Home » Haakspiratie » Bloemenzee vloerkussen af en twee winnaars Eindeloos haken

Bloemenzee vloerkussen af en twee winnaars Eindeloos haken

Jawel, een haakwerk van mijn WIP-lijst is af! Het gaat lekker met m’n ‘werk-de-WIPs-af-spurt’. Ik maakte recent al mijn tweede wiebertas af, ook een project dat al lang lag te wachten. Tussendoor werden de WIP’s links en rechts ingehaald door haak- en borduurwerken waar wel deadlines op zaten. Wederom bewijs dat het mij toch echt helpt, een datum hebben waarop een en ander af moet zijn. (Ik schreef eerder een blog over het nut van deadlines en lijstjes)

Nu heb ik voor de liggende WIP’s geen einddatum gesteld, maar heb me wel voorgenomen niets nieuws te starten voor ik het volgende lijstje weg heb gewerkt:

 1. het vloerkussen uit het boek van Nienke (Mooi van Draad). Ik ben inmiddels 1 square verder dan op deze foto.
 2. de roze versie van het geborduurde Abc’tje
 3. een Lalylala pop. Stond eerst heel lang op mijn verlanglijstje en daarna heel lang op mijn WIP-lijstje. Ik pak toch niet zo snel een pop/figuurtje om te haken. Maar ze zien er zo leuk uit! Sinds deze update van januari heb ik daar niets meer aan gedaan. Binnenkort verandering daarin dus.
 4. de heen-en-weer-deken uit het Bont huishouden boek. Die zag je al in een update van december 2016 voorbij komen. Inmiddels is de rieten tas al meerdere keren mee geweest naar Avonturenpark Hellendoorn waar de jongens attracties in en uit springen en ik heerlijk op een bankje zit te haken. Dus daar zit wel wat schot in, maar echt snel gaat het niet.

En hoe lastig het ook is, zo’n zelf voorgestelde regel handhaven, het is altijd weer fijn zo’n lang-liggende-WIP te hebben afgerond. Weer iets af, opgeruimd, uit m’n hoofd. Daar doe ik het dus voor. Want eigenlijk bijna nooit voor het eindresultaat zelf. Ik doe helemaal niks met alle kussens, dekens en andere handgemaakte spullen. Raar he? Mensen verwachten dat mijn hele huis vol gehaakte en gebreide (of zoals de niet handwerkers het noemen: gepunnikte) spullen ligt, maar dat is dus helemaal niet het geval.

Maar ik vind het wel heel leuk om naar te kijken en ik geniet ook echt van het eindresultaat. Maar niet in mijn woonkamer dus. Dat zou me ook een bijzonder kleurrijke boel zijn. Ik heb toch drie mannen en een (mannetjes)hond om rekening mee te houden. ?

Veel van mijn zelfgemaakte spullen liggen op zolder, op mijn werkkamer, bij G. Brouwer (het CraftKitchen hoofdkwartier) of bij bijvoorbeeld Het Wolhuis, waar alle Haakspiratie projecten op het moment uitgestald staan.

Anyway, er is dus weer iets bij gekomen dat nog een bestemming moet vinden: dit enorme vloerkussen.

Ik begon deze bloemenzee vorig jaar zomer toen ik zat te wachten op het eerste exemplaar van Haakspiratie. Het basispatroon van het bloemetje staat in Haakspiratie (het bloemenkussen, dat je op de foto hieronder ziet).

Ik paste de join aan waardoor het bloemetje een heel andere vorm kreeg (en beschreef die aanpassing hier). Lange tijd wist ik niet eens wat het ging worden, ik haakte gewoon omdat ik het leuk vond en ik zag wel waar het schip strandde. Het had ook een dekentje kunnen worden, ware het niet dat ik het nu wel een keer af wilde hebben. Ik had nog een binnenkussen maatje gigantisch liggen (ook op diezelfde zolder…) en daar paste dat wat ik tot dan toe had gehaakt, goed op. Ik moest er nog een paar bloemetjes her en der bij haken en de halve hexagons aan het einde van de rijen en toen was het haakwerk al snel af.

Alleen nog éven met de hand op de kussenhoes naaien… Het is niet dat ik het niet kan (ik maakte hier een videotutorial over haakwerk op stof stikken), maar het is gewoon best een langdurend werkje, dat toch niet het meest inspirerend is. Dankzij mijn goede voornemen kwam het er toch van. Ik stikte helemaal langs de buitenlijn van de bloemetjes, dus langs elk bloemblaadje. Je zou eventueel met een paar steekjes ook her en der het haakwerk bovenop vast kunnen stikken, mocht je verwachten dat er bijvoorbeeld veel op gelegen/gespeeld gaat worden. Maar in principe is het niet nodig.

Ik haakte deze bloemen met By Claire Cotton. De kleurnummers heb ik niet bewaard, het waren allemaal restjes, en inmiddels zijn alle kleurnummers veranderd, dus veel specifieker dan dit kan ik niet zijn: lichtroze, roze, licht groen, limegroen, lichtblauw, petrolblauw en wit.

Je kunt dit natuurlijk sowieso in alle kleuren van de regenboog (of juist maar één kleur) haken, combineer je restjes of zoek juist jouw eigen kleurcombinatie uit in de winkel. Ik haakte alle kleuren redelijk lukraak door elkaar, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kleur per toer (alle 1e toeren in dezelfde kleur, alle 2e toeren in dezelfde kleur enzovoort).

Mijn kussen werd 70 bij 70 cm, maar ook daarin ben je natuurlijk volledig flexibel. Haak een of meerdere rijen meer of minder en je past het aan aan het formaat dat jij wilt.

En zo heb ik nu naast een stapeltje gehaakte dekens (waar mijn nieuwste aanwinst nog niet eens bij op stond) ook een stapeltje kussens.

En ook op deze stapel zie je niet eens alle kussens die ik ooit haakte. Ik denk dat ik inmiddels een stapeltje van vloer tot plafond zou kunnen maken ?

Op de foto hierboven zie je bovenop de beide bloemenkussens een variant op het lente square kussen (het originele patroon haakte ik in verschillende kleuren, bij deze versie haakte ik de squares in ecru en de rand in subtiele kleuren). Bovenop de stapel zie je het kussen dat ik haakte op basis van het Cobblestone patroon uit Eindeloos haken. Which reminds me…

Jullie hebben nog twee winnaars te goed!

Dank allemaal voor jullie reacties op mijn boekreview en winactie! Leuk om te lezen wat jullie uit Eindeloos haken willen gaan maken. Veel granny square vesten zag ik voorbij komen en hexagon-deken Inez is ook een favoriet.

De gelukkige winnaars zijn: Jos (Kloska creatief) en Judith Heller. Jullie ontvangen een gesigneerd exemplaar van Eindeloos haken en ik wens jullie nu alvast eindeloos veel haakplezier!

Voor iedereen die het boek op zijn (jawel, er deed een man mee, leuk!) of haar verlanglijstje heeft: het is te koop bij (online) handwerkwinkels. De Engelse versie (Colorful crochet) is te koop via Bol.com.

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

11 Responses

 1. Judith
  | Beantwoorden

  O Janneke! Wat ontzettend leuk dat ik één van de boeken gewonnen heb! Ik heb er al veel dingen uit gezien en ik ben nu toch wel erg nieuwsgierig! Super! (en ik ben jaloers op je discipline om dingen echt af te maken!) Groeten, Judith

  • Jan
   | Beantwoorden

   Hi Judith, Ja leuk he? Van harte! Stuur je mij je adres (jipbyjan@gmail.com)? Dan komt het gesigneerde exemplaar jouw kant op. Heel veel haakplezier alvast!

 2. Jos
  | Beantwoorden

  Wat gaaf, ik heb het boek gewonnen!!!
  Alvast maar na gaan denken over de kleurtjes voor mijn granny vest!

  • Jan
   | Beantwoorden

   Ja leuk he?! Heel veel plezier met kleuren kiezen en het haken zelf natuurlijk!

 3. Arja
  | Beantwoorden

  Gefeliciteerd aan beide gelukkige winnaars 🙂
  Leuk ook om te lezen dat er bij jouw in de woonkamer weinig gehaakte spul ligt *grijns* met al die mannen, ook ik heb een mannengezin, maar met de gebreide kussens op de bank zijn ze toch wel erg mee in hun sas.

  • Jan
   | Beantwoorden

   Haha, ja daar zouden ze bij mij ook wel blij mee zijn, maar ik waarschijnlijk niet met hun wat minder subtiele behandeling van die kussens ?

 4. Margaret
  | Beantwoorden

  Jouw bloemenkussen is supermooi. Echt mijn favoriet in dit bericht. En wat heb je veel fijne WIP’s om aan verder te werken. Soms goed om de WIP’s even op een rijtje te zetten en op te pakken al zal jouw lijst van projecten die je af hebt gemaakt heel veel langer zijn dan jouw WIP-lijst.
  Winnaars, gefeliciteerd en veel haakplezier,

  Groetjes, Margaret

  • Jan
   | Beantwoorden

   Dank je wel Margaret! Zo’n lijstje helpt mij inderdaad goed, voor ‘t overzicht en ook even keuzes maken: wat ga ik serieus nog afmaken en wat is wat het is.

 5. Ilse (by-ik.blogspot.nl)
  | Beantwoorden

  Wat een heerlijke plaatjes om te bekijken. Mooi!

 6. […] ging echt heel goed: me beperken tot de WIP’s op mijn lijstje. Niets nieuws meer op de naald totdat mijn huidige haak-, brei- en borduurwerken klaar zouden […]

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.