Home » Mijn eigen boek » De cover van mijn boek Haakspiratie

De cover van mijn boek Haakspiratie

Het was vorige week een jaar geleden dat ik besloot een boek te maken. Tijdens een paar dagen weg met mijn man kreeg ik het laatste zetje. Om er voor te zorgen dat ik geen uitweg bedacht, deelde ik mijn beslissing zo snel mogelijk daarna met jullie hier op mijn blog.

Daarna werkte ik een voor een mijn WIP’s af: ik wilde geen onafgemaakte projecten meer hebben rondslingeren en met een schone lei aan het boek beginnen. Ik kan het iedereen van harte aanraden. Ook als je geen boek gaat maken.

Via Facebook en Instagram zagen jullie vervolgens de allereerste bol garen die werd gebruikt voor een van de boekprojecten:

Eerste bol garen Haakspiratie

Deze mooie mintgroene bol DMC Natura XL werd (samen met een aantal soortgenoten) een babydekentje, waarvan je een sneak peek op de cover ziet en ook via de hashtag #jipbyjanboek zie je hem voorbij komen.

Via diezelfde hashtag gaf ik meerdere voorproefjes. Maar allemaal zonder echt te kunnen delen wat het nu allemaal ging worden. Lastig vond ik dat, dat geheimzinnige. Ik was gewend altijd alles waar ik mee bezig was te kunnen laten zien, dat kon nu niet meer.

Gelukkig had ik een fijne groep dames (dank, dank, dank!) waaraan ik de uitgewerkte patronen stuurde samen met foto’s van het project, zodat zij mijn verzinsels konden testen. Kon ik toch nog iets delen, zij het in beperkte kring. Los van het feit dat het fijn was om met ze te delen, was het ongelooflijk fijn een klankbord te hebben tijdens het opdoen van deze nieuwe ervaring. Want ik kon dan al wel haken en naaien, een boek maken is toch wel even iets anders.

Voorkant Haakspiratie

Ik vind het zo super gaaf dat ik jullie nu, een jaar later, de voorkant en titel van mijn boek kan laten zien!

Boek Haken en Naaien Haakspiratie Janneke Assink

Haakspiratie gaat het boek dus heten. Het is vooral een boek over haken, waarbij er gecombineerd kan worden met naaien. Zodat je bijvoorbeeld zelf een binnenkant in je gehaakte tas kunt naaien, een lakentje passend bij je gehaakte babydeken of – heel handig – een kussenhoes in de stof die past bij je haakwerk.

Kunnen naaien is absoluut geen must. De naaiprojecten die er in staan zijn eenvoudig en er staan ook veel ‘alleen-haken’ projecten in, zoals bijvoorbeeld een lace square deken (je ziet een klein voorproefje op de achtergrond van de foto linksonder), een krukhoesje en een fijne omslagsjaal.

Verder hoop ik je vooral te kunnen inspireren met het boek om er je eigen draai aan te geven en dus staan er veel variatietips in.

Het boek komt officieel 9 augustus uit en is dan verkrijgbaar via onder andere Bol.com en natuurlijk via de handwerkwinkels.

Omdat 9 augustus midden in de zomervakantie valt, houden we het officiële lanceringsfeestje op zaterdag 27 augustus bij Het Wolhuis in Rijssen. Meer informatie daarover (tijden e.d.) zal ik te zijner tijd uiteraard laten weten, maar voor nu: blok het vast in je agenda!

Goede doel

Nu ik de inhoud van mijn boek heb aangeleverd en ‘alleen nog maar’ hoef te controleren telkens wanneer er een nieuwe stap in het proces is gemaakt door de uitgever (tekstredactie, vormgeving, etcetera), is er ook tijd gekomen om na te denken over dat andere deel van het hele boek-maak-avontuur. Dat maken van een boek diende namelijk twee doelen. Ik wilde graag iets nieuws leren en doen én ik wilde de opbrengsten in een goed doel steken. Niet zijnde mijn eigen bankrekening 😉

Ik heb daarvoor twee weken geleden een workshop van De Vrolijkheid bijgewoond, een stichting die zich inzet voor kinderen en tieners in asielzoekerscentra. En het leuke is, we kunnen allemaal bijdragen aan die vrolijkheid, want er is een heel mooi project, genaamd Selvy, waarbij je een pop kan haken of naaien (hoe leuk is die link met mijn boek?!) voor een kindje in een asielzoekerscentrum. Voor kinderen die alles achter hebben moeten laten iets heel bijzonders.

Ik ben nog in de oriënterende fase en ben ook andere goede doelen aan het bekijken (onder andere Light of Life dat helpt met het verbeteren van onderwijs en leefomstandigheden voor kinderen in Nepal).

Ik hoop jullie binnenkort ook meer te kunnen vertellen over het uiteindelijke goede doel.

Ondertussen…

zit ik trouwens niet stil, maar ben ik druk aan het haken aan de Landleven jubileumdeken (zie onderaan vorige blogpost). Maar ook dat ontwerp moet ik geheim houden, dus is er op dit moment even weinig te delen wat betreft haakwerk, want voor iets anders is even geen tijd. Het enige wat ik kon laten zien is dat de jubileumdeken-in-wording zelfs meegaat op vakantie:

Landleven jubileumdeken op reis

We waren in de eerste week van de meivakantie weer een paar dagen met z’n tweeën weg. Net als vorig jaar dus, toen ik besloot een boek te maken. Maar dit jaar geen heftige beslissingen, het is wel even goed zo 😉

Wat ik wel kan laten zien is het kussen waar ik aan werk voor CraftKitchen. Elke week maakt een van de bloggers een project op het gebied van haken, naaien, breien of een DIY. Ik maakte eerder onder andere het haakpatroon voor het Lente Square kussen en de genaaide opbergmandjes.

Deze week ben ik aan de beurt met Naaien, met het thema Vaderdag. Nu kun je een vader natuurlijk een boormachine, bon voor de bouwmarkt of iets anders praktisch geven, maar het leek mij wel mooi om hem iets heel persoonlijks te geven. Zowel wat betreft de materialen als de tijd en aandacht die je er zelf in steekt. Al snap ik dat officieel de kinderen dat horen te doen. Als ze wat ouder zijn en de neiging zijn ontgroeid om hun vingertjes onder je naaimachinenaald te steken of op onverwachte momenten op je pedaal te trappen, zou je ze zeker kunnen laten helpen.

Vaderdag MemoryPillow Naaien

Deze donderdag komt mijn tutorial online voor het maken van een kussen uit baby- en kinderkleertjes, geïnspireerd door de memory blanket waarbij je een deken maakt uit stukken stof uit kleding van dierbaren. Ik geef een seintje op Facebook en Instagram als het zover is!

Laat je me weten wat je van de cover van mijn boek vindt? Ik ben heel benieuwd!

 

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

13 Responses

 1. Marmarel
  | Beantwoorden

  Leuk, ik ben heel benieuwd naar je boek! Mooi dat je het kunt koppelen aan een mooi doel.
  Succes met al je andere projecten!
  Groetjes, Marijke

 2. Margaret
  | Beantwoorden

  Mooi doel om te steunen. De kinderen hebben niet gevraagd om oorlog, om te moeten vluchten en verhuizen en als wij iets kunnen doen om hun leed iets te verzachten, dan is dat geweldig.
  De boekcover is prachtig. Het licht een tipje van de sluier op over de inhoud en past goed bij de titel. Ik ben benieuwd naar de inhoud.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Margaret voor je complimenten en leuke reactie! Zo voelt het voor mij ook: de kinderen hebben hier niet om gevraagd en het is zo fijn iets te kunnen doen, al is het maar zoiets kleins in verhouding.

 3. Ramona
  | Beantwoorden

  Prachtig!
  En ik heb me meteen aangemeld om een Selvy te naaien!

 4. Shirley
  | Beantwoorden

  Hoi Janneke,

  De voorkant van je boek ziet er veelbelovend uit, ben heel erg benieuwd!
  Ook harstikke leuk dat het haken gecombineerd wordt met naaien. Ik ga binnenkort
  ook eens de naaimachine tevoorschijn halen om wat kleine projectjes te proberen…

  Groetjes, Shirley

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Shirley, voor het compliment! Hoop dat je veel plezier hebt achter de naaimachine!

 5. Linda
  | Beantwoorden

  Dag janneke,ik volg je al tijdje ,word elke keer weer blij en zen als ik naar je creaties kijk.De cover van je boek is prachtig.Groetjes linda

 6. Jan
  | Beantwoorden

  Dank je wel Linda, wat fijn te lezen! Zen én blij worden van mijn creaties, wat een compliment!

 7. Ellen Döderlein de Win-Prins
  | Beantwoorden

  Hi Janneke, ik ben super benieuwd naar je boek en ga het ook zeker bestellen! Jij kunt, samen met nog 1 of 2 andere ‘bekende ‘haaksters, fantastisch kleuren combineren zonder dat het te kleurig of kinderachtig wordt. Daar houd ik enorm van.
  Het feit dat je de opbrengst van e.e.a. aan een goed doel gaat besteden, siert je.

  Hartelijk groet en succes met je projecten deze zomer!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ellen, wat een compliment! En wat super te lezen dat je m’n boek gaat bestellen, daar ben ik heel blij mee.

 8. […] beslissing, en vele haak- en naaiuren, bolletjes garen, lapjes stof en typewerk verder, mocht ik de cover van mijn boek onthullen. Wat een ongekend aantal enthousiaste reacties mocht ik daarop ontvangen op Facebook en Instagram, […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.