Home » Haken » Breiproject afgerond, nieuw Tunisch haakproject

Breiproject afgerond, nieuw Tunisch haakproject

Geplaatst in: Haken 11

Het breiproject waar ik de afgelopen weken aan werkte is af! Ook het patroon is uitgeschreven én ik maakte er een videootje bij. Het zal eind maart/begin april op CraftKitchen en ook op mijn blog verschijnen. Alvast een sneakpeek:

Breipatroon fair isle voor beginners

Het begin van het patroon is fair isle gebreid. Het is een van de technieken die maakten dat ik graag wilde leren breien en aangezien ik dit ook nog moest leren is het een fair isle patroon voor beginners geworden. Nu ik deze stipjes onder de knie heb, ga ik zeker meer inbreipatronen proberen. Ik heb al twee boeken klaar liggen waarmee dat zeker moet gaan lukken.

Fair isle breien

In Fair Isle breien van Lynne Watterson staan zowel heel mooie patronen als uitleg over de techniek. In Noors breien met Anne & Carlos staan ook heel veel inbreipatronen. De stijl en projecten in het Fair Isle boek spreken me meer aan, maar ook Noors breien heeft een aantal aantrekkelijke patronen en ideeën.

Tunisch haken

Nu dit breiproject af is (en er al weer tig ideeën in m’n hoofd dwarrelen over wat ik allemaal nog meer wil breien) is het tijd voor het volgende ‘project met deadline’. In een eerdere blogpost liet ik dit mandje met prachtige Rowan wol al zien.

Rowan Pure Wool Worsted Jip by Jan

En een tunische gehaakt proeflapje. Het lijkt gebreid, maar is toch echt gehaakt, met de knit stitch.

Tunisch gehaakt proeflapje

Het proeflapje is geteld, het patroon uitgetekend. En inmiddels ben ik een eindje op weg:

Tunisch haken kleurwissel

Het is een project met veel kleurwissels en dus veel ‘bolletjes meteen goed leggen anders komen ze in de knoop’. Ik zit nu in een stuk met toeren met vijf kleurenwissels en het is me tot nu gelukt uit de knoop te blijven. So far so good!

Hebben jullie het tunisch haken al ontdekt?

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

11 Responses

 1. Tineke
  | Beantwoorden

  Ja maar ik heb alleen nog maar de tunisch mutsen van by Claire gehaakt . Ik begrijp dat er nog veel meer tunisch steken zijn . Nog veel te leren dus!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja, er zijn net als met ‘gewoon’ haken ook met tunisch haken ontzettend veel variaties. Wat leuk dat je de mutsen van Claire hebt gehaakt, leuk zijn die!

 2. Leen
  | Beantwoorden

  Je fair isle project ziet er erg leuk uit! Heel benieuwd wat het is 🙂 En tunisch haken wil ik heel graag eens proberen, maar dan moet ik eerst nog een tunische haaknaald hebben. Liefs! Leen

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Leen! Tunisch haken heb ik voor ‘t eerst gedaan met een gewone haaknaald: als je entrelac tunisch gaat haken (google/youtube er maar eens op) kom je met een gewone naald eerst een heel eind. Krijg je een beetje een gevoel voor je er eerst een nieuwe naald voor moet aanschaffen. Veel plezier ermee alvast!

 3. Emily
  | Beantwoorden

  Hey Janneke,
  Wat een mooi breiproject. Je tunisch haken project ziet er ook mooi uit. Ik ben met mijn derde tunische sjaal bezig. :-).
  Fijne donderdag.

  Lieve groetjes,
  Emily
  (casacreaemilia.blogspot.nl)

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel voor ‘t compliment Emily! Leuk dat jij het tunisch haken al hebt ontdekt. Fijne avond!

 4. Nicole
  | Beantwoorden

  Pff word altijd ‘kriebel’ van meerdere bollen tegelijk 🙂 Maar het resultaat is/wordt ernaar! Mooi hoor. Ik heb wel al met regelmaat gekeken in de winkel voor een tunische haaknaald maar nog niet gevonden. En waarom ik hem nou niet gewoon online koop? Misschien toch maar eens doen wat het is erg leuk. (Weleens op een korte haaknaald gedaan)

 5. Monique
  | Beantwoorden

  Nee, ik heb het tunisch haken nog niet ontdekt. Maar mijn handen jeuken, want wat een mooie projecten worden er gemaakt! Het fair isle breien is goed gelukt, ontzettend leuke techniek!
  Groetjes Monique

 6. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Prachtige projecten!
  Nee, nog niet aan het tunisch haken geweest. Oooh, er zijn nog zo veel mooie technieken die ik mij graag eigen zou willen maken. Meer ideeën en technieken dan zakjes met tijd ;-). Het blijft nog even bij het bewonderen van moois van anderen.

 7. […] liet de afgelopen periode af en toe een tunisch haakwerk zien. Dat verdacht veel op breien leek, vanwege de gebruikte ‘knit stitch’, maar toch […]

 8. Arda
  | Beantwoorden

  Ja ik ga bezig met een deken met de tunisch haken.
  Breien lukt me niet meer.

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.