Home » Haken » Coaster square deken haakpatroon in the making

Coaster square deken haakpatroon in the making

Het begon allemaal met dit patroon:

Op Beleef Landleven (8, 9 en 10 september) geef ik inloopworkshops Onderzetters haken. Het patroon van de onderzetter had ik al even geleden ontworpen en ik wilde proberen of ik hem zelf nog kon haken. Wel handig als je er les in gaat geven dacht ik.

Nou, dat lukte dus en op de een of andere manier inspireerde het patroon me tot allerlei variaties. En gelukkig had ik ook vakantie en dus ook nog de tijd om als een razende aan de slag te gaan met al die ideeën.

Als eerste werkte ik het patroon netjes uit in een pdf met een haakschema, die je voor € 1,50 hier kunt downloaden. (Via die link vind je ook alle gratis onderdelen). Ergens in het haakproces zal er een onderzettertje dubbelgevouwen hebben gelegen of ergens onder uit hebben gestoken, want ik bedacht dat als je ze iets meer dan halfrond haakt, ze heel erg leuk dienst doen als vlaggetje. Ook dit patroon kun je (voor € 2,95) downloaden.

En daarin vind je niet alleen de kleine vlaggetjes, maar ook het patroon voor (een variatie op) de grote onderzetter als vlaggetje:

Je zou zeggen dat ik dan een keer uitgevarieerd was. Zeker ook omdat de onderzetter zelf ook al voortkwam uit het patroon van deze poef doily:

Doily poefhoes haken

Maar nee, er kon nog iets en dat was: een vierkant maken met de onderzetter als basis. En heel veel vierkanten bij elkaar maken natuurlijk een deken. Na wat getwijfel over de kleurencombinatie “Limegroen of oker?”, werd het, nadat ook de stemmingen op Facebook en Instagram geen duidelijke voorkeur opleverden: “Beide er uit en zonnig geel erin”.

Al gauw ontstond er een soort van massaproductie op de tuintafel:

En bij minder weer, op de keukentafel:

De massaproductie verplaatste zich ook mee op vakantie en dus werd het grootste deel van deze deken in wording in Normandië gefabriceerd. Een maal thuis kon ik de vierkanten in de juiste* volgorde neerleggen.

(*Er is op zich niet echt één juiste volgorde, maar meer: dat de kleuren een beetje eerlijk verdeeld zijn over de deken.)

En aan elkaar haken:

Inmiddels zitten de vierkanten aan elkaar en zijn de eerste toeren van de rand eromheen gehaakt. Nu ben ik aan het puzzelen hoe de volgende toeren te haken. Dat doe ik vaak door meerdere toeren tegelijk te haken, zodat ik op een klein stuk kan testen of dat wat ik in m’n hoofd heb ook zo uit pakt. Dat ik daar niet pas achter kom nadat ik de hele deken rond ben.

Ondertussen heb ik het patroon van de square uitgewerkt en in mijn webshop gezet. Als je dus zelf een idee hebt met het vierkant en niet het patroon van de join, de kleuren en de rand eromheen nodig hebt, heb je voldoende aan de pdf van de Coaster square. Na betaling ontvang je die direct in je mailbox. Wil je het patroon voor de hele deken, dan kan je deze al wel vast voorbestellen. De planning is dat deze pdf eind september beschikbaar is. Dan heb ik het patroon voor de rand wel uitgevogeld 😉

Nee hoor, dat moet ik al eerder af hebben, want ondertussen zijn er twee testhaaksters het patroon aan het haken in twee andere kleurstellingen en die moeten ook eind september klaar zijn, want… dan komen er ook garenpakketten, inclusief patroon dus, beschikbaar! Deze zullen tzt bij garenwinkels te koop zijn en daar zal ik uiteraard meer over vertellen zodra ik meer informatie heb.

Wil je de Coaster square deken in je eigen kleuren en/of met restjes garen haken, dan vind je het patroon hier.

Samen met Het Wolhuis heb ik ook het idee opgevat om workshops rondom dit patroon te organiseren. Wie weet gaan die er dus ook nog komen. Zodra dat concreter wordt, meld ik me uiteraard!

Agenda

Vrijdag 25 augustus – Haakworkshop Nije huis vlaggetje haken

In het kader van het wereldrecord langste vlaggenslinger haken geef ik vrijdagmiddag 25 augustus van 14.00 – 16.00 uur een workshop Nije huis vlaggetje haken. Voor de gelegenheid is dat een gratis workshop, waarbij Het Wolhuis de locatie en koffie en thee verzorgt en jij alleen garen en een haaknaald mee hoeft te nemen. Het aantal plekken is beperkt, maar je kan je nog aanmelden (via de mail).

Vrijdag 8 t/m zondag 10 september – Beleef Landleven

Beleef Landleven in het Openlucht museum in Arnhem van 8 t/m 10 september. Ik ben alle drie dagen aanwezig om workshops te geven. Van 11.00-13.00 en van 14.00-16.00 ben ik in de Landleven-stand op de markt. Je kunt binnen die tijdvakken inlopen en aanschuiven om je eigen onderzetter te haken. Garen en haaknaalden zijn, met dank aan Scheepjes, aanwezig. De entree voor de workshop is gratis* met dank aan Landleven en het patroon krijg je van mij.

* Voor het evenement zelf heb je wel toegangskaarten nodig. Die kun je op de site van Landleven bestellen. Via deze link krijg je € 2,50 korting op een kaartje voor Beleef Landleven.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

4 Responses

 1. Patricia
  | Beantwoorden

  Och hemel. Ik heb om je de waarheid e zeggen een hekel gekregen aan (granny)squares, toe ik een rand van deze dingen aan een deken moest maken. 32 keer dezelfde, wat oersaai en dan moeten die dingen er ook nog aan vast gemaakt worden. Dan liever nog ‘join as you go” dan zitten ze tenminste gelijk op hun plaats. Maar dit patroontje zie er heel mooi uit., dus wie weet. Neem je er vrijdag een paar mee? Dan kan ik ze “live”bekijken .

 2. Margaret
  | Beantwoorden

  Leuk dat van het een het ander komt. Lekker doorcreëren op één beginpatroon. En dan eindigen met veel mooie onderzetters, een gezellige poef en een prachtige deken. Jammer dat we nog een poos moeten wachten op het patroon voor de coaster square deken, want hij ziet er echt uitnodigend uit.

  Groetjes, Margaret

 3. Liza
  | Beantwoorden

  Ooh zooooo moooooi!
  Fijn weekend! X

 4. […] heel binnenkort hoop ik daar de coaster square deken aan toe te kunnen voegen. Ik ben inmiddels met de rand bezig. Het is weer wikken en wegen als […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.