Home » Haken » CraftKitchen Breien, haken, naaien en DIY januari 2017

CraftKitchen Breien, haken, naaien en DIY januari 2017

Officieel is de tijd van elkaar een gelukkig nieuw jaar wensen al lang voorbij, maar mijn vakantie liep nogal uit, dus ik doe het toch alsnog: ik wens je een heel gelukkig en gezond jaar met heel veel tijd, ruimte en energie voor creatieve dingen toe!

Mijn vakantie liep weliswaar uit – in de zin dat ik weinig online was en sinds 29 december geen blogpost meer typte – ik zat alles behalve stil op handwerkgebied. Mijn regel maar een WIP (Work in Progress) per handwerksoort te hebben, brak ik vorig jaar al. Je zou zeggen dat ik dan in de kerstvakantie mooi de tijd had om een en ander af te ronden.

Je voelt hem al aankomen: niets is minder waar.

CraftKitchen

Ook dit jaar mag ik weer bloggen voor CraftKitchen. Met z’n vijven leveren we elke week een nieuw (gratis te downloaden) patroon op. Ik mocht dit jaar het spits afbijten met een DIY: ik maakte een gebreide lampenkap, maar dan zónder te hoeven breien. Ik had immers al genoeg op de pen…

Je vindt de werkbeschrijving hier op mijn blog en een te downloaden pdf op CraftKitchen.nl.

Lampenkap bekleden met stof

Dit zijn de patronen en werkbeschrijvingen die onlangs ook verschenen:

Haken, Naaien, Breien en DIY patronen CraftKitchen januari 2017

 1. Gehaakte pilea (zijn ze niet schattig?!) en sanseveria door Liza van ConfettiLab
 2. Sjaal gehaakt met Schachenmayr Merino Extrafine 285 Lace door Lidy Nooij
 3. Stoere herensjaal gebreid met Norwool door Lisanne van Draad en Praat…
 4. Cadeautjes slinger genaaid door gastblogger Irene
 5. Vrolijke kindersjaal gebreid met By Claire Softmix door Marianne van MaRRose CCC
 6. Geborduurd vestje, riem met weefstofjes gemaakt en sjiek tasje door Liza van ConfettiLab

Duik in het magazijn – de vangst

Om de zoveel tijd komen we bij elkaar met de collega’s van G. Brouwer & Zn om de samenwerking te bespreken en om nieuwe ideeën met elkaar uit te wisselen. Gevolgd door een duik in dat geweldige magazijn – waar je ‘t liefst een week zou bivakkeren – om de materialen voor de komende projecten bij elkaar te zoeken.

Afgelopen woensdag was het weer zo’n feest (en de reden dat ik mijn normale ‘woensdag blogdag’ oversloeg).

Een van de projecten waar ik de komende tijd mee aan de slag ga:

CraftKitchen project week 22

CraftKitchen DMC borduurgaren kleurenkaart

Ik moet alleen nog éven de kleuren kiezen…

Nog een project waar ik de komende tijd aan werk:

Rowan Pure Wool Worsted Jip by Jan

Het eerste proeflapje is al gehaakt:

Tunisch gehaakt proeflapje

Tunisch haken knit stitch

En ja, dit is echt gehaakt, al lijkt het gebreid. Dat vind ik ook zo leuk aan deze tunische steek: de knit stitch.

De tunische haaknaald die je hierboven op de foto’s ziet hoort bij deze set van Prym KnitPro. Die prachtige naalden vragen (of eigenlijk schreeuwen) om een mooier hoesje dan het plastic exemplaar dat er standaard om heen zit, dus dat is meteen een mooi project voor wanneer ik weer voor een naaitutorial op de planning sta. Die superleuke applicaties kwam ik ook tegen in het magazijn, zijn ze niet schattig?

Prym Knitpro tunische haaknaaldenset

Daarnaast had ik nog knoopjes nodig voor het breiproject waar ik al even mee bezig ben (je zag er een sneak peek van in mijn vorige blogpost). Ik vond deze prachtige leren knoopjes die ik helemaal vind passen bij die mooie Rowan wol. En ook bij m’n breinaalden overigens, maar die had ik gepland te verwijderen aan het einde van het breien 😉

Knoopjes en Breipunt beschermers

Verder een aanwinst, zeker als je je breiwerk midden in een toer opeens wilt fotograferen…, zijn die breipunt beschermers. Ik vond deze leuke van Clover. Op de een of andere manier zijn dat soort dingen nog leuker als ze nou nét de juiste kleur hebben 😉

Ik voel me echt een enorme bofbips met deze opdrachten waarvoor ik de prachtigste materialen mag gebruiken. En wat nog leuker is: ik word ook telkens weer uitgedaagd iets nieuws te leren doordat we rouleren met z’n vijven in de handwerktechnieken. Zo had ik vorig jaar niet gedacht dat het bij mij al zo zou gaan met breien. Ik heb zelfs al een stuk ingebreid en heb daar een videotutorial van opgenomen (verschijnt later, met het breipatroon van bovenstaand project). Zelfs breien begint al rustgevend te worden. Iets wat ik juist aan haken altijd al zo fijn vond.

Het enige nadeel van steeds meer kunnen: er is nog meer leuks dat ik wil maken! Maar helaas, nog steeds geen groothandel in tijd gevonden.

CraftKitchen op de Handwerkbeurs in Zwolle

Wat we afgelopen bijeenkomst ook bespraken: we staan met CraftKitchen op de Handwerkbeurs in Zwolle! Elke dag van de beurs (9 t/m 12 februari) zijn er twee van ons aanwezig en kun je gezellig aanschuiven in onze creatieve keuken.

We nemen onze creaties van het afgelopen jaar mee (en dat waren er veel!), dus je kunt alles van dichtbij bekijken.

Nog meer WIP’s

Zoals ik al schreef aan het begin: het aantal bakjes, tasjes en manden met werken-in-uitvoering is niet minder, maar juist méér geworden in mijn kerstvakantie.

Lalylala haken

LalyLala kangaroo Jip by Jan

Zo bedacht ik dat ik nu in de kerstvakantie, ondanks alles wat er al lag, toch echt een keer zo’n mooie Lalylala pop zou gaan maken. Het patroon had ik twee jaar geleden al gekocht en ik geloof zelfs ook garen. Maar dat was blijkbaar in een ander project verdwenen. Gelukkig had ik, ondanks mijn opruimwoede van eind vorig jaar, nog wel wat *understatement* liggen. Ik haakte het mutsje eerst met Rowan Felted Tweed, maar dat bleek te groot voor het hoofdje. Toen nog eens met Rowan fine tweed, maar ook dat was nog iets te ruim.

Voor die beide ga ik ooit (…) een groter hoofdje haken, want ik vínd dat toch mooi garen. Maar goed, voor dat kleinere hoofdje dat ik had liggen wilde ik toch ook een bijpassend garen vinden. Ik stuitte op een sokkenwol die ik anderhalf jaar geleden tijdens de zomervakantie kocht en waarvoor ik nog nooit een bestemming had gevonden. Die lijkt nu goed te gaan. Inmiddels is de kerstvakantie nu toch echt ten einde, dus we gaan meemaken of de kangoeroe niet weer twee jaar ligt te wachten op een vervolgstap…

Handlettering

Handlettering Doe je Zo

Want ondertussen bedacht ik in diezelfde kerstvakantie dat ik nog niet genoeg hobby’s had en kocht (eindelijk, want volgens mij heeft heel Nederland hem al) het boek Handlettering doe je zo van Karin Luttenberg. En dan ook meteen het bijbehorende Werkboek erbij zodat ik kon gaan oefenen.

Aan de staat van het potlood en het gummetje kun je al wel raden dat ik redelijk overmoedig was tijdens dat besluit… Mijn naam in het werkboek en de kriebels erom heen, is alles wat ik gedaan heb.

Handlettering werkboek

Maar hé: het is nu weekend! 🙂

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

14 Responses

 1. Arja
  | Beantwoorden

  Duik in het magazijn met een mooie vangst: ik zie graag wat in de blauw tinten kaart 3808 t/m 3810 – 597 vind ik ook prachtig en misschien met wat grijs.
  Het mandje met rowan garen vind ik top, als ook het proeflapje met de tunische steek (wil ik graag leren) de haaknaalden zijn prachtig! benieuwd wat je van de stof gaat maken.
  Allemaal leuke dingen op je programma, fijn weekend 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Arja! Ja, erg leuke dingen op m’n programma, ben er blij mee. Die blauwe tinten zijn prachtig he? Met die kleurenkaart vermaak ik me nog wel even 🙂

 2. anja vd veen
  | Beantwoorden

  een hoesje voor me haaknaalden lijkt me ook wel wat ,ze heb dezelfde smaak als mij ,grappig is dat.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Het gaat nog even duren voor het hoesje er is, maar ik zou zeggen: houd m’n blog in de gaten 😉

 3. Ilse
  | Beantwoorden

  Oh, wat een heerlijk en herkenbaar verhaal …
  Te veel leuke dingen kunnen en nog steeds geen groothandel in zakjes tijd gevonden hebben.
  Je bent prachtige dingen aan het maken. Leuk!
  Idd boffen al die mooie materialen!
  Geniet van het weekend!
  Ilse (by-ik.blogspot.nl)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ilse! Wij creatieven hebben altijd te weinig tijd en te veel inspiratie ben ik bang 🙂 Jij ook een fijn weekend!

 4. Emily
  | Beantwoorden

  Hey Janneke,

  Mijn moeder heeft voor mijn tunische haaknaaldenset ook een hoesje gemaakt. Echt super handig. Wat leuk dat jullie op de handwerkbeurs staan, ik ga met mijn moeder op donderdag. Heb er nu al zin in. Ik ben benieuwd wat er allemaal te zien is.
  Fijn weekend.

  Lieve groetje,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat jullie naar de Handwerkbeurs gaan! Ik heb er ook al zin in, heel benieuwd wat voor moois er weer zal zijn.
   Veel plezier alvast (al duurt het nog even)!

 5. Shirley
  | Beantwoorden

  Wat een ontzettend leuk blogbericht Janneke en wat ben je toch druk met alle projecten 😉
  Ook hier ga ik vanalles proberen dit jaar, zoals het tunisch haken (haaknaald ligt al klaar) en momenteel ben ik
  tussendoor aan het oefenen met breien en ook hier ligt het handlettering boek klaar om in gebruik genomen te worden. Afgelopen week heb ik nog een dagje vrij gevraagd, zodat ik samen met mijn vriendin naar de handwerkbeurs kan gaan, dus misschien tref ik je dan…. lijkt me ontzettend leuk!!

  Groetjes, Shirley 🙂

  • Jan
   | Beantwoorden

   Wat leuk dat je ook naar de handwerkbeurs gaat! En ook met allemaal leuke dingen bezig lees ik al. Ik ben dus niet de enige die van alles en nog wat door elkaar aan ‘t doen en proberen is 🙂

 6. Margriet
  | Beantwoorden

  Wat een mooie kleurcombinatie wol in dat mandje. Welke kleuren zijn dat ?

 7. Judith
  | Beantwoorden

  Heerlijk joh, al die verschillende technieken en hobby’s! Je moet gewoon van de positieve kant bekijken… Je kunt ‘legaal’ je eigen regel uitbreiden: één wip per handwerktechniek! Misschien tot in Zwolle! X Judith

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja fijn he, zoveel creatieve uitlaatkleppen? En er is nog zoveel te ontdekken! Haha, die legale uitbreiding van m’n regel had ik mezelf inmiddels al toegeëigend. En nog was het niet genoeg 🙂
   Ik ben de zondag op de Handwerkbeurs én 4 februari bij de boekpresentatie van Nienke. Zie ik je daar? Xx

 8. […] door de Handlettering boeken van Karin Luttenberg. Ik liet je in deze blogpost zien dat ik ze had gekocht en er nog niet zoveel mee had gedaan. Ondertussen had ik in het werkboek […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.