Home » Haken » Best Nine 2019 Instagram

Best Nine 2019 Instagram

Geplaatst in: Haken 0

Elk jaar is het weer leuk om terug te kijken om te zien welke foto’s jullie het meest waardeerden. In 2019 waren dit volgens jullie mijn ‘best nine’ – de negen foto’s met de meeste likes en reacties op Instagram:

Best nine crochet pics Jip by Jan

Wat ik dan vooral ook grappig vind, is dat drie van de foto’s gaan over een haakwerk dat ik uiteindelijk zelf helemaal niet leuk vond. Dus als ik iets post wat ik zelf níet zo leuk vind, reageren mijn mede-instagrammers daar het meest enthousiast op. Dat geeft te denken 🤔

Helemaal hilarisch is het als je bedenkt dat dat vorig jaar óók al zo was 😂

Het zijn vooral de kleurrijke haakwerken die anderen blijkbaar fantastisch vinden en ik zelf maar zo-zo. Ik vind het wel heel leuk om ze te haken. Tot op zekere hoogte dan, want het haakwerk in mijn best nine van 2019 heb ik weggegeven aan iemand die het graag wilde afmaken. Zelf ging ik daarna over op héél rustige kleuren…

Nu zou ik voor de likes natuurlijk hysterisch kunnen blijven haken. Echt, het is verleidelijk (en dat vind ik dan vervolgens stom, maar ik heb geleerd dat mensen nu een keer zo geprogrammeerd zijn, dus ben ik vooral trots als het me lukt gewoon m’n eigen kop te volgen in plaats van m’n instinct).

Spring flower deken haken in een kleur

Het eerste haakwerk na de hysterische-vroegtijdig-afgekapte Spring flower deken, werd dan ook een stuk rustiger: ik startte een Spring Flower deken in één kleur, ivoor, om af te koelen:

Coaster square deken haken

Ik moet bekennen dat het dekentje-in-spe nog niet heel veel groter is dan dit… 🙄 Toen ik een keer bekomen was van de hysterie, kreeg ik langzaam toch weer zin in een beetje kleur. Gelukkig waren daar nieuwe bolletjes en kleuren Durable Coral en kon het combineren-van-kleuren-spel beginnen.

Op Facebook en Instagram hadden we daar nog leuke discussies over: of daar nu wel of niet (bijna-)zwart bij in moest. Ik geloof dat het zo’n beetje fifty/fifty was. M’n eigen stem gaf de doorslag: mét!

Het resultaat haalde de best nine niet (want niet hysterisch genoeg 😜), dus ik laat hem hier even zien:

Gehaakte deken Granny's
Haakpatroon Coaster square deken

De gebruikte kleurencombinatie komt uit in een haakpakket, net als de vorige versies van de gehaakte Coaster square deken. Waarschijnlijk in januari al, misschien wordt het februari. Ik laat het in ieder geval weten als het zover is.

Wil je de deken in andere kleuren of met een ander soort garen haken? Je bestelt het patroon hier.

Heerlijke Herfstsjaal haken

Na de toch nog best kleurrijke (want hé, maar liefst 9 verschillende tinten Durable Coral zitten er in!) coaster square deken te hebben gehaakt, ging ik weer over op haken in één kleur. Dat werd de Heerlijke Herfstsjaal.

Wat een heerlijkheid om te haken, deze sjaal! Ik hou van patronen waar ik niet of nauwelijks bij hoef na te denken. Waar ik niet voor ik m’n haakwerk op pak, eerst aantekeningen moet checken om te zien waar ik was gebleven en wat ik moet doen. Bij dit patroon zie je overal waar je gebleven was en wat je volgende steek moet zijn. Ik hoefde ook niet na te denken over een kleurenwissel of mooie kleurcombinaties. Het voordeel van haken in één kleur 🙂

Waar ik dan vervolgens wel weer lang mee bezig was, was het uitwerken ervan in een haakpatroon, zodat het ook voor degene die hem niet zelf verzon, ook een go-with-the-flow-haakwerk wordt. Maar goed, ook dat vind ik leuk om te doen, een patroon zo uitschrijven dat ook anderen veel plezier gaan hebben met het haken van deze sjaal.

Je bestelt het haakpatroon Heerlijke Hersftsjaal hier. Ik schreef in een extra blogpost twee haaktips op bij dit patroon. Haaktips die overigens ook handig zijn bij andere patronen, dus check of jij ze al kent!

Wollige Wintersjaal breien

Bij het volgende werk dat ik maakte, switchte ik naar de breinaalden. Dat is de Wollige Wintersjaal geworden voor mijn nichtje. Wat aan deze foto grappig is trouwens dat deze op Facebook enorm veel reacties opleverde. Op Instagram ook wel, maar hij haalde niet de top 9. Ik zal eens uitzoeken hoe dat zit op Facebook. Niet dat je er wat mee kan, maar ik ben nou een keer best nieuwsgierig van aard 😉

Na de Wollige Wintersjaal bleef ik bij de breinaalden. Nu voor een babymutsje. Hij is inmiddels af (tegelijk met de bevalling van de baby 😅), maar nog niet gegeven, dus wordt vervolgd!

Ook nog geleerd dit jaar: Punch needle

Wat trouwens ook niet in de Best9 terecht is gekomen, maar wat ik zelf dan wel weer heel leuk vond, is dat ik ook nog heb leren Needle Punchen. Uiteraard onder leiding van lieve en mateloos creatieve vriendin Marianne (MaRRose CCC). Ze heeft inmiddels een boek gemaakt, helemaal gewijd aan deze – opnieuw in schwung geraakte – handwerktechniek.

Terugkijkend sta ik er nog van te kijken wat er afgelopen jaar uit mijn handen is gekomen. Ik ben benieuwd naar wat ik volgend jaar weer allemaal ga maken. En natuurlijk welke van die creaties (of de foto’s er van in ieder geval) jullie het meest waarderen. We zullen het zien in de BestNine van 2020. Op naar een nieuw creatief jaar! ✨

Volgen Janneke:
Is gek op alles wat met garen en stof te maken heeft. Haakt, naait en breit. Auteur haak- en naaiboek Haakspiratie (2016). Is overdag organisatieadviseur @ www.EigenWijzeWerken.nl

Ik ben benieuwd naar je reactie en/of vragen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.