten.

Daarnaast ben ik meer van de hulp op afstand, meer van de indirecte invloed. Ik zou bijvoorbeeld heel graag op zoek gaan naar meer duurzaamheid en jullie mee willen nemen in mijn zoektocht. Zodat we allemaal net wat bewuster omgaan met die planeet waarop wij leven. Niet om je te vertellen hoe het moet, maar gewoon, ter informatie. Zodat jij er mee kan doen wat jij wilt. En ik zou graag meer willen vertellen over de methodes en theorieën die mij in de praktijk geholpen hebben (een aantal ervan kun je al lezen in die eerder genoemde blogpost over balans). Omdat ik er in geloof dat als je je meer bewust bent van jezelf, je karakter, je sterktes en je zwakten, je keuzes kunt maken die beter zijn voor jezelf en de wereld om je heen.

Al pratend kwamen we erop dat het prima te combineren is met een ander idee dat het filter nog niet was gepasseerd: het maken van een boek.

Ik heb ongelooflijk veel lol aan het schrijven van mijn blogposts en het uitwerken van mijn haaksels in patronen waar jullie weer veel lol mee hebben. Op zich zou ik daar natuurlijk een boek mee kunnen vullen. Maar dat voelde nooit goed. Ik heb namelijk een boekenrek vol met soortgelijke haak-, brei- en DIY-boeken en dat is nog maar een fractie van het totale aantal dat is gepubliceerd.

Boekenrek Handwerkboeken

Allemaal even leuk, maar ik heb niet het gevoel dat ik daar iets aan bij kan dragen in die vorm en het antwoord op een belangrijke vraag ontbrak: “Waarom zou ik dat doen?”. Voor het geld hoef ik het niet te doen. Dat klinkt heel blasé, maar ik bedoel: mijn man en ik werken allebei, we hebben het goed en als ik meer zou willen verdienen, is het waarschijnlijk meer rendabel om nog meer te werken. En iets voor het geld doen is voor mij sowieso geen goede reden: het zou me niet motiveren er alles uit te halen wat er in zit. Een van de redenen om het wel te doen is dat ik het ontzettend leuk vind weer iets nieuws te leren, een nieuwe wereld (het liefst veilig en wel vanachter m’n laptop ;-)) te ontdekken waarbij ik mijn talenten verder kan ontwikkelen. En ‘en passant’ af en toe uit m’n comfort zone moet stappen.

Combineren

Wat nou, zaten we heerlijk te filosoferen tijdens de zoveelste geweldige gang (we waren de tel al snel kwijt), als we deze twee zaken zouden combineren: een boek maken én iets goeds doen mét behoud van balans?

Dat werd: een boek maken over zowel vrolijke en het liefst ook duurzame haak- en andere handwerkinspiratie gecombineerd met verhalen/columns over persoonlijke ontwikkeling en hoe die twee hand in hand gaan. En met de opbrengsten (waarvan ik natuurlijk hoop dat die er gaan zijn) ga ik iets doen met duurzaamheid. Investeren in projecten waar zowel mensen die het goed kunnen gebruiken als onze planeet beter (of minder slecht) van worden. Ik droom over Tony’s Chocolonely of Return to Sender-achtige dingen. Dat soort projecten.

Allemaal supervaag nog en dus heul spannend voor een ‘ja maar hoe moet dat dan allemaal’-type als ik, maar ik ga er gewoon aan beginnen en ik zie wel hoe het loopt. Belangrijkste is dat ik er lol aan blijf houden, dat ik er van leer én dat ik iets bijdraag. Dan wel aan dat nog-te-vinden-project, dan wel aan jullie leven. Want ik hoop natuurlijk wel dat het boek jullie uiteindelijk gaat inspireren. Dan wel tot leuke nieuwe creatieve haaksels en andere handwerken, dan wel dat je wat gaat hebben aan mijn verhalen over persoonlijke ontwikkeling. Het liefst beide 😉

Handig: een boek-boekje

Het boekje dat ik kreeg van Lisanne (van Draad en praat…) op haar #letsmeethaakparty heb ik sindsdien bij me en daarin noteer ik alle ideeën die me sinds mijn keuze te binnen schieten. En dat zijn er veel! Over haakpatronen, leuke dingen om te naaien, theorieën waar ik meer over wil vertellen (maar dan niet zo droog als het woord ‘theorieën’ doet vermoeden ;-), partijen waar ik mee zou willen samenwerken, de opmaak van het boek en oh, nog zoveel meer.

Boek notitieboekje, haken en koffie

Boek notitieboekje

Met focus ontdek je andere dingen

En weet je wat het leuke was (los van dat het leuk is als heel veel hersenspinsels ineens samen op hun plek vallen)? Toen we dit een keer hadden besproken en ik weer richting had, vielen me ook opeens andere dingen op. Zo waren we in Apeldoorn en kwamen we via de app ‘Eerlijk winkelen’ bij Eigen terecht. Een ontzettend leuke winkel met een verhaal, waar je fair trade, biologische en ecologische producten vindt. Het paste helemaal in ons straatje en we hadden een heel leuk gesprek met de dames in de winkel. We vonden er hele leuke kaartjes van Gewoon Jip, een lekkere wollen deken (een aandenkdeken, “aandeken” zoals een vriendin het noemde) en Seepje, een 100% natuurlijk wasmiddel. Alleen al om de verpakking doe je er graag de was mee 🙂

Eigen Apeldoorn Seepje Klippan

En terwijl ik die wasjes ga doen, gedichtjes ga ophangen en lekker onder m’n deken kruip, ga ik verder met de ideeën, uitwerkingen en alles wat nodig is om dat boek vorm te geven.

Zo, dat was een heel verhaal.

Ik ben zo benieuwd wat jullie er van vinden! Laat je het weten?

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

25 Responses

 1. Hi Janneke,

  Wat mooi om te lezen. Vage flarden, een sterk gevoel daar iets mee te moeten, geteisterd worden door de haalbaarheidsfactor of het te concreet willen hebben alvorens te beginnen. Het laten broeden van ideeën, soms maanden, soms jaren, is belangrijk. Er bewust en onbewust mee bezig zijn en opeens gaat het snel. Ik vind je insteek en idee geweldig en geloof hier 100% in. Ik heb je eerdere berichten gelezen en je kunt mensen iets meegeven, dat in combi met haken, supergaaf, ik geloof erin en ben ontzettend benieuwd naar je ontwikkelingen en het finale boek 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat een fijne reactie Saskia! Het is een enorme opsteker als iemand schrijft er in te geloven. Ik kan dan wel van die hersenspinsels hebben…
   Dat laten broeden, dat is inderdaad heel fijn en ook belangrijk. Tot nu toe voelde het niet goed en nu, nu alles op z’n plek valt, wel! Dank je wel!

 2. Verie
  | Beantwoorden

  Super, ‘k ben nu al benieuwd, Janneke. De combi van je schrijfsels komen vast mooi overeen met de foto’s. Veel succes!!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 3. sandra
  | Beantwoorden

  Wat spannend allemaal. Ik herken het gevoel wel. Maar je man heeft gelijk….wat kan er gebeuren… Succes met je plannen en voor je het weet staat je boekje vol ideeen.
  Groetjes Sandra

  • Jan
   | Beantwoorden

   Mijn man heeft altijd gelijk zegt ie 😉 In dit geval geef ik hem ook gelijk: wat kan er gebeuren. Helemaal niets, als ik de belangrijkste zaken altijd voorop laat staan waarvan ‘Lol hebben’ een heel belangrijke. Dan kan het niet mis gaan 🙂

 4. Loes
  | Beantwoorden

  Hallo Janneke, wat een prachtig verhaal! En wat mooi dat jouw man je het laatste zetje heeft gegeven. Ik vroeg jou al eerder wanneer je eerste boek uitkomt en nu gaat het echt gebeuren. Ik ga het zeker aanschaffen want jij bent een grote inspiratiebron voor mij! Heel veel succes! Liefs, Loes

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat lief Loes, bedankt voor je vertrouwen! Heerlijk he, zo’n man? Ik ben er ook heel blij mee 🙂
   Jij bent inderdaad een van de degenen die me al eerder vroegen om een boek. En nu gaat het er gewoon komen, leuk!

 5. Johanneke
  | Beantwoorden

  Lieve Janneke, wat geweldig om te lezen! Ik wil je graag twee dingen meegeven: wat je voor ogen houdt wordt waar! Dus zie dat schitterende boek dat je vanuit je hart schrijft voor je, telkens weer. Je zult verstelt van jezelf staan!

  En het tweede: alles wat aandacht krijgt groeit! Zo ook jouw ontwikkeling, jouw relatie, jouw boek.

  Veel ontdek en schrijfplezier! Houd je ons op de hoogte?

  Lieve groet, Johanneke

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je Johanneke, voor je lieve woorden. Ik ga je tips zeker meenemen en houd jullie zeker op de hoogte! (al is het alleen maar omdat ik zo lang m’n mond niet kan houden natuurlijk ;-))

 6. Ine
  | Beantwoorden

  Een project wat ook mij na aan het hart ligt.
  Neem je tijd,
  en het zal vorm krijgen.
  Veel succes

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ine! Ik zal zeker m’n tijd nemen, al is het maar omdat die natuurlijk beperkt is. Maar ook omdat het daarmee mooier gaat worden, zowel het boek als het proces.

 7. Simone
  | Beantwoorden

  Zojuist geboeid je verhaal zitten lezen! Ik wens je veel succes met het volgen van je hart. Doen van je blij van wordt is iets wat ik iedere dag probeer na te leven. Ik volg je met plezier en ben benieuwd wat hier uit gaat komen! Lieve groetjes Simone

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Simone voor je lieve reactie en wat fijn te horen dat je me met plezier volgt! Wat goed dat jij ook iedere dag probeert te doen waar je blij van wordt!

 8. Joyce
  | Beantwoorden

  Wauw Janneke! dat is goed nieuws 🙂
  leuk hoor! ik kijk er nu al naar uit, het boek komt zeker bij Mez11 in huis.
  Heel veel succes! GENIET!
  Liefs van Mez11, Joyce

 9. Femke
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke!
  Wat ontzettend leuk. Ik word er ook helemaal enthousiast van. Leuk dat je doet wat jouw een goed gevoel geeft.
  Ben erg benieuwd naar jouw vorderingen in dit creatieve proces en het uiteindelijke boek natuurlijk.

  Succes en plezier :-).

  Groetjes Femke

 10. Christel
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke, ik ken dat: een geweldig idee hebben dat ‘niet door het filter komt’. Maar ik denk dan altijd maar: als de tijd er rijp voor is, dan komt het vanzelf. En voor jou is de tijd nu rijp, blijkbaar. Ik vind het geweldig dat dit idee wel door je filter is gekomen! Ik hoop dat het allemaal gaat lopen zoals jij dat voor ogen hebt en ik ben heel benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

 11. Zo herkenbaar! Mooi dat alles op z’n plek valt. Ga ervoor en ik wens je heel veel plezier en succes met het boeken-maak traject. Ha ha en uit eigen ervaring kan ik zeggen; een boek maken doe je niet voor het geld 😉 Maar o wat is het stoer om een eigen boek te hebben!

  • JipbyJan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Lisette! Ik doe het gelukkig ook niet voor het geld, ik wist al dat ik dan beter wat anders kon gaan doen ? Moch je verder nog tips (of afraders) hebben dan hoor ik het graag!

 12. Karin
  | Beantwoorden

  Volg je hart dan kan het niet verkeerd gaan. Gezien alle mooie dingen die je hebt gemaakt zal je boek zeker een topper worden. Met sneakjes is het bijna te spannend om te wachten. Heel veel plezier en succes met je boek.
  Volg je hart!!!

 13. Amanda
  | Beantwoorden

  Ik zou graag een popcornsteek willen leren haken en een mooie najaarsjaal.

 14. Kitty
  | Beantwoorden

  Ik wil graag een mooi woondeken terug zien in je boek

 15. […] Het is nu namelijk twee jaar geleden dat ik de beslissing nam een eigen boek te maken. Je leest hier terug wat de aanleiding was. Een jaar na het nemen van die beslissing, en vele haak- en naaiuren, […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.