Home » Haken » Christmas is all around you

Christmas is all around you

Geplaatst in: Garen, Haken 14

Het is alles kerst wat de klok slaat. Dat was een wat lange titel voor een blogpost en toen schoot me deze Engelse te binnen. Doet iemand anders hem ook ergens aan denken? Het is uit het refrein van dat kerstliedje uit mijn favoriete kerstfilm Love Actually en heeft een lettergreep te veel. Mocht je de film niet kennen en wel houden van een beetje romantische comedy, dan is het een absolute aanrader.

Maar goed: kerst, kerst en nog eens kerst dus

Te beginnen met het heerlijke kerstpakket dat ik kreeg van mijn werkgever (jawel, ik heb ook nog een ‘day job’, om te voorkomen dat ik anders dag en nacht zit te haken ;-)).

De inhoud ervan was vooral om op te eten, dus die verdween snel in de voorraadkast, en deels direct in onze monden. Bleef over dat geweldige krat waar alles in zat. Ik zag direct mogelijkheden:

Kerstpakket kratje garen

Ik had altijd al een redelijke* voorraad garen (*redelijk is subjectief, vraag het mijn man en hij zegt: ‘Euhm… veel!’), maar sinds ik met mijn boek bezig ben en wordt voorzien van garen en stof door onder andere een heel fijne groothandel, puilen mijn kasten letterlijk uit. Mijn kleding, stoffen en garen delen een kast en mijn kleding moet steeds vaker plaats maken voor de handwerkspullen. Mocht je me over een tijd telkens in een en hetzelfde setje kleding zien, dan weet je hoe laat het is.

Het verplaatsen van het garen naar het kratje is dus niet alleen leuk om naar te kijken, maar vooral ook heel fijn voor mijn garderobe :-).

Kerstborrel Wolplein

Verder was ik, samen met medehakers en -bloggers, uitgenodigd voor de kerstborrel van Wolplein in de Koffie en Wol-studio.

Kerstborrel Wolplein

We ontvingen even geleden met de uitnodiging ook een bolletje garen om een kersthanger mee te maken voor in de Koffie en Wol-kerstboom. Ik haakte twee kerstballen om. Dat moest allemaal hartstikke last minute en dus had ik geen tijd meer om een fatsoenlijk patroon op te zoeken. De eerste haakte ik uit de losse pols met een soort granny steek. Waar je dan uiteindelijk natuurlijk langer mee bezig bent, dan wanneer je eerst even een patroon had opgezocht. Maar goed…

Kerstballen haken

Voor de tweede bedacht ik me dat ik het ribbelkrukjespatroon kon gebruiken. Door in plaats van met 12, met 10 stokjes te beginnen, gaat de cirkel een beetje bol staan. Ik haakte twee van die halve bolletjes en haakte ze aan elkaar met vasten.

Wat leuk was om te zien, is dat iedereen iets compleet anders had gemaakt met in de basis een zelfde bolletje garen (alleen de kleur verschilde).

Kerstborrel Wolplein Koffie en Wol

De borrel zelf was ontzettend gezellig. Hoe kan het ook anders, met zoveel dames met dezelfde leuke hobby bij elkaar. We haakten, borduurden en schreven allemaal een kaart voor een ander en tussendoor werden ook nog opnames voor Koffie en Wol gemaakt. Als er van dat zootje ongeregeld dat we waren nog iets moois te maken is, zie je ons dinsdag in een nieuwe Koffie en Wol aflevering.

Kerstborrel Wolplein haken en garen

We kregen ieder aan het eind nog een weckpot met drie heerlijke bolletje garen mee (“Nee, niet nog meer garen!” Mocht je me zoeken: ik ben m’n garderobe verder aan het uitdunnen ;-)).

Rechts zie je de kerstkaart die Miriam voor me maakte tijdens de borrel (helemaal in mijn kleuren!) en links van de weckpot (en daarboven) de prachtige kerstbal met pareltjes die ik cadeau kreeg van Marianne.. Ze schreef het patroon ervan uit en dat staat nu net, vers, op haar blog, inclusief nog meer moois voor kerst.

Meer foto’s van de kerstborrel vind je op Instagram met de hashtag #wolpleinkerstborrel

Het allerbeste woord beginnend met kerst

Naast kerstpakket, kerstbal, kerstboom en kerstborrel, is het fijnste woord beginnend met kerst toch wel: kerstvakantie. En laat ik dat nou hebben! Twee heerlijke weken thuis, samen met man, kinderen en hond. En, oh ja, logee, veel familie en nog duizend plannen en vinkjes te zetten op mijn boeken-maak-lijstje. Maar he, daar is het dan ook vakantie voor. Ik heb er zin in!

En jij, nog leuke plannen voor de komende twee weken?

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

14 Responses

 1. Ine
  | Beantwoorden

  Fijne dagen, geniet van de vakantie. Alle goeds voor 2016, en met je eerste boek,
  gr Ine

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Ine! Jij ook fijne feestdagen en bedankt voor al je leuke reacties dit jaar!

 2. Martine
  | Beantwoorden

  Handig zo’n krat en het oogt nog mooi ook.
  Geniet van de kerstvakantie samen met je familie en vrienden, gaan wij hier ook doen.
  Fijne feestdagen, Martine

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Martine, zowel voor het compliment als de fijne-dagen-wens! Jij ook een fijne vakantie en feestdagen!

 3. Verie
  | Beantwoorden

  Ontzettend leuk, Janneke dat je bent uitgenodigd voor de kerstborrel bij Wolplein! Geniet van al je moois wat je gekregen hebt, ziet er heel goed uit!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja, dat was heel leuk Verie! Ik geniet er absoluut van, dank je wel! En jij ook bedankt voor al je leuke reacties het afgelopen jaar!

 4. Wendy's Mhaaksels
  | Beantwoorden

  Heerlijke film idd, en met 15-jarige dochter komt ie uiteraard weer regelmatig voorbij. Zaaaaalig 😉
  Leuke blogpost weer, gezellig.
  Fijne feestdagen,
  Wendy

  • Jan
   | Beantwoorden

   Oh leuk, kun je hem samen kijken! Veel kijkplezier alvast! Dank voor je compliment en leuke reacties het afgelopen jaar!

 5. Margaret
  | Beantwoorden

  Fijne Kerstdagen, een sprankelende jaarwisseling en een Creatief 2016.

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Jij ook Margaret! Dank je wel voor je leuke reacties dit jaar!

 6. Anneke Hendriks
  | Beantwoorden

  Ja een gezellige tijd maaaaar toch ook even aandacht voor de mensen die moeten werken. Kerstdagen en/of oud en nieuw.
  Overdag maar ook in de nacht. Zelf werk ik bv in de kerstnacht met veel andere collega’s in de zorg. Hopelijk hebben jullie ons niet nodig. Allemaal waar je ook ben goede dagen

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja zeker, de feestdagen zijn niet voor iedereen hetzelfde! Ik heb het geluk met feestdagen altijd vrij te zijn, maar heb familieleden en vrienden in de zorg en dan is het zeker niet vanzelfsprekend. Werkse kerstnacht en ik hoop toch ook nog fijne feestdagen!

 7. Brigit van Rooij
  | Beantwoorden

  Mooi verslag met mooie foto’s.
  Ik wens je een fijne vakantie. Voordeel van vakantie is dat je lekker veel in je pyjama kunt lopen. Scheelt weer in je ‘kledingprobleem’ 😉
  Fijne vakantie Janneke. Ik kijk echt uit naar je boek.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, zo is het Brigit! En ik werk ook nog eens veel vanuit huis, dus er kunnen ook best nog wat kledingstukken minder 😉 Wat leuk te lezen dat je uitkijkt naar mijn boek! Dank je wel voor al je lieve reacties hier en op IG Brigit! <3

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.